Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Κύστη στο αυτί
Κύστες λοβίου αυτιών -  Η σμηγματογόνος κύστη (αθηρωματώδης κύστη) στο αυτί.

Μερικοί ασθενείς αναφέρουν ότι βρίσκουν γρομπάλακι στο λοβό ή πίσω από το αυτί (Σπυράκι μέσα στο λοβό του αυτιού).  Ο γιατρός σας μπορεί να ξεχωρίζει εάν είναι λεμφαδένας φλεγμονώδης αιτιολογίας (διαφορές λοιμώξεις τριχωτού της κεφαλής, φαρυγγίτιδα, ωτιτιδα κτλ), λίπωμα με εντόπιση πίσω από το αυτί, όγκος παρωτίδας κτλ.

Αλλά η συχνότερη διάγνωση είναι οπισθοωτιαία κύστη ή κύστη λοβίου αυτιού.

Ο ασθενής ψηλαφίζει στο λοβίο του αυτιού ένα στρογγυλό, μικρό και σκληρό μόρφωμα που εμφανίζεται στο λοβίο του αυτιού ή πίσω από το αυτί. Ακόμα κι αν η λέξη «κύστη» μπορεί να ακούγεται λίγο τρομακτικό, οι κύστεις στα λοβία δεν θεωρούνται επικίνδυνες.

Οπισθοωτιαία κύστη και κύστη λοβίου αυτιού είναι στην πραγματικότητα ένα είδος σμηγματογόνου κύστης και είναι ένας σάκος που σχηματίζεται κάτω από το δέρμα (υποδόριες κύστεις) με σμήγμα . Μπορεί να είναι μικρού, μετρίου ή μεγάλου βαθμού το μέγεθος της κύστης. 


Αιτίες των κύστεων λοβό του αυτιού.

Δεν είναι εντελώς σαφής τι ακριβώς προκαλεί κύστεις στα αυτί. Μία εξήγηση είναι ότι οι κύστεις που προκαλούνται από υπερπαραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος. Αυτοί οι αδένες, που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, παράγουν μια ειδική ουσία που ονομάζεται σμήγμα, το οποίο λιπαίνει το δέρμα. Οι σμηγματογόνοι αδένες συνεχίζουν να παράγουν σμήγμα το οποίο όμως δεν παροχετεύεται προς το δέρμα και τελικά αθροίζεται τοπικά  σχηματίζοντας την σμηγματογόνο κύστη.

Άλλες πιθανές αιτίες της κύστης στο λοβίο  ή οπισθοωτιαία περιλαμβάνουν το τραύμα του δέρματος και μόλυνση και φλεγμονή τριχοθυλακίων.


Η θεραπεία για κύστεις λοβίου του αυτιού.

Πολλές φορές οι κύστεις πίσω από αυτί είναι ασυμπτωματικές, αλλά αν έχει τραυματιστεί ή  μολυνθεί, μπορεί να προκαλούν πόνο και δυσφορία και πρέπει να αφαιρεθεί πριν προκύψει οποιαδήποτε επιπλοκή. Σε μολυσμένη κύστη αυτιού η αφαίρεση κύστης δεν είναι πάντα εφικτό και τότε η μοναδική λύση είναι διάνοιξη και παροχέτευση με κάλυψη αντιβιοτικών. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται τοπική ερυθρότητα, διόγκωση και πόνος.

Να σημειωθεί ότι η σμηγματογόνος κύστη δεν είναι δυνατό να μετατραπεί σε κακοήθη όγκο. Σε δεύτερη φάση (περίπου σε 15-20 ημέρες) ενδείκνυται κανονική αφαίρεση.


Ενδείξεις αφαίρεσης σμηγματογόνου κύστης:

  • Διαπύηση κύστης με δημιουργία αποστήματος
  • Αύξηση μεγέθους της κύστης
  • Αισθητικοί λόγοι
Σμηγματογόνος κύστη στο αυτί -  αφαίρεση.

Η χειρουργική διαδικασία είναι απλή και συνήθως εκτελείται στο ιατρείο ή στη κλινική.

Διάρκεια χειρουργικής αφαίρεσης σμηγματογόνου κύστης στο αυτί: περίπου 10-20 λεπτά.

Η αφαίρεση της σμηγματογόνου κύστης  θα πρέπει να πραγματοποιείται ριζικά με την κάψα ανέπαφη/ολόκληρη, ώστε η κύστη να μην υποτροπιάσει στο μέλλον.
Η αφαίρεση μίας κύστης στο λοβίο του αυτιού ή πίσω από αυτί γίνεται με τοπική αναισθησία ή μέθη. Στη συνέχεια εκτελείται μια τομή με νυστέρι στο κέντρο της κύστης, ανεύρεση, παρασκευή και αφαίρεση.

Μετά την αφαίρεση της κύστης, η περιοχή καθαρίζεται και  απολυμαίνεται. Γίνεται πλαστική συρραφή με ράμματα για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα . Συνταγογραφούνται τα αντιβιοτικά να για την πρόληψη πιθανών μολύνσεων. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 7 -10 ημέρες.

Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται τοπική ερυθρότητα, διόγκωση και πόνος. Να σημειωθεί ότι η σμηγματογόνος κύστη δεν είναι δυνατό να μετατραπεί σε κακοήθη όγκο.

 

Τηλεφωνήστε: 2110194618