Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Χρόνια ρινίτιδα

Μη αλλεργική ρινίτιδα ή αγγειοκινητική ρινίτιδα.

Μη αλλεργική ρινίτιδα είναι μια εξαιρετικά άσχημη ρινική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τα ίδια συμπτώματα της ιγμορίτιδας και αλλεργιών αλλά δεν οφείλεται στην ιγμορίτιδα και σε αλλεργίες. 

Η μη-αλλεργική ρινίτιδα υπάρχει όταν η μύτη είναι υπερβολικά ευαίσθητη σε αέρα που περιέχει σωματίδια, είτε είναι καπνός, λακ, αρώματα, σκόνη, γύρη, κλπ. Τέτοια σωματίδια ερεθίζουν την μύτη και προκαλούν συμπτώματα. Η προϋπόθεση είναι αντίθετη με τις αλλεργίες όπου ένας ερεθισμός προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση με συμπτώματα ή ιγμορίτιδα η οποία οφείλεται σε λοίμωξη.


Για να χρησιμοποιήσω μια αναλογία θα εξετάσω το δέρμα. Το δηλητήριο κισσού περιέχει μια χημική ουσία που προκαλεί ένα εξάνθημα με φαγούρα. Αυτή η αντίδραση δεν εξαρτάται από μια αλλεργική αντίδραση ή μόλυνση αλλά μάλλον γίνεται λόγω χημικού ερεθισμού του δέρματος. Για τους ασθενείς με μη-αλλεργική ρινίτιδα, τα κοινά σωματίδια του αέρα λειτουργούν σαν δηλητήριο κισσού στο ρινικού βλεννογόνο.

Ένας τυπικός ασθενής με μη αλλεργική ρινίτιδα υποφέρει από συμπτώματα τα οποία είναι σχεδόν δυσδιάκριτα από ασθενείς με κακές αλλεργίες ή μολύνσεις κόλπων:

 • Η ρινική συμφόρηση

 • Φτέρνισμα

 • Μετα-ρινική αποστράγγιση

 • Πόνος / πίεση πάνω στο πρόσωπο

 • Καταρροή

Στη πρακτική μου συναντάω συχνά ασθενείς που έχουν δοκιμάσει πολλούς τρόπους αντιμετώπισης όπως τα αντιβιοτικά, τα αντιαλλεργικά  και αποσυμφορητικά φάρμακα, τα ρινικά σπρέι όμως φαίνεται να παρέχουν μόνο παροδική ανακούφιση.

Όταν η μη αλλεργική ρινίτιδα ορίζεται ως χρόνια ρινική συμφόρηση που δεν οφείλεται σε μόλυνση ή αλλεργία, τότε κατατάσσεται σε 8 διαφορετικούς υποτύπους:

1. Μη αλλεργική ρινοπάθεια (επίσης γνωστή ως αγγειοκινητική ρινίτιδα ή ιδιοπαθής μη αλλεργική ρινίτιδα). 

2. Μη αλλεργική ρινίτιδα με ηωσινοφιλία. Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτού του συνδρόμου και της μη αλλεργικής ρινίτιδας είναι η παρουσία των ηωσινοφίλων στις ρινικές πλύσεις. Ο τύπος αυτός είναι επίσης γνωστός ως τοπική αλλεργική ρινίτιδα. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται όταν ένας ασθενής φαίνεται να έχει φλεγμονή του ρινικού κόλπου, ακόμη και αν τα αποτελέσματα των αλλεργικών τεστ, τσιμπήματος του δέρματος ή RAST είναι αρνητικά. Έως 40% των ασθενών με τα αρνητικά αποτελέσματα των δοκιμών αλλεργίας μπορεί να έχουν αυτή την κατάσταση.

3. Ατροφική ρινίτιδα  είναι μια χρόνια κατάσταση κατά την  οποία παρουσιάζεται μια προοδευτική ατροφία του ρινικού βλεννογόνου που οδηγεί στο πιο σύνηθες παράπονο των ασθενών, την ξηρότητα. 

4. Ρινίτιδα της γεροντικής ηλικίας.  Αυτός ο τύπος χαρακτηρίζεται από υδαρής καταρροή στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

5. Γευστική ρινίτιδα εμφανίζεται μετά το φαγητό, ιδιαίτερα ζεστά / πικάντικα τρόφιμα.

6. Φαρμακευτική ρινίτιδα. Η φαρμακευτική ρινίτιδα παρουσιάζεται σε περιπτώσεις κατάχρησης αποσυμφορητικών, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο όπως ορισμένα σπρέι για τη μύτη. Αυτά τα σπρέι περιέχουν ένα ισχυρό αγγειοσυσταλτικό δραστικό συστατικό το οποίο στην ουσία μειώνει τη ροή του αίματος στην μύτη του πάσχοντος μετά τον ψεκασμό με αποτέλεσμα τη μείωση της φλεγμονής  στο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου. Το φάρμακο αυτό είναι απολύτως ασφαλές και η χρήση του είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά μόνο όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες. Αυτό που πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν, δυστυχώς, είναι ότι το σπρέι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πιο συχνά από ότι κάθε 12 ώρες και για διάστημα όχι μεγαλύτερο από 3 - 5 ημέρες.
Αυτό που συμβαίνει μετά την πιο συχνή και μακροχρόνια χρήση είναι ότι η μύτη αρχίζει σταδιακά να στερείται από το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά. Στην ουσία, η φαρμακευτική αγωγή παύει να λειτουργεί αποτελεσματικά  και τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη αρχίζουν να αυξάνονται σημαντικά, προκαλώντας αυξανόμενη ρινική συμφόρηση, αναγκάζοντας τον  ασθενή να χρησιμοποίει το αποσυμφορητικό σπρέι πολλές φορές την ημέρα, προκειμένου να ανακουφίσει αυτά τα ρινικά συμπτώματα. Στο τέλος δημιουργείται μια κατάσταση εξάρτησης από χρήση των αποσυμφορητικώνν σπρέι.

7. Ορμονική ρινίτιδα (επίσης γνωστή ως ρινίτιδα εγκυμοσύνης) εμφανίζεται με την δευτερογενή ορμονική  υπέρταση που εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 
Αυτή η κατάσταση επηρεάζει το 30% των εγκύων γυναικών και μπορεί να ξεκινήσει κατά το δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης και τείνει να επιδεινωθεί αργότερα στην εγκυμοσύνη. Η ρινική συμφόρηση θα πρέπει να υποχωρεί  σύντομα μετά τον τοκετό και να εξαφανίζεται εντελώς εντός δύο εβδομάδων μετά τον τοκετό. Η θεραπεία κατά της ρινίτιδας της εγκυμοσύνης ανταποκρίνεται μέσα σε 2 εβδομάδες.

 8. Ρινόρροια εγκεφαλονωτιαίου υγρού (διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού ΕΝΥ). Αυτή η σπάνια κατάσταση οφείλεται σε ένα έλλειμμα στο οστό που χωρίζει τη μύτη από τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα το υγρό του εγκεφάλου να διαρρέει έξω στη μύτη. Η διάγνωση επιτυγχάνεται αρκετά εύκολα χρησιμοποιώντας το διάλειμμα της β2-τρανσφερίνης. Η θεραπεία επιτυγχάνεται μόνο χειρουργικά για αποκατάσταση ελλείμματος και γίνεται με ενδοσκοπική μέθοδο.

Διάγνωση της μη αλλεργικής ρινίτιδας:

Τις περισσότερες φορές, πολλοί ασθενείς που πάσχουν από μη αλλεργική ρινίτιδα έχουν εκτεθεί σε καπνό από τσιγάρο, σε λακ ή και άρωμα.
Ωστόσο, προτού γίνει η διάγνωση που απαιτείται για να διαπιστωθεί αν αλλεργίες ή / και η χρόνια ιγμορίτιδα πραγματικά υπάρχει, η εφαρμογή της περαιτέρω θεραπείας μπορεί να αποβεί μάταια.

Τέτοιες εξετάσεις περιλαμβάνουν τις αξονικές τομογραφίες των κόλπων (σπλαχνικού κρανίου) προκειμένου να διαπιστωθεί η παρουσία μιας χρόνιας μόλυνσης των κόλπων καθώς και δοκιμές αλλεργίας για να προσδιοριστεί η παρουσία των αλλεργιών. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα και των δύο εξετάσεων είναι αρνητικά, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η διάγνωση της χρόνιας ιγμορίτιδας, καθώς και  οι αλλεργίες αποτελούν την περίπτωση της μη-αλλεργικής ρινίτιδας.

Υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα που οφείλονται σε ανατομικούς παράγοντες, όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, μεγάλες αδενοειδείς εκβλαστήσεις , υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών , καθώς και ρινικοί πολύποδες.

Σε κάθε περίπτωση, μια απλή αξονική τομογραφία και μια δοκιμή αλλεργίας στην περίπτωση των ρινοκολπικών προβλήματων, ενδείκνυνται, προκειμένου να διαπιστωθεί η μη-αλλεργική ρινίτιδα και η θεραπεία προσανατολίζεται προς αυτή τη διάγνωση.

Ιατρική περίθαλψη:

Προκειμένου να  κατανοηθεί η θεραπεία, πρέπει να υπολογιστεί  η ποσότητα  του δηλητηριώδους κισσού.
Στην περίπτωση που εκτεθεί το δέρμα στο δηλητήριο κισσού, υπάρχουν μερικά πράγματα που ένας ασθενής μπορεί να κάνει προκειμένου να ελαχιστοποιήσει  ή και να αποφύγει εντελώς τα συμπτώματα: 

 • Πλύνετε αμέσως το δέρμα
 • Αποφύγετε τις περιοχές με δηλητήριο κισσού
 • Να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό
 • Φάρμακα
Για τους ασθενείς με μη-αλλεργική ρινίτιδα, η θεραπεία είναι ουσιαστικά η ίδια:
 • Αποφύγετε τα μέρη που προκαλούν τα συμπτώματα
 • Χρησιμοποιήστε ένα ρινικό φραγμό για την αποφυγή των αερομεταφερόμενων ερεθιστικών να έρχονται άμεσα σε επαφή με την ρινική επένδυση.
 • Τακτικές πλύσεις της μύτης για να είναι η μύτη και τα ιγμόρεια καθαρά. Με το πλύσιμο απομακρύνονται από τη μύτη τα αερομεταφερόμενα ερεθιστικά, με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται  η πρόκληση του προβλήματος. Συνήθως συστήνω το NeilMed Sinus Rinse που πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, καθώς και μετά από έκθεση στο περιβάλλον που προκαλεί το πρόβλημα. Παρακαλώ σημειώστε ότι το αλατούχο ρινικό σπρέι δεν είναι επαρκές, δεδομένου ότι μόνο υγραίνει την περιοχή και δεν κάνει πλύσεις.
 • Το αντι-ισταμίνη ρινικό σπρέι (Αζελαστίνη).  
 • Διάφορα ομοιοπαθητικά ρινικά σπρέι  που  περιέχουν το συστατικό καψαϊκίνη, φαίνεται να ανακουφίζουν σημαντικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με την μη-αλλεργική ρινίτιδα. 

Χειρουργική θεραπεία:

Σε πολλά άτομα με μη-αλλεργική ρινίτιδα, οι κατώτερες ρινικές κόγχες είναι πολύ μεγάλες και η  χειρουργική μείωση των μεγάλων ρινικών κογχών μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Βελτίωση παρατηρείται σε περίπου 50% των ασθενών. Διαβάστε περισσότερα 
Η ενδοσκοπική νευρεκτομή του βιδιανού νεύρου μπορεί να θεωρηθεί ως οριστική χειρουργική θεραπεία για την μη-αλλεργική ρινίτιδα.

Μπορεί  η μη αλλεργική ρινίτιδα να μετατραπεί σε αλλεργική;

Παρόλο που οι  ασθενείς με μη-αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα για τις αλλεργίες στην αρχική δοκιμή, όμως μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ασθενών αναπτύσσουν τελικά αλλεργίες. Επομένως, μπορεί να αξίζει τον κόπο να επαναλαμβάνετε κάθε λίγα χρόνια την παρακολούθηση.

Όπως έχετε καταλάβει κάθε τύπος ρινίτιδας είναι διαφορετικός  και το κλειδί  της επιτυχημένης  θεραπείας της δεν είναι η αντιμετώπιση αλλά η σωστή διερεύνηση (ιστορικό, ρινοσκόπηση, ενδοσκόπηση, εξετάσεις αίματος, αλλεργικά τεστ, αξονική τομογραφία) και παρακολούθηση για να πετύχουμε τη σωστή θεραπεία η όποια πιθανών μόνο για εσάς θα είναι η πιο αποτελεσματική.

Αν υποψιάζεστε ότι ίσως πάσχετε από τη μη-αλλεργική ρινίτιδα, επικοινωνήστε μαζί  μου για ένα κλείσετε ένα ραντεβού!

Τηλεφωνήστε: 2110194618