Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Βλεφαροπλαστική - Πλαστική βλεφάρων

Η βλεφαροπλαστική των άνω ή κάτω βλεφάρων είναι μια επέμβαση που γίνεται είτε μεμονωμένα, είτε σε συνδυασμό με την ρυτιδοπλαστική.

Η βλεφαροπλαστική αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση  για την διόρθωση ελαττωμάτων,παραμορφώσεων των βλεφάρων καθώς και για την αισθητική τροποποίηση των ματιών του προσώπου. Με την εκτομή την απομάκρυνση αλλά και την επανατοποθέτηση ιστών, όπως το δέρμα και την προσθήκη λιποκυττάρων, επιτυγχάνεται η ενίσχυση των αντίστοιχων μυών και τενόντων. Μπορεί να αναζωογονήσει πρησμένα, κρεμασμένα ή κουρασμένα μάτια, να απομακρύνει το περιττό λίπος από το δέρμα και τους μυς από τα άνω και/ή τα κάτω βλέφαρα.

 Οι στόχοι μιας βλεφαροπλαστικής διαδικασίας είναι η αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας των επηρεαζόμενων βλεφάρων και η αποκατάσταση της αισθητικής περιοχής των ματιών που επιτυγχάνεται με την εξάλειψη της περίσσειας του δέρματος απο τα βλέφαρα, εξομάλυνση των υποκείμενων μυών των ματιών, σύσφιξη των υποστηρικτικών δομών και επανατοποθέτηση και επαναφορά του πλεονάζοντος λίπους της περιοχής του οφθαλμού προκειμένου να επιτευχθεί ομαλή ανατομική μετάβαση των κάτω βλεφάρων στο μάγουλο.

Η βλεφαροπλαστική είναι ιδανική για την διόρθωση στις περιπτώσεις με:

 • Χαλαρά και/ή διπλωμένα άνω βλέφαρα που μπορεί να περιορίσουν την όραση
 • Φαρδιά ή πρησμένα άνω βλέφαρα
 • “Σακουλιασμένο” δέρμα κάτω βλεφάρων
 • Κρεμασμένα κάτω βλέφαρα που μπορεί να εμφανίζουν το σκληρό χιτώνα (το λευκό του ματιού) κάτω από την ίριδα
 • Η περίσσεια δέρματος στα κάτω βλέφαρα

 Σε μιά διαδικασία χειρουργικής επέμβασης στα μάτια, η συνήθης διόρθωση ή τροποποίηση είναι των άνω και των κάτω βλεφάρων και των περιβάλλοντων ιστών των φρυδιών, της άνω περιοχής της ρινικής γέφυρας, και των άνω τμημάτων των μαγούλων. Αυτό επιτυγχάνεται με την τροποποίηση των περιοστικών επικαλύψεων των οστών του προσώπου. Το περιόστεο περιλαμβάνει συνδετικούς ιστούς δύο επιπέδων που καλύπτουν τα οστά του ανθρώπινου σώματος:

 • το εξωτερικό στρώμα συνδετικού ιστού που αποτελείται απο αιμοφόρα αγγεία 
 • το εσωτερικό στρώμα των δεσμών κολλαγόνου που αποτελείται απο κυλινδρικά κύτταρα συνδετικού ιστού και ένα δίκτυο λεπτων ελαστικών ινών.
Η βλεφαροπλαστική γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και IV καταστολή. 

Οι τομές γίνονται κατά μήκος των βλεφάρων στα εξής μέρη: στις φυσικές πτυχές των άνω βλεφάρων για βλεφαροπλαστική των άνω βλεφάρων και ακριβώς κάτω από τη γραμμή των βλεφαρίδων στα κάτω βλέφαρα για βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου.

Υπάρχει βλεφαροπλαστική χωρίς ουλές, χωρίς νυστέρι;

Ναι, άλλα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις. Εάν δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε την περίσσεια δέρματος, θα εκτελέσουμε πιθανώς βλεφαροπλαστική δια μέσω του επιπεφυκότα (transconjunctival βλεφαροπλαστική - Διεπιπεφυκοτική βλεφαροπλαστική), όπου η τομή γίνεται στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου και δεν θα υπάρξουν ορατές ουλές.

Transconjunctival βλεφαροπλαστική:

  Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για ασθενείς πιο σκουρόχρωμους και αποτελεί συνήθως την πρώτη επιλογή λόγω της μεγάλης της αποτελεσματικότητας.

Σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται η αφαίρεση του περιττού δέρματος από τα βλέφαρα χρησιμοποιώντας νυστέρι, λέιζερ ή διαθερμία ραδιοσυχνοτήτων (RF) (Βλεφαροπλαστική με λέιζερ η με ραδιοσυχνότητες).                                   

Στη πρακτική μας χρησιμοποιούμε  μια καινούρια τεχνική που χρησιμοποιεί όχι μόνο τα ραδιοκύματα των 4 Mhz, αλλά έναν συνδυασμό κυμάτων από 4 -16 Mhz, που ονομάζεται CSS - Cell Safety Spectrum, δηλαδή, το φάσμα, που προστατεύει τα κύτταρα. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός των συχνοτήτων προκαλεί αλληλεπιδράσεις των ενδομοριακών συνδέσεων, γνωστή ως διαθερμία μοριακού συντονισμού. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει και τα περισσότερα πλεονεκτήματα για τον ασθενή.Το βασικότερο πλεονέκτημα βρίσκεται στο ότι η θερμοκρασία στη ζώνη της τομής και αποκόλλησης δεν υπερβαίνει 45-55 ° C, κάτι που μικραίνει την έκταση της ζώνης θερμικής νέκρωσης και ελαχιστοποιεί την μετεγχειρητική φλεγμονή. Αφαιρούμε το λίπος και στη συνέχεια κλείνουμε την τομή με λεπτά ράμματα.

Η σύγκλειση του τραύματος γίνεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς ουλές.

 

Βλεφαροπλαστικη με διαθερμία μοριακού συντονισμού:

Μία διαδικασία βλεφαροπλαστικής συνήθως απαιτεί 1-3 ώρες για να ολοκρηρωθεί. Μώλωπες, οίδημα και ένα αίσθημα σφιξίματος στα βλέφαρα είναι συχνά φαινόμενα μετά από βλεφαροπλαστική. Αυτά συνήθως υποχωρούν μέσα σε 2-4 εβδομάδες. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους σε περίπου 10 ημέρες. Σε ένα με δύο μήνες μετά την επέμβαση, θα πρέπει να δείτε τα πραγματικά αποτελέσματα της ανέλκυσης βλεφάρου. Θα αποκτήσετε μια πιο νεανική και χαρούμενη εμφάνιση με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Οι φακοί επαφής μπορούν να φορεθούν μετά από δύο εβδομάδες. Τα μάτια μπορεί να παραμένουν ευαίσθητα στο φως και τον αέρα και μπορεί να είναι ελαφρώς ενοχλημένα για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μετά από το χειρουργείο θα παραλάβετε όλες τις οδηγίες με συνταγογραφημένες σταγόνες για τα μάτια σας και θα μάθετε τον τρόπο αντιμετώπισης οποιαδήποτε ενόχλησης με δροσερά επιθέματα.

 Στην πρώτη επίσκεψη ο ασθενής οφείλει να μας παρουσιάσει που αισθάνεται οτι αντιμετωπίζει το πρόβλημα στα βλέφαρα του και τι αποτέλεσμα θα ήθελε να έχει. Στη συνέχεια ο ιατρός θα εξετάσει τον ασθενή για να εκτιμήσει βασικούς παράγοντες όπως είναι η ελαστικότητα και η υφή του δέρματος του ασθενούς την γενική κατάσταση και την προσωπικότητα του ατόμου.

 Πόσο διάστημα πρέπει να μείνω μακριά απο την εργασία μου μετά την βλεφαροπλαστική;

 Αφού ολοκρηρωθεί η χειρουργική επέμβαση της βλεφαροπλαστικής ο ασθενής μπορεί να φύγει μια ώρα αργότερα και θα πρέπει να γνωρίζει τα παρακάτω:

 • Η εφαρμογή κρύων κομπρέσων τις πρώτες ώρες ενισχύει στο περιορισμό των μώλωπων και δρά ανακουφιστικά.
 • Το διάστημα που θα πρέπει να μείνεται μακρυά απο τις καθημερινές δραστηριότητες σας και απο την εργασία σας κυμαίνεται απο 7 εως 10 ημέρες.
 • Τα ράμματα αφαιρούνται σε 3-5 ημέρες.
 • Οι εκχυμώσεις (μώλωπες) υποχωρούν σε 7-10 ημέρες.

​Η χειρουργική επέμβαση της βλεφαροπλαστικής προκαλεί πόνο;

 Η απάντηση είναι πως όχι κυρίως μια ήπια ενόχληση το πρώτο 24ωρο (τσούξιμο).

Μετά την βλεφαροπλαστική οι ρυτίδες ξανασχηματίζονται;

 Μέσω της βλεφαροπλαστικής οι ρυτίδες που είχαν σχηματιστεί εξαλείφονται και το αποτέλεσμα διατηρείται για όλο το υπόλοιπο της ζωής του ασθενούς.

Υπάρχουν σημάδια ή ουλές μετά απο μια βλεφαροπλαστική;

Η απάντηση είναι πώς όχι ύστερα απο την βλεφαροπλαστική δεν παρατηρείται κάποια ορατή ουλή ή σημάδι στον ασθενή διότι η τεχνική που ασκείται στην χειρουργική αυτή επέμβαση αποφεύγει αυτό το αποτέλεσμα. (η τομή εφαρμόζεται σε περιοχή που δέν εμφανίζεται η ουλή)

Πόσο κοστίζει η βλεφαροπλαστική;

Το κόστος της βλεφαροπλαστικής διαφοροποιείται ανάλογα τις απαιτήσεις του ασθενή και με το αν περιλαμβάνει τα 2 βλέφαρα ή και τα 4 .

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε κλινική της προτίμησης σας. Γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους, για να αποκατασταθεί μια ομαλότερη, πιο νεανική εμφάνιση ή για να βελτιωθεί η όραση λόγω πεσμένων βλεφάρων.