Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Χαλινός γλώσσας / χείλους

Διατομή χαλινού χείλους / Διατομή χαλινού γλώσσας

Ο χαλινός γλώσσας (αγκυλογλωσσία - είναι ένας υμένας ανάμεσα στη γλώσσα και το έδαφος του στόματος) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τον θηλασμό και τον χαλινό του άνω χείλους ( όταν το άνω χείλος είναι δεμένο με τα άνω ούλα).

Τα περισσότερα βρέφη έχουν σε κάποιο βαθμό τον χαλινό άνω χείλους και όταν αυτός  διογκωθεί και  γίνει βραχύς, μπορεί να εμποδίσει το άνω χείλος να διπλωθεί, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για τον θηλασμό, προκειμένου να δημιουργηθεί η κατάλληλη προσαρμογή στο στήθος (Ο βραχύς χαλινός με τον περιορισμό που προκαλεί στην κινητικότητα της γλώσσας τόσο στην προβολή της εκτός των ούλων όσο και στην ανύψωσή της στην υπερώα αποτελεί αιτία ανεπαρκών μηχανισμών θηλασμού, οδηγώντας σε ανεπαρκή ροή γάλακτος και/ή τραύμα των θηλών.)

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Το παρατεταμένο τάισμα με μαστό και κούραση του μωρού
  • Δυσκολία προσαρμογής (Προβλήματα θηλασμού)
  • Επώδυνες θηλές (υπερβολική προσπάθεια για να επιτευχθεί η κατάλληλη προσαρμογή στο στήθος)
  • Προβλήματα κατάποσης
  • Στα νήπια, δυσκολία στην ομιλία (πρόβλημα με την παραγωγή ήχων που απαιτούν την κίνηση της άκρης της γλώσσας)
  • Σε μεγαλύτερα παιδιά γίνεται αντιληπτό με προβλήματα στην ομιλίας ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ήχους που χρειάζονται ιδιαίτερες κινήσεις της γλώσσας. Οι ήχοι αυτοί αφορούν τα υγρά σύμφωνα (δηλ. το "Ρ" και το "Λ") ή όταν ο λόγος είναι γρήγορος.

Μια καλή προσαρμογή βοηθά το μωρό να επιστήσει την θηλή βαθιά μέσα στο στόμα του και να την πιπιλίσει προκειμένου να καταπιεί το γάλα που παράγεται από το στήθος. Όταν μια καλή προσαρμογή απουσιάζει, η υπερβολική ποσότητα του αέρα εισάγεται μέσα στο στόμα του βρέφους και καταπίνεται μαζί με το γάλα προκαλώντας πολλά αέρια στο βρέφος.

Επιπλέον, η έλλειψη μιας καλής προσαρμογής καθιστά πιο δύσκολο για το βρέφος να διατηρήσει την θηλή μέσα στο στόμα του.

Η θεραπεία συνιστάται μόνο εάν ο χαλινός του άνω χείλους προκαλεί πρόβλημα. Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα τότε δεν χρειάζεται να ακολουθήσει κάποια θεραπεία.

Η θεραπεία απελευθέρωσης του χαλινού του άνω χείλους και της γλώσσας είναι ίδια και αρκετά απλή.

Εάν το παιδί είναι μικρότερο των 12 μηνών, η επέμβαση πραγματοποιείται στην κλινική και μόνο υπό τοπική αναισθησία. Εάν είναι ηλικίας άνω των 12 μηνών, μπορεί να απαιτηθεί η καταστολή στο χειρουργείο (σπάνια), καθώς τα παιδιά είναι συνήθως συνεργάσιμα.

Βήματα για την επέμβαση:

Στάδιο 1:

Στον χαλινό άνω χείλους/γλώσσας εφαρμόζεται τοπική λιδοκαΐνη χρησιμοποιώντας μια ειδική μπατονέτα. Ένεση λιδοκαΐνης μπορεί επίσης να γίνει ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και το πόσο παχύς είναι ο χαλινός.

Στάδιο 2:

Στον χαλινό άνω χείλους/γλώσσας τοποθετείται μια ειδική λαβίδα σε όλο το πάχος για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Αυτός ο ελιγμός κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να κλείσουν, έτσι όταν εκτελείται η κοπή, η αιμορραγία εμφανίζεται ελάχιστα.

Στάδιο 3:

Γίνεται τομή με διαθερμία ραδιοκυμάτων (ραδιοσυχνοτήτων) ή με λέιζερ. Δεν απαιτούνται ράμματα.

Αυτό είναι! Όλη αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως όχι περισσότερο από 15 λεπτά.
Μετεγχειρητική πορεία:

Μετά την επέμβαση λαμβάνονται ήπια παυσίπονα για τον έλεγχο του πόνου, εφόσον το παιδί είναι μεγαλύτερο από 6 μήνες.

Για τα βρέφη μικρότερα των 6 μηνών δεν απαιτείται συνήθως τίποτα. Δεν απαιτούνται αντιβιοτικά.

Η ήπια αιμορραγία (εάν συμβεί) θα σταματήσει συνήθως μέσα σε 15 λεπτά. Μπορεί να υπάρχει μία ή δύο σταγόνες αίματος που εμφανίζονται στην περιοχή για λίγες ώρες. Ο ασθενής μπορεί να ξαναρχίσει αμέσως την διατροφή του χωρίς περιορισμούς.

Δεν είναι ασυνήθιστο για μια λευκή εσχάρα να εμφανίζεται κατά μήκος της άκρης της κοπής. Μην ανησυχείτε αν συμβεί αυτό. Θα εξαφανιστεί σε περίπου 1 εβδομάδα.

Διατομή χαλινού χείλους με Laser

 

Χαλινός άνω χείλους:

Σε αντίθεση με τον χαλινό γλώσσας, ο χαλινός του άνω χείλους μετά την επέμβαση έχει μια υψηλή τάση να αφήσει ουλή για παραπάνω από λίγες εβδομάδες ( περίπου 40% των περιπτώσεων), προκαλώντας μια υποτροπή του χαλινού.

Αυτό συμβαίνει επειδή το άνω χείλος ακουμπά ακριβώς πάνω όλη την ώρα, εκτός από την διάρκεια της σίτισης επιτρέποντας έτσι στις επιφάνειες τομής  να στρώνονται η μία πάνω από την άλλη. Για να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος υποτροπής, η μητέρα θα πρέπει να τοποθετεί ένα δάχτυλο μεταξύ των ούλων και του άνω χείλους μερικές φορές την ημέρα για μερικές εβδομάδες για να απελευθερώσει τυχόν συμφύσεις που μπορεί να σχηματιστούν.

Αν το μωρό σας έχει χαλινό γλώσσας ή άνω χείλους, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το ιατρείο μας για ένα ραντεβού.