Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Ενδοσκοπική δακρυοασκορινοστομία

Ενδοσκοπική ενδορρινική ασκορινοστομία — Aποκατάσταση απόφραξης δακρύων

Η δακρύρροια συνήθως οφείλεται στην απόφραξη ή στένωση του δακρυϊκού πόρου.Ο ρινοδακρυικός πόρος έχει την τάση να μειώνεται με την ηλικία αλλά αυτή η διαδικασία πιθανώς επιδεινώνεται από επίμονες λοιμώξεις που μπορούν να εμφανιστούν σε πρόωρα στάδια της ζωής. Για να θεραπευτεί η απόφραξη και στένωση ρινοδακρυϊκού πόρου απαιτείται η ενδοσκοπική δακρυοασκορινοστομία (Dacryocystorhinostomy - DCR).

Δακρυοκυστίτιδα - Χειρουργική επέμβαση

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ασκορινοστομίας DCR δημιουργείται μια νέα επικοινωνία μεταξύ του δακρυϊκού και του εσωτερικού της μύτης. Αυτό παρακάμπτει τη στένωση ή απόφραξη του πόρου κατά μήκος του οποίου συνήθως περνούν τα δάκρυα, από το σάκο των δακρύων στη μύτη. Ένα πολύ λεπτό «στεντ» (σωληνάκι) τοποθετείται συχνά κατά την χειρουργική επέμβαση για να διατηρηθεί το άνοιγμα στο σύστημα σχισίματος κατά την διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης. Η αφαίρεση του στεντ γίνεται στο ιατρείο, 2-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση και είναι εντελώς ανώδυνη.

Τι είναι η εξωτερική ασκορινοστομία; 

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία υπό μέθη ή με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Η εξωτερική προσπέλαση γίνεται από την έξω μεριά δια μέσου μιας μικρής τομής στα πλάγια της μύτης. Συνήθως επουλώνεται πολύ γρήγορα και είναι σχεδόν αόρατη. Μπορεί να αφήσει μια μικρή ουλή στα πλάγια της μύτης. Ένα μαλακό στεντ τοποθετείται μέσα στη δακρυϊκή δίοδο για να τη κρατήσει ανοιχτή κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Αυτό το σωληνάριο δε φαίνεται συνήθως όταν είναι στη σωστή θέση και αφαιρείται 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Τι είναι η ενδοσκοπική ενδορρινική ασκορινοστομία; 

Αυτή η επέμβαση πραγματοποιείται από ΩΡΛ χειρουργό ή οφθαλμίατρο που είναι εκπαιδευμένος σε ενδοσκοπική χειρουργική ρινός.
Σ’ αυτήν την χειρουργική τεχνική η προσπέλαση στο δακρυϊκό ασκό γίνεται από το εσωτερικό της μύτης, χρησιμοποιώντας  ενδοσκοπική κάμερα. Με την χρήση της ο χειρούργος ανοίγει στο εσωτερικό της μύτης ένα άνοιγμα μεταξύ του δακρυϊκού ασκού και του πλάγιου τοιχώματος της μύτης. Δεν υπάρχουν τομές στο δέρμα μετά από αυτή την τεχνική επέμβαση. Στο τέλος του χειρουργείου πάντα τοποθετείται σωλήνας σιλικόνης (stent) για να κρατήσει το καινούριο “στόμιο” ανοιχτό.


Ποια χειρουργική τεχνική θα διαλέξω;

Σε ενδοσκοπική ασκορινοστομία δεν υπάρχουν ουλές αν και η ουλή από την εξωτερική προσπέλαση γίνεται πολύ μικρή μετά από μερικούς μήνες. 
Εάν το βασικό πρόβλημα εμφανίζεται στους μικροσκοπικούς δακρυϊκούς πόρους ή στα βλέφαρα (σωληνάρια), θα προτιμήσετε την εξωτερική ασκορινοστομία.
Εάν το βασικό πρόβλημα είναι στη δυσκολία παροχέτευσης από το ρινοδακρυικό πόρο, τότε καλύτερα να προτιμήσετε την ενδοσκοπική προσπέλαση επειδή ταυτόχρονα ο χειρουργός σας μπορεί να διορθώσει και τα μηχανικά προβλήματα της απόφραξης δακρύων - όπως η σκολίωση ρινικού διαφράγματος, πολύποδες ρινός, μεγάλου βαθμού υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών κτλ.

 Ο χειρουργός σας θα σας προτείνει το ιδανικό είδος της χειρουργικής επέμβασης.

Ποιος είναι κατάλληλος για ενδοσκοπική δακρυοασκορινοστομία;

Η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για τη χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία έχει πραγματοποιηθεί σε ασθενείς που κυμαίνονται από ηλικία μόλις 3 μηνών έως πολύ μεγάλης ηλικίας, εάν δεν υπάρχουν αντενδείξεις για γενική αναισθησία.

Ποιά είναι η θεραπεία;

Με τις προόδους στην τεχνολογία και τα μηχανήματα τα τελευταία 15 χρόνια έχει γίνει δυνατόν να εκτελείται η χειρουργική επέμβαση ασκορινοστομίας DCR μέσω του ρουθουνιού, χωρίς την τομή στο δέρμα του προσώπου. 

Κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής δακρυοασκορινοστομίας (Dacryocystorhinostomy) δημιουργείται άμεσο άνοιγμα μεταξύ του δακρυϊκού σάκου και ρινός, παρακάμπτοντας το αποκλεισμένο ρινοδακρυικό πόρο. Η διαδικασία εκτελείται μέσω μιας μικρής τομής του δέρματος επί του πλάγιου ρινικού τοιχώματος.

Ενδοσκοπική ασκορινοστομία (DCR) πραγματοποιείται συνήθως υπό γενική αναισθησία. Ο χρόνος της επέμβασης είναι περίπου 45 λεπτά.

Κατά τη χειρουργική επέμβαση τοποθετείται ένα μικρό «στεντ σιλικόνης» το οποίο απομακρύνεται στο ιατρείο σε 3 εβδομάδες.

Τι θα δείτε αμέσως μετά από την εγχείρηση;

Μετά από μια ενδοσκοπική δακρυοασκορινοστομία (DCR) δεν θα υπάρχουν εξωτερικά σημάδια, οιδήματα ή μώλωπες.

Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης:

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και συνήθως δεν απαιτεί κάτι περισσότερο από παρακεταμόλη. Η κύρια αποφυγή για την πρώτη εβδομάδα είναι η φυσική άσκηση, το τρέξιμο ή άλλες δραστηριότητες που αυξάνουν την ρινική ροή του αίματος και επομένως τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Θα αισθάνεστε συμφόρηση στη μύτη και μερικοί ασθενείς έχουν 1-2 μέρες δυσφορία στην περιοχή του δακρυϊκού σάκου. Μετεγχειρητικά απαιτούνται οφθαλμικές σταγόνες και ρινικά σπρέι.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της επέμβασης;

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις περιέχουν κίνδυνο, συνολικά όμως ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Πριν το χειρουργείο θα συζητήσουμε τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν κατά τον χρόνο της επέμβασης.

Πόσο αποτελεσματικότερη είναι η ενδοσκοπική δακρυοασκορινοστομία από την κλασική εξωτερική ασκορινοστομία;

Το ποσοστό επιτυχίας για ενδοσκοπική και εξωτερική ασκορινοστομίων DCR είναι περίπου 95%.

Οι ασθενείς φορούν «στεντ» για κάποιο χρονικό διάστημα για να διασφαλιστεί η δημιουργία νέας οδού αποχέτευσης δακρίων. Μετά από αυτήν την περίοδο είναι απίθανο να γίνει μια νέα απόφραξη.

Ενδοσκοπική δακρυοασκορινοστομία / Κλασική εξωτερική ασκορινοστομία:

Υπάρχει κανείς που δεν μπορεί να υποβληθεί στη χειρουργική επέμβαση;

Δεδομένου ότι η μύτη έχει μια πολύ πλούσια παροχή αίματος, οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά, όπως η ασπιρίνη, καλύτερα να τα σταματήσουν 7-10 ημέρες πριν την εγχείρηση. Ανάλογα με τη γενική κατάσταση της υγείας σας, εάν αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ζητήστε συμβουλές από τον οικογενειακό γιατρό ή τον καρδιολόγο σας.

Η απόφραξη του δακρυϊκού πόρου.
Η δακρυοασκορρινοστομία συνιστάται αν η δακρύρροια είναι αρκετά έντονη ώστε να εμποδίζει τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (χρόνια δακρυοκυστίτιδα).
Υπάρχουν δύο μεθόδοι για να γίνει η επέμβαση για την απόφραξη του δακρυϊκού πόρου:
Εξωτερικά - μέσω του δέρματος. -
Ενδοσκοπικά - χωρίς εξωτερικές τομές - μέσα από τη μύτη.