Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Χρόνια ωτίτιδα

Χρόνια Ωτίτιδα - Διάτρηση τυμπανικoύ υμένα (Τρύπα στο τύμπανο)  - Χολοστεάτωμα

Τρύπα στο τύμπανο είναι επίσης γνωστή ως διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης. Άλλοι συνώνυμοι όροι είναι το διάτρητο τύμπανο και η ρήξη τυμπάνου.

Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την πάθηση είναι οι εξής:
 • Τραύμα (χτύπημα ή χαστούκι στο αυτί, βαθιά εισαγωγή q-tip κλπ)
 • Σοβαρή λοίμωξη του αυτιού
 • Βαρότραυμα
 • Τοποθέτηση σολινίσκων αερισμού

Αν η διάτρητη τυμπανικoύ υμένα συνέβη ξαφνικά (δηλαδή τραυματισμός, βαρότραυμα, λοίμωξη του αυτιού), η θεραπεία γίνεται αρχικά με αντιβιοτικό +/-  σταγόνες στο αυτί +/- με στεροειδή. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το διάτρητο τύμπανο θεραπεύεται εντός μερικών εβδομάδων.

Ωτόρροια

Εάν το τύμπανο δεν θεραπευτεί μέσα στο χρόνο που αναφέραμε ή για περισσότερο από 4-6 μήνες, οι χειρουργικές διαδικασίες που μπορούν να κλείσουν την τρύπα είναι:
 • "Χάρτινο" μπάλωμα

Μέσο ποσοστό επιτυχίας αλλά είναι πολύ εύκολο να πραγματοποιηθεί με ελάχιστους κινδύνους. Το "χαρτί" μπάλωμα είναι στην ουσία ένα πολύ λεπτό χαρτί ή εναλλακτικό υλικό (όπως gelfoam, λίπος, steri-ταινία, κλπ) που τοποθετείται πάνω από την τρύπα. Το χαρτί ως σκαλωσιά παίζει τον ρόλο της στήριξης για τα κύτταρα και  βοηθάει στην επιφανειακή ανάπτυξη τους, πράγμα που συμβάλλει σταδιακά στο κλείσιμο της τρύπας.

 • Κλασική Τυμπανοπλασική (Underlay και Overlay Τεχνικές)

Υψηλό ποσοστό επιτυχίας αλλά απαιτεί γενική αναισθησία και εκτελείται στο χειρουργείο. Σε αυτή την χειρουργική διαδικασία, ένα νέο τύμπανο συλλέγεται από τον ίδιο τον ιστό του σώματος του ασθενούς (κροταφίτη, περιτονία ή χονδρο του ωτικού πτερυγίου).

 • Μόσχευμα - λίπος τυμπάνου με τοποθέτηση Υαλουρονικού οξέος

Σχετικά νέα τεχνική, η οποία έχει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό επιτυχίας (σχεδόν τόσο καλή όσο η παραδοσιακή τυμπανοπλαστική) και μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία και μόνο, αν και η προτίμησή μας είναι η ολική νάρκωση. Κατά την διαδικασία αυτή, ο λιπώδης ιστός που λαμβάνεται από το πίσω μέρος του λαιμού χρησιμοποιείται για να δρα ως ένα ικρίωμα για μετανάστευση των επιθηλιακών κυττάρων που διεγείρονται από ένα υπερκείμενο EpiDisc (υαλουρονικό οξύ). Ο λιπώδης ιστός τοποθετείται στο χώρο του μέσου ωτός και χρησιμοποιείται σαν ένα ικρίωμα για την ανάπτυξη νέου τυμπάνου (από 2 έως 6 μήνες). Αυτή η ανάπτυξη διεγείρεται από ένα δίσκο υαλουρονικού οξέος (EpiDisc)

    
Η χειρουργική επέμβαση γενικά δεν συνιστάται (ακόμη και αν μια επίμονη τρύπα στο τύμπανο είναι παρούσα), εκτός εάν υπάρχει μία (ή δύο) από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
 1. Τεκμηριωμένη σημαντική βαρηκοΐα αγωγιμότητας με ακουόγραμμα
 2. Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού
Εάν αυτές οι δύο περιπτώσεις είναι απούσες, η χειρουργική επέμβαση συνήθως δεν συνιστάται. Γιατί; 
 • Επειδή εάν υπάρχει μια τρύπα αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διορθωθεί, εκτός κι αν αυτό προκαλεί λειτουργικό πρόβλημα (όπως για παράδειγμα ένας κάλος στο πόδι που δεν πρέπει να επηρεάζεται, εκτός κι αν προκαλεί προβλήματα). 
 • Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα διάτρητο τύμπανο βασανίζει τον ασθενή επί δεκαετίες και μπορεί να προδιαθέτει σοβαρότερο πρόβλημα (παρόμοιο με μια κύστη του δέρματος), το οποίο απαιτεί χειρουργική αφαίρεση. 
 • Φυσικά, εάν έχετε διάτρηση τυμπανικού υμένα, ποτέ ΜΗΝ χρησιμοποιείτε σταγόνες στο αυτί, εκτός από ειδικές συνταγογραφούμενες από τον ωτορινολαρυγγολόγο σας.
 • Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος του υγρού για αφαίρεσης βύσματος κυψελίδας καθώς αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν τρομακτικό πόνο στο αυτί και θέτουν την ακοή σας σε κίνδυνο (μόνιμο)!
Εάν έχετε διάτρηση στη τυμπανική μεμβράνη, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το ιατρείο μας για ένα ραντεβού.