Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Θηλώματα και σπίλοι
Τα θηλώματα είναι οι βλάβες του δέρματος οι οποίες δημιουργούνται από τον ανθρώπινο ιό θηλωμάτων (HPV), ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Οι ιοί HPV είναι αυτοί που προκαλούν επίσης τις μυρμηκιές και τα κονδυλώματα. Οι κύριοι υπεύθυνοι ιοί HPV από τους οποίους προκύπτουν τα θηλώματα είναι οι HPV 6 και HPV 11. Συνήθως τα θηλώματα κάνουν την εμφάνιση στο δέρμα του λαιμού και πολύ συχνά στο πρόσωπο (παρειές, αυτί, μύτη, βλέφαρα) και το στόμα (γλώσσα, πλάγιο τοίχωμα, σταφυλή κτλ)
 
Πολλοί τα ονομάζουν κρεατοελιές. Το χρώμα τους είναι ίδιο με αυτό του φυσιολογικού δέρματος ή τείνει προς το καφέ. Εμφανίζονται συχνότερα σε θερμές και υγρές περιοχές του σώματος, εκεί που το δέρμα δημιουργεί πτυχές και ευνοεί την ανάπτυξη ιών HPV. Σε πολλές περιπτώσεις τα θηλώματα τραυματίζονται και αιμορραγούν προκαλώντας ανησυχία στους ασθενείς.
 
Θηλώματα – Πρόληψη
Τα παρακάτω μέτρα προλαμβάνουν την εμφάνιση θηλωμάτων
  • Όχι τρίψιμο με σφουγγάρι ή με πετσέτες μετά το μπάνιο, αν υπάρχουν θηλώματα
  • Αποφεύγουμε την χρήση αλυσίδων και κολιέ στον λαιμό αν υπάρχουν θηλώματα στην περιοχή της τραχηλικής χώρας
  • Δεν πειράζουμε τα θηλώματα με τα χέρια μας
  • Δεν ξυρίζουμε την περιοχή που πάσχει από θηλώματα
Θήλωμα στο βλέφαροΘήλωμα στα χείλη

Θήλωμα μύτης

Θήλωμα αμυγδαλής και σταφυλής

 
Τα θηλώματα μπορεί όμως να είναι ροδαλά, καστανά ή ακόμη και σκουρόχρωμα. Στην τελευταία περίπτωση, τα θηλώματα μοιάζουν με κοινούς σπίλους (ελιές).
 
Σπίλοι (Ελίες)
Σπίλοι ονομάζονται οι καλοήθεις όγκοι του δέρματος. Οι κοινά γνωστές ως “ελιές” (ιατρικά ονομαζόμενοι σπίλοι), αποτελούν το συχνότερο καλοήθη όγκο του δέρματος. Υπό τον όρο “ελιά”, συνήθως εννοούμε οποιοδήποτε είδος καλοήθους όγκου στο δέρμα. 
Σπίλος δέρματοςΣπίλος στο στο πρόσωπο
Σπίλοι μπορεί να υπάρχουν στο σώμα μας κατά τη γέννησή μας, συνήθως όμως είναι επίκτητοι. Με το πέρασμα των χρόνων και την παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνονται σε αριθμό και μέγεθος. Το πρόβλημα παρουσιάζεται σε περίπτωση που κάποιος προϋπάρχων σπίλος εμφανίσει μεταβολές στη μορφολογία του, που σημαίνει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε κακόηθες μελάνωμα.
 
Πρέπει να είστε πάντα πολύ προσεκτικοί εάν υπάρχουν μεταβολές :
  • Κνησμός
  • Αιμορραγία
  • Ανώμαλα χείλη
  • Ανώμαλο περίγραμμα ή/και σχήμα
  • Μεταβολή χρώματος – δυχρωμία
  • Απότομη αύξηση μεγέθους
 
Θεραπεία
Τα θηλώματα του προσώπου είναι καλοήθεις όγκοι του δέρματος, περιορίζονται πάντα στο δέρμα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξέλιξης σε καρκίνο αν τραυματιστούν ή αφαιρεθούν.
Θηλώματα λαιμούΜόρθωμα προδόμου ρινός
 
Η παλιά θεωρία “μην πειράζεις τις ελιές” αναφέρεται στην αποφυγή τραυματισμού των σπίλων κι ασφαλώς όχι στην αποφυγή εξαίρεσής τους. Όπως ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις δερματικών βλαβών, η αφαίρεση ενός σπίλου μπορεί να γίνει με το κλασσικό νυστέρι, αλλά και με σύγχρονες λιγότερο τραυματικές τεχνικές, όπως με Laser ή RF.
 
Η αφαίρεση των θηλωμάτων ή σπίλων στο πρόσωπο κυρίως έχει μικρό κόστος, μπορεί να γίνει στο ιατρείο και γίνεται συνήθως για λόγους αισθητικούς.
 
Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω μεθόδους:
Μικροεπέμβαση. Είναι η χειρουργική μέθοδος η οποία αφορά την αφαίρεση μεγάλων θηλωμάτων στο δέρμα με τοπική αναισθησία με τη χρήση διπολικής διαθερμίας και με τοποθέτηση πλαστικής ραφής. Σχεδόν κάθε μόρφωμα αφαιρείται και στέλνεται για βιοψία ώστε να βγει η τελική διάγνωση για το είδος της βλάβης.
 
Χειρουργική με ραδιοσυχνότητες. Ονομάζεται νεότερη τεχνική, κατά την οποία με ειδική συσκευή παραγωγής ραδιοσυχνοτήτων και με ειδικό άκρο σε μορφή τρίχας αποκόπτονται τα θηλώματα με εξαιρετικά αποτελέσματα.
 
Η μέθοδος είναι ανώδυνη, ασφαλής και με τέλεια αποτελέσματα, ενώ δεν υπάρχει ο κίνδυνος μετεγχειρητικών ουλών και βλαβών. Ειδικά στα μικρά θηλώματα πρόσωπου, λαιμού και θηλώματα στη στοματική κοιλότητα – γλώσσα, αμυγδαλή, σταφυλή η χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF) αποτελεί την ιδανική περίπτωση.
Θηλώματα δέρματος - ΑφαίρεσηΘηλώματα δέρματος - Αφαίρεση
Θηλώματα γλώσσας - Αφαίρεση με ραδιοσυχνότητεςΘηλώματα χείλους - Αφαίρεση με ραδιοσυχνότητες
 
Με την συγκεκριμένη τεχνική επιτυγχάνεται ο αφανισμός των βλαβών με ταυτόχρονη προφύλαξη από θερμική κάκωση των γύρω υγειών ιστών.
 
 

Εάν εμφανίζετε θηλώματα στο πρόσωπο, λαιμό, στοματική κοιλότητα (γλώσσα, σταφυλή, αμυγδαλή) και θέλετε να τα αφαιρέσετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε το κόστος και να κλείσετε ραντεβού.

Τηλεφωνήστε: 2110194618