Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Η νέα ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη ενδοσκοπική τεχνική διόρθωσης στραβού διαφράγματος

Συμπτώματα:

Ασθενείς με σοβαρή σκολίωση ρινικού διαφράγματος μπορεί να εμφανίσουν ρινική συμφόρηση, ρινορραγίες και συχνές ή επαναλαμβανόμενες ρινοκολπίτιδες, ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας αερισμού των ρινικών κοιλοτήτων. Δυσκολία στην αναπνοή και άλλα συμπτώματα είναι συνήθως εντονότερα μόνο από τη μία πλευρά της μύτης. Αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προσωπαλγία, πονοκεφάλους και οπισθορρινική καταρροή, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. 

επέμβαση διάφραγμαεπέμβαση διάφραγμα | Παύλος Τσολαρίδης, M.D.

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος μπορεί να διαγνωστεί με μια ενδοσκόπηση ρινός με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο, στην οποία ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να κάνει αναλυτική εξέταση ρινός και ρινοφάρυγγα.

                         Φυσιολογική ενδοσκόπηση ρινός:                              

Στραβό διάφραγμα κατά την ενδοσκόπηση:

Θεραπεία:

Θεραπεία για ένα στραβό διάφραγμα μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης και των συμπτωμάτων. Για τους περισσότερους ασθενείς η υπόθεση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσυμφορητικά και αντιισταμινικά που αποσκοπούν στη μείωση της ρινικής συμφόρησης. Για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η χειρουργική επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα για τη διόρθωση της σκολίωσης ("επέμβαση στο διάφραγμα").

Η χειρουργική επέμβαση στο διάφραγμα είναι η διαδικασία που ονομάζεται διαφραγματοπλαστική (αφαίρεση του στραβού σημείου του διαφράγματος και η τοποθέτηση του στη μέση γραμμή της ρινός). Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται συχνά σε συνδυασμό με την ρινοπλαστική για την αποκατάσταση της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης και τη διόρθωση δομικών ανωμαλιών.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ενδοσκοπικής διαφραγματοπλαστικής (ευθειασμός ρινικού διαφράγματος), μέσα στη μύτη εισάγεται ένα ενδοσκόπιο, το οποίο παρέχει την οπτική πρόσβαση στο διάφραγμα. Ο χειρούργος κάνει μια μικρή τομή στο διάφραγμα για να διαχωρίσει το βλεννογόνο και περιχόνδριο από το χόνδρο του διαφράγματος και με ειδικά ενδοσκοπικά εργαλεία και έλεγχο μέσω ιατρικού μόνιτορ αφαιρεί μόνο τον στραβό χόνδρο και το οστό και τοποθετεί το διάφραγμα στο κέντρο της μύτης. Ο βλεννογόνος στη συνέχεια επανατοποθετείται πάνω από το διάφραγμα. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται συνήθως υπό γενική αναισθησία, στην κλινική της προτίμησης σας και διαρκεί από 60 έως 90 λεπτά. 

Αποτελέσματα και οδηγίες από χειρουργική επέμβαση:

Οι ασθενείς μετά από ευθειασμό ρινικού διαφράγματος σπάνια μπορεί να έχουν αιμορραγία, οίδημα, μώλωπες και αποχρωματισμό. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες θεωρούνται φυσιολογικές και υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε λίγες ημέρες. Θα παραλάβετε όλες τις μετεγχειρητικές οδηγίες για την χρήση των αναλγητικών φαρμάκων, την διαχείριση των συμπτωμάτων και σωστές ρινοπλύσεις.

Εάν η ενδοσκοπική διαφραγματοπλαστική συνδυάζεται με ρινοπλαστική, τότε ο ασθενής θα φέρει νάρθηκα ρινός για τις πρώτες ημέρες μετά την χειρουργική επέμβαση.

Είναι σημαντικό για τους ασθενείς να αποφεύγουν την έντονη δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο και την αερόβια γυμναστική για 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση στο διάφραγμα και ρινός. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να φυσάνε τη μύτη τους για 2-3 ημέρες.

διάφραγμα επέμβαση

Τα αποτελέσματα της διαδικασίας του ενδοσκοπικού ευθειασμού ρινικού διαφράγματος είναι μόνιμα αλλά μπορεί να περάσουν μήνες για να γίνουν εμφανή.

Ενδοσκοπική εγχείρηση για το διάφραγμα μύτης Βίντεο

Χειρουργείο διάφραγμα μύτης Video
Οι κίνδυνοι της χειρουργικής:

Η ενδοσκοπική μέθοδος με πάνω από 95% ποσοστό επιτυχίας με γρήγορο ανώδυνο αποτέλεσμα!

Η ενδοσκοπική διαφραγματοπλαστική θεωρείται μια ασφαλής διαδικασία, υπάρχουν όμως ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με οποιοδήποτε τύπο χειρουργικής επέμβασης. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν αιμορραγία, μόλυνση, διαφραγματική διάτρηση και ουλές. Μερικοί ασθενείς μπορεί να μην είναι σε θέση να επιτύχουν την αποτελεσματική ανακούφιση από τα συμπτώματα από τη διαδικασία αυτή. 

Κλείστε ραντεβού για να συζητήσουμε για τους κινδύνους ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος, καθώς επίσης θα απαντήσω σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες που μπορεί να έχετε πριν από την επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα.

Ένα στραβό διάφραγμα είναι μια κοινή κατάσταση που περιλαμβάνει την μετατόπιση του διαφράγματος (είναι το τοίχωμα που χωρίζει τα ρουθούνια και βρίσκεται στη μέση της ρινός). Στους ενήλικες, το διάφραγμα αποτελείται από χόνδρο και οστό, και βοηθά στη δομή και στήριξη της μύτης και στη κανονική ροή του αέρα.

Περίπου 80% των ανθρώπων έχουν σκολίωση ρινικού διαφράγματος, η οποία συχνά αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα τραυματισμού στη μύτη. Αυτή η κατάσταση καθιστά μία ρινική δίοδο μικρότερη από την άλλη, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή αν η μετατόπιση είναι αρκετά μεγάλη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα στραβό διάφραγμα ρινός εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ενός τραυματισμού στη μύτη που μετατοπίζει το διάφραγμα από τη θέση του. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, άθληση ή από την πτώση πάνω σε κάποιο αντικείμενο.

Μερικοί ασθενείς γεννιούνται με σκολίωση ρινικού διαφράγματος που συνέβη κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης ή κατά τον φυσιολογικό τοκετό