Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Κύστη Thornwaldt

Η κύστη του Τhornwald είναι μια συγγένης, σπάνια καλοήθης βλεννογονική κύστη του ρινοφάρυγγα που σχηματίζεται κατά την άνοδο της εμβρυϊκής νωτιαίας χορδής προς την αναπτυσσόμενη βάση του κρανίου.

Η  κύστη Thornwaldt εμφανίζεται 5% ως τυχαίο εύρημα κατά τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας. Κατά τον απεικονιστικό έλεγχο διακρίνεται ως μια σαφώς περιγεγραμμένη, λεπτοτοιχωματική κύστη, μέσης γραμμής στο οπίσθιο τοίχωμα του ρινοφάρυγγα.

Οι περισσότερες κύστεις του ρινοφάρυγγα είναι ασυμπτωματικές και συχνά αποτελούν τυχαίο εύρημα σε ενδοσκόπηση μύτης ή ακτινολογικό έλεγχο της περιοχής.

Έχουν καλοήθη χαρακτήρα και μερικές φορές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα (δυσχέρια ρινικής αναπνοής,  οπισθορρινική καταρροή) που εξαιτίας της ύπαρξής τους οδηγούν τον ασθενή στον ιατρό.  Στην πλήρη ΩΡΛ εξέταση  ο ωτορινολαρυγγολόγος σας πρέπει να αναγνωρίσει και να ξεχωρίζει την κύστη Thornwaldt από κακοήθεις βλάβες στην περιοχή του ρινοφάρυγγα. Καλή γνώση της τοπογραφικής τους εμφάνισης και η ακτινολογική τους σημειολογία κρίνονται απαραίτητες για την ακριβή διάγνωση και προσέγγιση αυτών των περιστατικών.

Διαφοροδιάγνωση κύστεων των ρινοφάρυγγα
Κύστη Thornwaldt Μέση γραμμή Συγγενής
Κύστη εκ κατακρατήσεως Μέση γραμμή ή πλάγιο τοίχωμα Συνήθως πολλαπλές μικρό μέγεθος ∼5mm
Ca Ρινοφάρυγγα Πλάγια θέση Ανώμαλη επιφάνεια αιμορραγία
Βραγχιακή κύστη Πλάγιο τοίχωμα Συγγενής
Μηνιγγοκήλη Μέση γραμμή Σχέση με ενδοκράνιες
ενδιάμεσης δομές
Αδενοειδείς εκβλαστήσεις (Κρεατάκια) Μέση γραμμή και πλάγιο τοίχωμα Συνήθως μικρή ηλικία
Βλεννοκήλη σφηνοειδούς Μέση γραμμή Οστικό έλλειμμα τοιχώματος σφηνοειδούς κόλπου
Κύστη Rathke Υψηλή θέση κάτωθεν εφιππίου πιο κεφαλικά από Thornwaldt Συγγενής

Η θεραπεία εκλογής σε συμπτωματικές κύστεις είναι η χειρουργική αφαίρεση ή/και μαρσιποποίηση. Γενικά, η ενδοσκοπική διαρρινική μαρσιποποίηση προσφέρει άριστο πεδίο για την αποφυγή κάκωσης του στομίου της ευσταχιανής σάλπιγγας. Σχεδόν πάντα προτιμάται η διαστοματική προσπέλαση. Η ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι άμεση και θεαματική. Όλη η διαδικασία με τις εξετάσεις, το χειρουργείο, την μετεγχειρητική νοσηλεία δεν ξεπερνά τις 24 ώρες.