Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Πανκολπίτιδα

 Η πανκολπίτιδα αποτελεί μια παθολογική κατάσταση που συμβαίνει όταν όλοι οι κόλποι στη κεφαλή μολυνθούν ή υποστούν φλεγμονή. Συνήθως, μια λοίμωξη της ρινός ή μια παραρρινοκολπίτιδα μπορεί να προσβάλλει μία ή δύο ομάδες κόλπων. Η πανκολπίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί ως μία σοβαρή λοίμωξη του κόλπου, αλλά συχνά υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου χωρίς θεραπεία. 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της πανκολπίτιδας μπορούν να είναι:

  • η σοβαρού βαθμού ρινική συμφόρηση 
  • ο πυρετός
  • η κόπωση 
  • η ευαισθησία στο πρόσθιο μέρος του προσώπου.
  • πονόλαιμος
  • πόνος του προσώπου που αντανακλά στα δόντια
  • βήχας
  • κακή αναπνοή

Πως μπορεί να προκληθεί η πανκολπίτιδα και ποια είναι τα αίτια που την προκαλούν

Οι κόλποι είναι κοίλες κοιλότητες που εντοπίζονται πίσω από τα μάγουλα, το μέτωπο και γύρω από τη μύτη. Είναι επενδεδυμένα με βλέννη που βοηθά στη παγίδευση μικροβίων. Όταν οι κόλποι λειτουργούν σωστά η διαδικασία αυτή απομακρύνει συνεχώς την βλέννη  και τις ανεπιθύμητες ουσίες από τη μύτη και τις γύρω περιοχές.

Εάν ένα άτομο είναι άρρωστο, η βλέννη στα ιγμόρεια μπορεί να συσσωρευτεί εμποδίζοντας την σωστή λειτουργία του βλεννογόνου. Οι κόλποι και οι ρινικές δίοδοι μπορεί να διογκωθούν και να προκαλέσουν ρινική συμφόρηση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρή κεφαλαλγία του κόλπου, ρινική καταρροή και ζάλη.

Εάν η συμφόρηση συνεχιστεί πέρα από λίγες μέρες τα ιγμόρεια μπορεί να υποστούν οίδημα και φλεγμονή προκαλώντας ιγμορίτιδα. Όταν γίνει σοβαρή και επηρεάσει όλους τους ιγμορίσκους μπορεί να εμφανίζει πανκολπίτιδα.

Τι διαφορά έχει η πανκολπίτιδα από την ιγμορίτιδα

Η παραρρινοκολπίτιδα και η πανκολπίτιδα δεν πρέπει να συγχέονται με την ρινίτιδα. Η ρινίτιδα αποτελεί φλεγμονή και οίδημα των ρινικών διόδων μόνο και δεν συμπεριλαμβάνονται τα ιγμόρεια.

Θεραπεία

 Η θεραπεία για τις πανκολπίτιδες εξαρτάται από την αιτία. Η ιογενής πανκολπίτιδα είναι διάρκειας δύο εβδομάδων ή λιγότερο και σε αυτήν την περίπτωση δεν χορηγείται κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Στην βακτηριακή πανκολπίτιδα χορηγούνται αντιβιοτικά για την θεραπεία της βακτηριακής λοίμωξης.

Σε μυκητιασική πανκολπίτιδα χορηγούνται αντιμυκητιασικά φάρμακα  με αυτήν την παθολογική κατάσταση να συμβαίνει πιο συχνά σε τροπικά μέρη και προσβάλλουν συχνότερα άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό λόγω καταστάσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν κακοήθεια ή διαβήτη.

Ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί δοκιμασίες σε αλλεργιογόνα και να υποβληθεί σε ανοσοθεραπεία για την καταπολέμηση της πανκολπίτιδας. Σε περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών ενδοκράνιου ή ενδοοφθαλμικού τύπου χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση. Αν εμφανίζεται κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.