Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Βουλωμένη μύτη

Στη βουλωμένη μύτη τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

 • Δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη.

 • Ρινική συμφόρηση και απόφραξη.

 • Αίσθημα βάρους ή πληρότητας στο πρόσωπο.

 • Ήπιος πονοκέφαλος.

 • Βουλωμένη μύτη στον ύπνο που προκαλείται από τα ρινικά προβλήματα και / ή ξηρότητα του φάρυγγα.

 • Ροχαλητό και / ή υπνική άπνοια.

 • Χρόνια κόπωση.

 • Συχνές και/ ή μολύνσεις των παραρινίων κόλπων.

 • Προβλήματα από τα αυτιά όπως βούλωμα, βουητά, συχνές ωτίτιδες.

Μεταξύ των πιο κοινών αιτιών της βουλωμένης μύτης (μπούκωματος στη μύτη) και της συμφόρησης της είναι:
 1. Υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών
 2. Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (Στραβό διάφραγμα)
 3. Αλλεργική ρινίτιδα
 4. Υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)
 5. Ρινικοί πολύποδες
 6. Εγκυμοσύνη ( Ρινίτιδα της εγκυμοσύνης)
 7. Φαρμακευτική ρινίτιδα (Κατάχρηση αποσυμφορητικού ρινικού σπρέι)
 8. Μερικές φορές οι  μάζες όπως οι ρινικοί πολύποδες και ακόμη και ο καρκίνος μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα της ρινικής απόφραξης.

Ως εκ τούτου, ένα σημαντικό αρχικό μέρος της κάθε διερευνητικής εξέτασης της ρινικής απόφραξη ενός ατόμου είναι η ενδοσκόπηση της μύτης.
Η ενδοσκόπηση ρινός επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει τη μύτη σε όλο της το μήκος  που δεν είναι σε θέση να το κάνει κοιτάζοντας απλά μέσα από τη μύτη με ένα φακό. Αυτή η εξέταση γίνεται στο ιατρείο και είναι ανώδυνη.

 

 

Πέρα από την εξέταση, μια ακριβής περιγραφή των συμπτωμάτων από τον ασθενή είναι απαραίτητη προκειμένου να προσδιοριστεί το είδος της θεραπείας είτε θα είναι συντηρητική είτε χειρουργική.

 Οι πιο κοινές περιπτώσεις περιγράφονται παρακάτω:

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω από τη μύτη μου, κυρίως από το ένα ρουθούνι».

Απάντηση: η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι η πιο κοινή αιτία. Η θεραπεία είναι χειρουργική.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω από την μύτη μου όταν ξαπλώνω από εκείνη την πλευρά. Όταν γυρίζω, ανοίγει, ενώ από την άλλη πλευρά κλείνει.»

Απάντηση: η υπερτροφία των ρινικών κογχών είναι η πιο κοινή αιτία. Ιδανική είναι η χειρουργική θεραπεία, αν και τα ορισμένα φάρμακα, όπως τα στεροειδή ή τα αντιισταμινικά ρινικά σπρέι μπορούν να φανούν χρήσιμα.

«Δεν μπορώ να εισπνεύσω από τη μύτη μου κάθε φορά που σκύβω. Όταν στέκομαι μπορώ και πάλι να ανασαίνω.»

Απάντηση: : η υπερτροφία των ρινικών κογχών είναι η πιο κοινή αιτία. Ιδανική θεραπεία της βουλωμένης μύτης σε αυτή την περίπτωση είναι η χειρουργική, αν και τα ορισμένα φάρμακα, όπως τα στεροειδή ή τα αντιισταμινικά ρινικά σπρέι μπορούν να φανούν χρήσιμα.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω όλη την ώρα πολύ καλά και από τα δύο ρουθούνια.»

Απάντηση: η αλλεργική ρινίτιδα, η υπερτροφία των κογχών, το στραβό διάφραγμα ή / και η υπερτροφία των αδενοειδών (κρεατάκια) μπορούν να παίζουν κάποιο ρόλο. Η θεραπεία σε τέτοιο είδους μπουκώμα στη μύτη εξαρτάται από τα αποτελέσματα της εξέτασης και μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα ή / και χειρουργική επέμβαση. Εάν με την πάροδο του χρόνου χειροτερεύει, θα πρέπει να ελέγξετε για τυχόν ρινικούς πολύποδες. Η φαρμακευτική ρινίτιδα είναι δυνατόν να προκληθεί από την κατάχρηση των ρινικών αποσυμφορητικών σπρέι.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω από τη μύτη μου, μόνο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου.»

Απάντηση: Λοιπόν, οι αλλεργίες είναι η πιο κοινή αιτία και η θεραπεία είναι κυρίως φαρμακευτική. Η υποκείμενη υπερτροφία των κογχών ή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

«Υποφέρω από ένα κρυολόγημα αυτό το διάστημα και έχω τρομερή ρινική συμφόρηση και δεν μπορώ να αναπνεύσω καθόλου από τη μύτη μου.»

Απάντηση: Σε αυτή την περίπτωση η αιτία είναι η υπερτροφία των κογχών μαζί με γενικευμένη διόγκωση του ρινικού βλεννογόνου. Η θεραπεία είναι πραγματικά ο χρόνος και τα φάρμακα για να βοηθήσουν με τα συμπτώματα μέχρι να περάσει το κρυολόγημα. Η φαρμακευτική ρινίτιδα είναι δυνατόν να προκληθεί με συχνή χρήση του ρινικού αποσυμφορητικού σπρέι.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω πολύ καλά από τη μύτη μου και με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και χειρότερα. Επίσης δυσκολεύομαι στην οσμή και στην γεύση των τροφίμων.»

Απάντηση: Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανοί οι πολύποδες της μύτης, ειδικά εάν πάσχετε από αλλεργική ρινίτιδα. Επίσης υπάρχει και η πιθανότητα της φαρμακευτικής ρινίτιδας στην περίπτωση που γίνεται κατάχρηση του ρινικού αποσυμφορητικού σπρέι. 

Εάν έχετε βουλωμένη μύτη (μπούκωμα στη μύτη) σε συνδυασμό με τη χρόνια ρινική απόφραξη ή συμφόρηση που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας, παρακαλούμε καλέστε στο ιατρείο μας για ένα ραντεβού για μια πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση.
 Εναλλακτικές ονομασίες: μύτη - συμφορημένη, συμφορημένη μύτη, βουλωμένη μύτη, ρινική συμφόρηση, μπούκωμα στη μύτη. 
Η ρινική συμφόρηση αναφέρεται και ως «βουλωμένη μύτη» .
Μια βουλωμένη μύτη οφείλεται συνήθως απο την προσβολή από έναν ιό ή ένα βακτήριο. Τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν στη ρινική συμφόρηση είναι το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, η ιγμορίτιδα.
Το χρόνιο μπούκωμα της μύτης ή/και η συνεχής καταρροή και το συνάχι, δεν αποτελούν σοβαρούς λόγους ανησυχίας για την υγεία σας, αλλά σίγουρα μπαίνουν εμπόδιο στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Το βασικό στοιχείο κάθε διερευνητικής εξέτασης βουλωμένης μύτης είναι η ενδοσκόπηση της ρινός.