Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

 Τα ανάστροφα θηλώματα όπως και το ανάστροφο θήλωμα ιγμορείου αποτελούν τα πιο κοινά καλοήθη νεοπλάσματα (επιθηλιακής ανάπτυξης) τα οποία προέρχονται από τον βλεννογόνο που καλύπτει την μύτη και τους παραρρίνιους κόλπους. Η παθογένεια της βλάβης αυτής δεν είναι ακόμη γνωστή όμως γνωρίζουμε ότι συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη τους η αλλεργική ρινίτιδα καθώς και οι ιογενείς λοιμώξεις. 

Πού εμφανίζεται συχνότερα το ανάστροφο θήλωμα;

Το πιο συχνότερο σημείο προέλευσης του ανάστροφου θηλώματος είναι το πλάγιο ρινικό τοίχωμα στο επίπεδο του μέσου ρινικού πόρου και των ηθμοειδών κυψελών (82%) ενώ μπορεί να προέρχεται από το ρινικό διάφραγμα (8%)  ή να είναι αμφοτερόπλευρος (4%). Τα ανάστροφα θηλώματα συχνά εκτείνονται δευτεροπαθώς σε ένα από τους παραρρινικούς κόλπους. Πιο συγκεκριμένα, εκτείνονται συχνότερα στο γναθιαίο κόλπο (69%), στον σφηνοειδή (20%) και στο μετωπιαίο (16%).

Τι συμπτώματα εμφανίζω αν έχω ανάστροφο θήλωμα;

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με ανάστροφο θήλωμα (π.χ ανάστροφο θήλωμα ιγμορείου) είναι τα εξής:

  • Ρινική απόφραξη, αποτελεί το συχνότερο σύμπτωμα.
  • Κεφαλαλγία.
  • Επίσταξη.
  • Ρινόρροια.

 Σε περίπτωση που εμφανίζεται κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να κλείσετε ένα ραντεβού.

Πώς μπορεί να διαπιστωθεί αν έχω ανάστροφο θήλωμα;

 Για την διάγνωση του ανάστροφου θηλώματος (π.χ ανάστροφα θήλωμα ιγμορείου) όπως και για κάθε μονόπλευρη μάζα απαιτείται μεγαλύτερη διερεύνηση με τις παρακάτω απεικονίσεις:

  • Ενδοσκόπηση ρινός και βιοψία
  • Αξονική Τομογραφία συμπληρωματικά όπου θεωρηθεί αυτό απαραίτητο.
  • Μαγνητική τομογραφία.

 Οι παρακάτω εξετάσεις προσφέρουν την δυνατότητα  διάκρισης τις κατακράτησης εκκρίσεων και της χρόνια φλεγμονή ή της βλεννογονοκήλης από το ανάστροφο θήλωμα.

Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής μεθόδου

 Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής μεθόδου είναι η καλύτερη διεγχειρητική μεγέθυνση, ο φωτισμός και ο γωνιώδης έλεγχος του πεδίου. Η ενδοσκοπική προσπέλαση αποφεύγει τις εξωτερικές τομές και επιτρέπει την επισκόπηση του χώρου που καταλάμβανε το ανάστροφο θήλωμα ενώ διατηρεί τις υπερκείμενες δομές της ρινός. Όλα τα παραπάνω αποτελούν απαραίτητα εφόδια για την καλύτερη αντιμετώπιση της συγκεκριμένης παθολογικής κατάστασης.

Υπάρχει θεραπεία για το ανάστροφο θήλωμα;

 Η θεραπεία του ανάστροφου θηλώματος περιλαμβάνει την αφαίρεση του μέσω της ενδοσκοπικής έσω γναθεκτομής με την οποία είναι δυνατό να αφαιρεθούν και βλάβες που αφορούν το οπίσθιο τοίχωμα του μετωπιαίου κόλπου καθώς και να αντιμετωπιστούν πιθανές υποτροπές στην περιοχή μεταξύ της μέσης αντροστομίας και του παπυρώδους πετάλου του ηθμοειδούς λόγω της εύκολης πρόσβασης που προσφέρει το ενδοσκόπιο. Σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί η τεχνική αυτή τότε συνίσταται η οστεοπλαστική μέθοδος με συνοδό αφαίρεση όλου του βλεννογόνου του κόλπου.

 Το κλειδί της επιτυχίας στην αφαίρεση του ανάστροφου θηλώματος είναι η πλήρης εικόνα του όγκου, η αναγνώριση των σημείων προέλευσης του, η αφαίρεση του βλεννογόνου σε υποπεριοστικό επίπεδο και η λέπτυνση του οστού σε αυτά τα σημεία.