Στη ωτορινολαρυγγολογική πρακτική πολλές φορές οι ασθενείς παραπονιούνται για διάφορα προβλήματα στα αυτιά τους, όπου τα περιγράφουν ως εξής: δυνατός θόρυβος στο αυτί, θόρυβος στο αυτί όταν καταπίνω, μερική δόνηση στο αυτί, πόνος στο αυτί για λίγα δευτερόλεπτα.
Πριν αρχίσουμε να σας εξηγούμε όλες τις πιθανές αιτίες και να σας περιγράφουμε όλες τις περιπτώσεις (πληρότητα στο αυτί, απόφραξη των αυτιών, αίσθηση υγρού, τρίβη στο αυτί, θόρυβος) μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά άρθρα.
Μερικές φορές οι ασθενείς παραπονιούνται για ασυνήθιστο ήχο (ή κραδασμούς) σε ένα ή και τα δύο αυτιά που εμφανίζεται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως ημέρες ή και εβδομάδες σε ένα χρόνο. Όπως ακριβώς αυτός ο μυστηριώδης θόρυβος αρχίζει, έτσι ξαφνικά μπορεί και να σταματήσει. Μπορεί επίσης να επανέλθει σε μερικές εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια αργότερα (ή ποτέ ξανά). Σε σπάνιες περιπτώσεις ο ήχος παραμένει. Σε άλλες εμφανίζεται σπάνια αλλά είναι ενοχλητικός. Οι ασθενείς το περιγράφουν ως ένα συνεχόμενο κλικάρισμα χωρίς ρυθμικότητα.
Αυτός ο θόρυβος εμφανίζεται όταν απλά αναπνέετε χωρίς μάσηση ή κατάποση (αν αυτό συμβαίνει με το άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος πιθανόν να έχετε δυσλειτουργία κροταφονγαθικής άρθρωσης). Αυτό μπορεί επίσης να συμβαίνει κατά την ανάγνωση, τον ύπνο ή βλέποντας τηλεόραση. Δεν υπάρχει τίποτα που να το προκαλεί ή που μπορεί να το σταματήσει.
Αν αυτό σας προκαλεί μια αίσθηση ανοίγματος του αυτιού και μικρής μείωσης της ακοής τότε το πρόβλημα σας πολύ πιθανόν να οφείλεται σε δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.
Ο θόρυβος στο αυτί τύπου κλικ στο αυτί δεν πρέπει να συνδέεται με εμβοές (διαβάστε αναλυτικά).
Αντίθετα, ο ακανόνιστος θόρυβος στο αυτί τύπου κλικ σχεδόν πάντα οφείλεται σε μυϊκούς σπασμούς, όπως ακριβώς κατά τον "βλεφαροσπασμό" ή στις "συσπάσεις του προσώπου". Αλλά αντί να είναι σε θέση να «δει» κανείς την σύσπαση με τα μάτια, ακούει την σύσπαση εφόσον οι μύες βρίσκονται γύρω από το αυτί ή στο ίδιο το αυτί.
Οι πιο κοινές αιτίες συσπάσεων είναι οι εξής:
- Μυόκλονος υπερώας
- Μυοκλονίες μέσο ους (μυς του αναβολέα ή τείνοντος το τύμπανο μυ).
Μυόκλονος υπερώας:
Ο μυόκλωνος υπερώας αποτελεί μια σπάνια κινητική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται απο συνεχείς ρυθμικές κινήσεις της μαλακής υπερώας. Οι ρυθμικές κινήσεις έχουν συχνότητα 1-2 Hz και συνοδεύονται απο ένα ρυθμικό ήχο το λεγόμενο « κλικ». Ο μυόκλονος υπερώας μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες:
- Στην ύπαρξη βλάβης στη περιοχή του εγκεφάλου στο τρίγωνο Guillain-Mollaret. Στην περίπτωση αυτή παρατηρούνται και ρυθμικές συσπάσεις και σε άλλες μυικές ομάδες όπως στον λάρυγγα, στην γλώσσα, στο πρόσωπο και στο διάφραγμα. Η ύπαρξη αυτής της βλάβης οφείλεται συνήθως νευροεκφυλιστικές ή απομυελινωτικές παθήσεις.
- Λειτουργικός ψυχογενής παράγοντας του ασθενούς.
Η πρώτη πιθανή αιτία (μυόκλονος υπερώας) μπορεί να διαγνωστεί με απλή φαρυγγοσκόπηση ή ενδοσκόπηση με ορατούς "σπασμούς" της μαλθακής υπερώας που εμφανίζονται στο χρόνο.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε παρόμοιο περιστατικό:
Η δυνατότητα να ακούσει κανείς την σύσπαση υπάρχει επειδή οι μύες της μαλθακής υπερώας εκτείνονται μέχρι το αυτί μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας.
Θεραπεία:
Η θεραπεία της μυοκλονίες μαλθακής υπερώας πραγματοποιείται με Clostridium botulinum ενέσεις στους μυς που συσπώνται. Ακριβώς όπως με την θεραπεία Clostridium botulinum σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, τα αποτελέσματα είναι μόνο προσωρινά και η θεραπεία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6-12 μήνες.
Μυοκλονίες μέσο ους (μυς του αναβολέα ή τείνοντος το τύμπανο μυ):
Όσον αφορά τον μυ αναβολέα ή τείνοντος το τύμπανο οι μυόσπασμοι είναι πιο σπάνιοι επειδή αυτοί οι μυς δεν βρίσκονται εντός του μέσου ωτός και δεν συμμετέχουν στην λειτουργία ακουστικών οσταρίων.
Όπως και με κάθε μυόκλονος, η ταχεία σύσπαση των μυών μπορεί επίσης να προκαλεί το θόρυβο στα αυτιά.
Δυστυχώς δεν υπάρχει τεστ διάγνωσης του προβλήματος με απόλυτη βεβαιότητα. Μερικές φορές μπορούμε να δούμε την σύσπαση του τυμπάνου με την ενδοσκοπική παρατήρηση (υπό μεγέθυνση).
Ωστόσο, πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό και τον αποκλεισμό του Μυόκλονου υπερώας ως πάθησης (δεν υπάρχουν συσπάσεις στον ουρανίσκο αλλά ο ασθενής είναι σε θέση να ακούει τα "κλικ"). Στην αρχή γίνεται μια θεραπεία με διάφορα αντισπασμωδικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Στην περίπτωση της μη αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής θεραπείας χρησιμοποιείται η χειρουργική αντιμετώπιση ως ο μοναδικός τρόπος οριστικής λύσης.