Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

 Η κάτω ρινική κόγχη είναι ανεξάρτητο οστό που βρίσκεται στο πλάγιο τοίχωμα της ρινικής κοιλότητας, τρία σημαντικά ανάγλυφα. Η δακρυική απόφηση περικλείνει το ρινοδακρυϊκό πόρο με την άρθρωση με την κατιούσα απόφυση του δακρυικού οστού. Η γναθιαία απόφυση συνδέεται με την άνω γνάθο στο κατώτερο τμήμα του γναθιαίου στομίου και με την κογχική ακρολοφία του υπερώιου οστού. Η ηθμοειδής απόφυση αρθρώνεται με το κατώτερο άκρο της αγκιστροειδούς απόφυσης.

Η διόγκωση των κόγχων μπορεί να φθάσει σε τέτοιο βαθμό που να αποφράσσει το μέσο ρινικό πόρο ή την αύλακα της ηθμοειδούς χώνης, και η εκτενώς πνευματούμενη ρινική κόγχη συνδέεται με υψηλότερο επιπολασμό όμοπλευρης νόσησης των παραρρινικών κόλπων. Αυτό συμβαίνει οταν η διόγκωση της ρινικής κόγχης συνδυάζεται με άλλη ανατομική παραλλαγή που μπορεί να αποφράζει το σύμπλεγμα των στομίων και των πόρων. Η κοιλότητα των κόγχων είναι επενδεδυμένη με το ίδιο επιθήλιο όπως και οι υπόλοιπες ρινοκολπικές κοιλότητες, συνεπώς μπορούν να υφίστανται τις ίδιες φλεγμονώδεις παθήσεις που επηρεάζουν τους παραρρινικούς κόλπους. Απόφραξη της παροχέτευσης της υπερτροφικής κόγχης μπορει να οδηγήσει στο σχηματισμό βλεννογονοκήλης. 

Αξίζει να σημειωθεί οτι υπάρχουν και άλλες παραλλαγές των κόγχων όπως είναι η έσω μετατόπιση, η προς τα έξω μετατόπιση, η πλάγια κάμψη, η σχήματος L ρινική κόγχη και οι οβελιαίες, εγκάρσιες σχισμές. Η έσω μετατόπιση της ρινικής κόγχης είναι το αποτέλεσμα των υπόλοιπων δομών του μέσου ρινικού πόρου που πιέζουν την ρινική κόγχη. Η προς τα έξω μετατόπιση είναι συνήθως αποτέλεσμα πίεσης της ρινικής κόγχης προς το πλάγιο ρινικό τοίχωμα απο άκανθα ή σκολίωση ρινικού διαφράγματος. Η καθεμία απο αυτές τις παραλλαγές μπορεί να προδιαθέτει σε νόσηση των κόλπων.

Το στραβό διάφραγμα της μύτης ή η μερική απόκλιση του είναι πολύ κοινά περιστατικά και είναι σπάνιο για μας τους γιατρούς να βλέπουμε ένα τέλειο ρινικό διάφραγμα (είναι η διαχωριστική γραμμή του χόνδρου και ιστού ανάμεσα στα ρουθούνια).

 Η υπερτροφία των κογχών οφείλεται στην διόγκωση των κογχών. Είναι μικρές δομές μέσα στη μύτη που καθαρίζουν και εφυγραίνουν του αέρα που περνά μέσα από τα ρουθούνια στους πνεύμονές. 

Συχνά, άνθρωποι που επισκέπτονται τον ΩΡΛ διαμαρτύρονται για την ρινικής απόφραξη και την ρινική συμφόρηση. Μερικές φορές, τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε αλλεργίες ενώ άλλες φορές, μπορούν να οφείλονται σε ανατομικούς παράγοντες, όπως το στραβό διάφραγμα, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων ή η διόγκωση των ρινικών κογχών.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι το ρινικό διάφραγμα και οι μεγάλες αδενοειδείς εκβλαστήσεις συμβάλλουν στη ρινική απόφραξη, πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι οι κόγχες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Στην πραγματικότητα, οι ρινικές κόγχες είναι οι μάζες ιστού που εκτείνονται μέσα στη μύτη από τις πλευρές που είναι ζεστές και υγραίνουν τον αέρα που αναπνέουμε (βέλος στην εικόνα).

 • Ωστόσο, σε πολλούς ασθενείς, οι κάτω ρινικές κόγχες γίνονται τόσο ασυνήθιστα μεγάλες που συμβάλλουν όχι μόνο στη ρινική απόφραξη, αλλά επίσης στην:
 • ρινική συμφόρηση ή / και στην απόφραξη παροδική ή μόνιμη
 • στην επίμονη καταρροή (αγγειοκινητική ρινίτιδα )
 • στην εναλλασσόμενη ρινική απόφραξη από τα ρουθούνια (όταν ο ασθενής αναφέρει ότι αρχικά αναπνέει από το ένα ρουθούνι και μετά μόνο από το άλλο)

Φυσιολογικές και υπερτροφικές κάτω ρινικές κόγχες. 

 

 

Τα συμπτώματα αυτά παρατηρούνται όχι μόνο στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά! 

Σε γενικές γραμμές, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις προκαλούν ρινική απόφραξη στο οπίσθιο μέρος της μύτης, ενώ οι κόγχες προκαλούν ρινική απόφραξη στην πρόσθια πλευρά της μύτης. Το στραβό ρινικό διάφραγμα μπορεί να προκαλέσει απόφραξη οπουδήποτε σημείου στη μύτη.

Οι ρινικές κόγχες μπορούν να κυμαίνονται σε μέγεθος στο ίδιο άτομο, έτσι λοιπόν η ρινική απόφραξη μπορεί να ποικίλει από μέρα σε μέρα ανάλογα με τη θέση του κεφαλιού (όταν το άτομο είναι ξαπλωμένο ή όρθιο).

Τα συμπτώματα υπερτροφίας κάτω ρινικών κογχών:

 • Μπλοκαρισμένη ή δυσχέρεια ρινικής αναπνοής
 • Αναπνοή από το στόμα κατά τη νύχτα και το ροχαλητό
 • Χρόνιες ρινορραγίες
 • Χρόνιες λοιμώξεις των παραρρίνιων κόλπων

Αιτίες υπερτροφίας κάτω ρινικών κογχών:

Όταν υπάρχει υπερτροφία ρινικών κογχών τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε απόφραξη των αεραγωγών. Ο ασθενής απλά αισθάνεται σαν να μην μπορεί να αναπνεύσει καλά μέσω ενός ή δύο πλευρών της μύτης του. Αυτό αναφορικά ενοχλεί τους ανθρώπους ακόμα περισσότερο κατά την διάρκεια της νύχτας.

Διάγνωση υπερτροφίας κάτω ρινικών κογχών:

Διάγνωση υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
 • Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και μια λεπτομερή φυσική εξέταση.
 • Απεικονιστικές εξετάσεις συμπεριλαμβανομένων της αξονικής τομογραφία σπλαχνικού κρανίου (CT).
 • Το πιο βασικό! ενδοσκοπικός έλεγχος - με ένα μικρό ενδοσκόπιο μπορούμε να εξετάσουμε το εσωτερικό της μύτης με βίντεο καταγραφή. Αυτό θα επιτρέψει να καθορίσουμε την έκταση της απόκλισης και/ή τον βαθμό υπερτροφίας κογχών και τον βαθμό απόφραξης.

Μεγάλου βαθμού υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών

Μεγάλου βαθμού υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών

Η κογχοπλαστική  είναι μια χειρουργική επέμβαση συρρίκνωσης των κάτω ρινικών κογχών που μειώνει το συνολικό μέγεθος των κογχών και επιτρέπει την διάχυση του αέρα που οδηγεί σε σημαντική ανακούφιση της ρινικής απόφραξης και συμφόρησης.

Στα άτομα που πάσχουν από επίμονη χρόνια ρινίτιδα (αγγειοκινητική ρινίτιδα) παρατηρείται  βελτίωση της ρινικής αποχέτευσης στο πάνω από 50% των ασθενών.

Να έχετε υπόψη ότι εάν πάσχετε από αλλεργική ρινίτιδα, η συρρίκνωση των κάτω ρινικών κογχών είναι μια λύση για ανακούφιση των συμπτωμάτων όμως υπάρχει η πιθανότητα της υποτροπής των συμπτωμάτων σε κάποιο χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια, η επέμβαση αυτή δεν θεραπεύει την αλλεργική ρινίτιδα ενώ ο στόχος της επέμβασης είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου (από λίγους μήνες έως έτη) προτού εμφανιστεί η πιθανή υποτροπή των συμπτωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι αντιμετώπισης της υπερτροφίας των κογχών ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τις αναφορές των συμπτωμάτων.