Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Μία οπή / τρύπα («διάτρηση») στο ρινικό διάφραγμα (είναι η κατάτμηση των χόνδρων και των οστών που χωρίζει τη μύτη σε δύο θαλάμους)  μπορεί να προκαλέσει ολόκληρο φάσμα  συμπτωμάτων, από συμφόρηση έως αιμορραγίες της μύτης, μολύνσεις και ημικρανίες.
 

Το διάφραγμα, που αποτελείται από χόνδρο και λεπτό οστό, μπορεί να αναπτύξει μία διάτρηση στο χόνδρο ως επιπλοκή της προηγούμενης ρινικής χειρουργικής επέμβασης, από τη χρήση της κοκαΐνης, την βαρεία λοίμωξη της μύτης, το τραύμα, τον καρκίνο ή νοσήματα όπως η φυματίωση, η σαρκοείδωση ή σύφιλη. Για παράδειγμα στο τραύμα (αιμάτωμα στο χόνδρο) μειώνεται η παροχή αίματος στο διάφραγμα, ο χόνδρος αρχίζει να νεκρώνεται  και αναπτύσσεται μια διάτρηση ρινικού διαφράγματος (Τρύπα στο διάφραγμα).

 Οι κρούστες, το σφύριγμα κατά την εισπνοή, η χρόνια συμφόρηση και μερικές φορές και ο πόνος είναι επίσης συχνά αναφερόμενα από ασθενείς που πάσχουν από αυτή την κατάσταση. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Το μέγεθος της διάτρησης μπορεί να μεγαλώσει και τελικά η μύτη μπορεί ακόμη και να καταρρεύσει.

Μερικές διατρήσεις ρινικού διαφράγματος  μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες. Αν δημιουργηθούν κρούστες από αποξηραμένο αίμα, προκαλούν δυσκολίες στην αναπνοή από τη μύτη.

Μικρές διατρήσεις μπορεί να χρειάζονται μόνο συχνό ξέπλυμα με φυσιολογικό ορό (αλατούχο νερό) και εφαρμογή διαφορών αλοιφών

Ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κλείσει μια διάτρηση ρινικού διαφράγματος (Τρύπα στο διάφραγμα). Ο ΩΡΛ χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει ιστό μέσα από τη μύτη σας (κρημνός από την κάτω ρινική κόγχη) ή από ένα άλλο μέρος του σώματος σας (αυτομόσχευμα – συνήθως είναι χονδρός του πτερύγιου ωτός) για να κλείσει την διάτρηση του  διαφράγματος από μέσα της ρινός. 

Η αποκατάσταση της διάτρησης του ρινικού διαφράγματος είναι μια πολύ ευαίσθητη και περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί πολλές λεπτομέρειες και ιατρικές γνώσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν όχι μία αλλά τρεις επιφάνειες για την αντιμετώπιση: η διάτρηση διαμέσου του ρινικού διαφράγματος και η κάλυψη από κάθε πλευρά του προστατευτικού  βλεννογόνου που καλύπτουν το ρινικό διάφραγμα.

Νέα μελέτη με την χρήση συνδυασμού πλάκας πολυδιοξανόνης και περιτοναικού μοσχεύματος

Μια καινούργια θεραπευτική προσέγγιση αποτελεί η χειρουργική αποκατάσταση του ρινικού διαφράγματος με την χρήση συνδυασμού πλάκας πολυδιοξανόνης και περιτοναικού μοσχεύματος. Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση είναι πιο αποτελεσματική και ελπιδοφόρα όσον αφορά μεγάλου μεγέθους διατρήσεις ρινικού διαφράγματος (μεγαλύτερες από 2 εκατοστά) που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν με τις υπόλοιπες θεραπευτικές μεθόδους. Αποδείχθηκε σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ασθενείς που προκλήθηκε η διάτρηση του ρινικού τους διαφράγματος από ρευματοειδής παθήσεις που έχουν επιπλοκές λόγω της πολυαγγείωσης και της κοκκιωμάτωσης που προκαλεί η πάθηση τους.

 Μέσω αυτής της μελέτης επίσης αποδείχθηκε πως με την χρήση συνδυασμού πλάκας πολυδιοξανόνης και περιτοναικού μοσχεύματος υπήρξε μεγαλύτερη βελτίωση των συμπτωμάτων όσον αφορά την ρινική συμφόρησης και απόφραξη, των ρινικών αιμορραγιών, των σχηματισμό κρουστών αλλά και τη γενικότερη βελτίωση της ρινικής αναπνοής. Ακόμη, οι μετεγχειρητικές επιπλοκές με τη συγκεκριμένη χειρουργική μέθοδο ήταν πολύ λιγότερες σε σχέση με τις άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και η διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών μετά το χειρουργείο ήταν μικρότερη. Τέλος η χειρουργική αυτή τεχνική η οποία γίνεται ενδοσκοπικά προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα των ενδοσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων όσον αφορά την σωστή ανατομική επιδιόρθωση του ρινικού διαφράγματος με την ελαχιστοποίηση των εγχειρητικών αιμορραγιών και την άρση της ρινικής απόφραξης ως φυσικό αποτέλεσμα.

 

Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή χειρουργικής επέμβασης είναι να κλείσετε ραντεβού για την πλήρη ΩΡΛ εξέταση, που συμπεριλαμβάνει το ιστορικό με τα συμπτώματά σας, ρινοσκόπηση και ενδοσκόπηση ρινός για αξιολόγηση της καλύτερης αντιμετώπισης της διάτρησης ρινικού διαφράγματος.