Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Η γενική αναισθησία για το παιδί σας

Για τους περισσότερους γονείς η σκέψη ότι το παιδί τους υποβάλλεται σε γενική αναισθησία είναι το πιο τρομακτικό μέρος της κάθε προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης. Αυτό είναι κατανοητό δεδομένου ότι η αναισθησία είναι άγνωστη για τις περισσότερες οικογένειες.

Επιπλέον τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν κατά καιρούς τρομακτικές ιστορίες για προβλήματα που συνδέονται με την χειρουργική αναισθησία. Στην πραγματικότητα όμως η σύγχρονη αναισθησία είναι εξαιρετικά ασφαλής. Μόνο και μόνο επειδή είναι τόσο ασφαλής - εκατομμύρια απλών αναισθητικών χορηγούνται κάθε χρόνο και τα εν λόγω προβλήματα διαψεύδονται.

Παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις σε ορισμένες συνηθισμένες ερωτήσεις.

Για τα περισσότερα μικρά παιδιά απλά δεν είναι δυνατόν να εκτελεστεί με ασφάλεια μια χειρουργική διαδικασία χωρίς πλήρη (γενική) αναισθησία. Αν και αυτό μπορεί να είναι δυνατόν σε οδοντιατρικές επεμβάσεις και σε ηλικιωμένους ασθενείς, θα ήταν ακατάλληλο για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η χορήγηση της τοπικής αναισθησίας είναι συχνά επώδυνη και τρομακτική για ένα παιδί, όπως και η ανάγκη για αυτοσυγκράτηση. Για παράδειγμα κατά την τοποθέτηση των σωλήνων στο αυτί, ακόμα και η μικρότερη κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη. Το ρίσκο απλά δεν αξίζει.

Αυτό μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο από γενική αναισθησία. Και πάλι σε ορισμένες κλινικές περιπτώσεις (όπως σε ανώδυνη αλλά τρομακτική διαδικασία της αξονικής τομογραφίας) μπορεί να είναι χρήσιμη. Σε ένα νεαρό παιδί με μικρό αεραγωγό η πιθανότητα αναπνευστικών προβλημάτων είναι μεγαλύτερη εάν ο αεραγωγός δεν είναι υπό συνεχή έλεγχο του αναισθησιολόγου.

Στην πραγματικότητα η περίοδος που απαιτεί την μεγαλύτερη προσοχή είναι όταν ο ασθενής ξυπνάει ή μόνο στην αρχή της αναισθησίας. Η καλύτερη αναλογία είναι η πτήση σε ένα αεροπλάνο. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν κατά την απογείωση και την προσγείωση, όταν το αεροπλάνο βρίσκεται κοντά στο έδαφος. Ομοίως, η αρχή και το τέλος της αναισθησίας (διασωλήνωση και "ξύπνημα") είναι οι πιο δύσκολες στιγμές της αναισθησίας όταν το επίπεδο της αναισθησίας είναι ελαφρύτερο. Η ασφαλέστερη στιγμή της κάθε πτήσης είναι όταν το αεροπλάνο βρίσκεται σε ύψος πλεύσης.Ομοίως, κατά τα βαθύτερα επίπεδα αναισθησίας είναι οι στιγμές που τα προβλήματα είναι σχεδόν απίθανο να προκύψουν.

Ζητώντας από τον αναισθησιολόγο να χρησιμοποιήσει μια μικρή ποσότητα της αναισθησίας (ένα πολύ κοινό αίτημα) θα είναι σαν να ζητάμε από τον πιλότο να κρατήσει το υψόμετρο στο ελάχιστο, ακριβώς πάνω από τις κορυφές των δέντρων!

Η αναισθησία του παιδιού σας θα δοθεί από έναν πλήρως εκπαιδευμένο και έμπειρο αναισθησιολόγο, ο οποίος μπορεί να έχει έναν ή περισσότερους βοηθούς. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, αυτός ο γιατρός θα είναι ειδικός στην παιδιατρική αναισθησιολογία. Σε σπάνιες περιπτώσεις (που συνήθως σχετίζονται με θέματα προγραμματισμού) ο αναισθησιολόγος θα είναι αυτός που εργάζεται μαζί μου αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα αλλάξει την ασφάλεια της αναισθησίας. Ποτέ δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω με κάποιον που εσείς δεν εμπιστεύεστε απόλυτα. 

Ειδικά για τα παιδιά εγώ προτιμώ να συνεργάζομαι με την ORL ATHENS CLINIC  (πρώην ΩΡΛ κλινική «ΚΑΡΡΑΣ») όπου οι αναισθησιολόγοι έχουν πολύ καλή εκπαίδευση στη παιδική ωτορινολαρυγγική αναισθησία. Παρά τις γνώσεις, έχουν πιθανόν και τη μεγαλύτερη πείρα στη διαχείριση των παιδιών στην Αθήνα (40 χρόνια λειτουργίας με 2000-3000 χειρουργεία ετησίως και με 60% τις χειρουργικές επεμβάσεις σε ηλικίες από 2 μέχρι 14 ετών). Θα συναντήσετε τον γιατρό στο νοσοκομείο λίγο πριν από τη χειρουργική επέμβαση αλλά αν θέλετε να μιλήσετε με έναν από τους παιδιατρικούς αναισθησιολόγους από πριν, μπορείτε να καλέσετε στο 210-5234239.

Αυτό είναι δυνατόν και έχει ξανασυμβεί αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο, ειδικά σε υγιή παιδιά. Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνει ηλικιωμένους και / ή πολύ άρρωστους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεγάλες επιχειρήσεις. Εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν γενική αναισθησία κάθε χρόνο χωρίς καμία δυσκολία.

Ο πραγματικός κίνδυνος εκδήλωσης θανάτου υπό αναισθησία (για ένα υγιές παιδί) είναι περίπου 1 στις 300.000. Για να καταλάβετε τα νούμερα, ο κίνδυνος θανάτου από μια απροσδόκητη αντίδραση στην πενικιλίνη είναι περίπου 1 στα 80.000.

Ο κίνδυνος ενός θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος κατά την οδήγηση σε ένα αυτοκίνητο είναι περίπου 1 στις 6500! Θυμηθείτε αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια νούμερα.

Πραγματικά δεν υπάρχει καμία αλλεργία στην αναισθησία αλλά υπάρχει μια πολύ σπάνια πάθηση κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν κακή αντίδραση σε ορισμένα αναισθητικά. Αυτή είναι μια εκ γενετής ασθένεια των μυών (κακοήθης υπερθερμία ή κακοήθης υπερπυρεξία), η οποία προκαλεί αστάθεια σε έναν ασθενή υπό αναισθησία.

Ο κάθε αναισθησιολόγος ξέρει πώς να αντιδράσει εάν προκύψει αυτό το σενάριο. Ωστόσο, μπορείτε να το ελέγξετε από πριν (με βιοψία μυός) για να εντοπίσετε οτιδήποτε που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η ασθένεια είναι παρούσα. 

Το κύριο μέλημά μου είναι φυσικά, η ασφάλεια του παιδιού σας. Ωστόσο, θα ήθελα επίσης να καταλάβετε ότι το άγχος της χειρουργικής επέμβασης (τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον γονέα!) μπορεί να αυξηθεί με την παρουσία σας στο χειρουργείο. Σε γενικές γραμμές ο γονέας επιτρέπεται να βρίσκεται στο χειρουργείο όταν το παιδί πηγαίνει για αναισθησία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί σε αυτή τη γενική πολιτική των κλινικών.

Ο αναισθησιολόγος είναι αυτός που παίρνει την απόφαση για το ποιος επιτρέπεται στο χειρουργείο!

Οι γονείς δεν επιτρέπονται στο χειρουργείο για τους ασθενείς οι οποίοι είναι κάτω των 12 μηνών ή που έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις - θα πρέπει να μιλήσετε με τον αναισθησιολόγο για την μεμονωμένη περίπτωση του παιδιού σας. Εάν δεν αισθάνεστε σιγουριά για το πώς θα αντιδράσετε είναι καλύτερα να μην είστε εκεί.

Βλέποντας έναν γονέα που έχει μια ισχυρή συναισθηματική αντίδραση δεν είναι καθησυχαστική για το παιδί και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι χειρότερη από ότι χρειάζεται για να περάσει από την διαδικασία μόνο του. Είναι αυτονόητο ότι ο γονέας μπορεί να αποσπάει την προσοχή των ιατρών και του ασθενή και γι’ αυτό καλύτερα να οδηγηθεί εκτός του χειρουργείου!

Αυτό είναι ένα άλλο πολύ κοινό αίτημα. Αν και κάνω ότι μπορώ για να επιστρέψετε στο παιδί σας σε συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, οι κανόνες πρέπει να ακολουθούνται για την ασφάλεια.

Το ξύπνημα απαιτεί συχνά μια καλή συμφωνία της δουλειάς από την πλευρά του αναισθησιολόγου και το παιδί σας, το οποίο πρέπει να ανακτήσει ένα ορισμένο επίπεδο της συνείδησης για να μπορεί να εγκαταλείψει τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό στο χειρουργείο με ασφάλεια.

Ενώ τα περισσότερα παιδιά είναι σε κάποιο βαθμό ξύπνιοι, προέρχονται από πολύ βαθύ ύπνο και συνήθως δεν θυμούνται πολλά πριν την περίοδο αποκατάστασης. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να αποχωρίζεστε τα παιδιά σας όταν περνούν μια αγχωτική εμπειρία. Κάνω όμως πάντα ότι μπορώ για να είναι αυτό το διάστημα όσο το δυνατόν συντομότερο.

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα περισσότερα παιδιά κλαίνε στην αίθουσα ανάνηψης, ειδικά εάν είναι πολύ μικρά ή είχαν μια επώδυνη διαδικασία (όπως η αμυγδαλεκτομή). Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά αισθάνονται περισσότερο πόνο από τους ενήλικες ή λαμβάνουν λιγότερα αναλγητικά φάρμακα.

Είναι επειδή υπάρχουν πολλά πράγματα σε αυτό το περιβάλλον που προκαλούν στρες και τα παιδιά έχουν την τάση να κλαίνε σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Εκτός από τον πόνο της χειρουργικής επέμβασης (ο οποίος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μια ποικιλία από φάρμακα), τα παιδιά είναι συχνά αποπροσανατολισμένα, φοβισμένα, ανακατεμένα, πεινασμένα και αφυδατωμένα μετά την επέμβαση. Όλα αυτά τα πράγματα μπορεί να προστεθούν στο στρες. Ωστόσο, τα παιδιά συνήθως αισθάνονται καλύτερα μέσα σε 30 λεπτά.