Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Βήματα στη χειρουργική ρινοπλαστικής

Η ρινοπλαστική δεν περιλαμβάνει μόνο την επέμβαση αλλά είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει κάποια βήματα και έχει διάρκεια μηνών. 

1η επίσκεψη.

Σε αυτή την φάση θα γίνει μια πλήρης εξέταση του υποψηφίου, θα παρθεί το πλήρες ιστορικό, θα συζητήσουμε τις προσδοκίες που έχετε, θα συζητήσουμε για το κυριότερο πρόβλημα, εάν πιο πολύ σας απασχολεί το αισθητικό κομμάτι ή και το λειτουργικό.

Θα βγάλουμε κάποιες φωτογραφίες και πάνω στην φωτογραφία θα βρούμε την λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας και το βασικό να ταιριάζει με το πρόσωπο σας και βέβαια θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την τεχνική, την νάρκωση, την νοσηλεία στην Αθήνα και την μελλοντική πορεία του χειρουργείου.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Πολλές φορές μπορεί να σας ζητηθεί πριν από την επέμβαση να λάβετε βιταμίνες και να κόψετε το κάπνισμα. 


Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται με ολική αναισθησία σε κλινική της προτίμησης σας στην Αθήνα και για άλλη μια φορά θα συζητήσουμε μαζί σας πριν από την χειρουργική επέμβαση όλες τις απορίες σας. Η ρινοπλαστική χειρουργική επέμβαση διαρκεί από μία έως τρείς ώρες.


Μετά το χειρουργείο.  

Θα τοποθετηθεί ένας νάρθηκας για να διατηρηθεί το σχήμα της μύτης και ένας ήπιος ρινικός πωματισμός που εφαρμόζεται για την σταθεροποίηση. Αν και γενικά μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι την ίδια μέρα που έγινε η χειρουργική επέμβαση, εγώ πάντα προτείνω παραμονή στην κλινική για 24 ώρες για μια εξειδικευμένη φροντίδα. Την επόμενη μέρα αφαιρούνται οι ρινικές γάζες και εσείς άνετα μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας.

Μετά από χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως δεν προκαλεί σημαντικές επιπλοκές πέρα από τους αναμενόμενους μώλωπες, την αιμορραγία και το οίδημα. Ο νάρθηκας συνήθως βγαίνει μετά από δύο εβδομάδες. Γίνονται επισκέψεις κάθε 10 μέρες για έλεγχο. Μπορείτε να περιμένετε μια σταδιακή ανάκαμψη μέσα σε 6 μήνες μετά την επέμβαση.

Το τελικό αποτέλεσμα παρατηρείται συνήθως σε 12 έως 15 μήνες. 


Χειρουργικά βήματα της ρινοπλαστικής:

Η προσπέλαση της ανοικτής ρινοπλαστικής χρησιμοποιεί επίσης μερικές κρυμμένες εσωτερικές τομές και προσθέτει μια μικρή τομή στη βάση της ρινός που τοποθετείται για να συνδέσει το δεξί και το αριστερό τομέα του ρουθουνιού. 
Με την προσθήκη αυτής της τόσο μικρής ορατής τομής των 5 mm, το ρινικό δέρμα μπορεί να αναδιπλωθεί σαν να ανοίγετε το καπό του αυτοκινήτου.

Αυτό οδηγεί σε άμεση ορατότητα και εξαιρετική πρόσβαση σε σχεδόν ολόκληρη την ρινική πυραμίδα όπου τα μεμονωμένα συστατικά της μύτης μπορούν να αξιολογηθούν στη φυσική και αδιατάρακτη θέση τους.

Αυτό παρέχει επίσης τη δυνατότητα στους χειρουργούς να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετρία αφού ολόκληρη η μύτη είναι σε θέση να οπτικοποιείται άμεσα (όχι μέσω χωριστών τομών σε κάθε πλευρά της μύτης με τη μέθοδο κλειστής ρινοπλαστικής).


 
Μετά με διάφορες τεχνικές  γίνεται κατασκευή του καινούριου σχήματος της ρινός με διόρθωση των λειτουργικών προβλημάτων.
 • Λέπτυνση των χόνδρων με ακρίβεια για στήριγμα της έξω ρινικής βαλβίδας και αποφυγή κολαψαρίσματος των ρουθουνιών στην εισπνοή με δημιουργία καινούργιου σχήματος ακρορινίου. 

          

 • Λήψη χόνδρου από το στραβό διάφραγμα και χρησιμοποίηση του ως μόσχευμα στηρίγματος της καινούργιας ρινός.      
 • Μόσχευμα ακρορινίου (Tip Graft) από διάφραγμα ή ωτικό χόνδρο για επίτευξη προβολής του ακρορινίου και γενικά της μύτης.

 • Πολλές φορές απαιτεί οστεοτομίες, για να φαίνεται η μύτη στενότερη και ευθυγραμμισμένη.

Η σύγκλειση είναι τυπική και γίνεται με μερικά ράμματα 6-0 με/ή χωρίς την τοποθέτηση των ρινικών ταμπόν. Στο τέλος της ρινοπλαστικής τοποθετιέται ο νάρθηκας.

Η έλευση της ανοικτής ρινοπλαστικής έχει βοηθήσει πραγματικά στην αντιμετώπιση των πολύπλοκων ρινικών παραμορφώσεων, όπως τα τροχαία, τις σοβαρές σκολιώσεις της μύτης ή σοβαρές μεταρινοπλαστικές παραμορφώσεις. Γι’ αυτό προτιμάται η εφαρμογή της ανοικτής προσέγγισης σε αυτά τα είδη των πολύπλοκων ρινοπλαστικών καθώς και συχνά στις επανεπεμβάσεις ρινοπλαστικής στις οποίες είναι επιθυμητή η τροποποίηση της κορυφής της ρινός και τοποθέτηση των μοσχευμάτων. 

Αυτό θα περιλαμβάνει τη θεραπεία:

 • Μύτη με ύβο (Καμπούρα)
 • Βολβώδη άκρη ρινός
 • Μύτη με ευρεία γέφυρα
 • Ανωμαλίες ακρορiνιου (Supratip deformity)
 • Μύτη με φαρδιά κορυφή
 • Μύτη με πεσμένη κορυφή
 • Κορυφή Τσίμπημα
 • Κορυφή Boxy
 • Μεγάλη μύτη
 • Ασυμμετρία στα ρουθούνια
 • Εφιππιοειδής μύτη
 • Μύτη με δυσλειτουργία της βαλβίδας
 • Μύτη μετά από ανεπιτυχή ρινοπλαστική
 • Μετατραυματική μύτη
 • Στραβή μύτη