Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Διόρθωση λοβίου αυτιού - Μείωση λοβίων
Σκισμένα λοβία ωτός  - "Τα δάκρυα" στους λοβούς των αυτιών (Split Earlobe)

Τα σκισμένα λοβία των αυτιών είναι συχνό πρόβλημα στις γυναίκες, πιο σπάνια στους άνδρες και συνήθως προκαλείται από τα σκουλαρίκια που τραβάνε και μπορούν να σκίσουν το λοβίο του αυτιού.

Όταν η τρύπα στο λοβίο του αυτιού απλώνεται σε περισσότερα από 8mm τότε είναι απίθανο η τρύπα να συρρικνωθεί πλήρως . Αυτό οδηγεί σε ένα δυσάρεστο σχήμα του λοβίου του αυτιού το οποίο είναι συχνά δύσκολο να κρυφτεί με τα μαλλιά, ειδικά για τους άνδρες που έχουνε κοντύτερα μαλλιά.

Σε προχωρημένες καταστάσεις εάν το αίτιο είναι βαριά σκουλαρίκια ή σε περίπτωση τραυματισμού μπορεί να έχουμε και σκίσιμο του λοβίου από σκουλαρίκι μερικώς ή σε όλο το μήκος του . Αυτή τη κατάσταση ονομάζεται σκισμένα λοβία ωτός (σχιστά λοβία) ή «δάκρυα» λοβιών από εικόνα της βλάβης. Εκτός ότι είναι αισθητικά άσχημο, είναι αδύνατο να φορεθούν ξανά σκουλαρίκια.

Ανεξάρτητα από τις αιτίες των σκισμένων λοβίων η χειρουργική αντιμετώπιση είναι εύκολη, γρήγορη και σχεδόν ανώδυνη και εκτελείται στο ιατρείο. Διαβάστε παρακάτω για την μικροεπέμβαση, τους χρόνους αποκατάσταση και αποθεραπείας. 

Η μικροεπέμβαση αυτή της διόρθωσης των σκισμένων λοβίων διαρκεί περίπου μισή - μία ώρα ύπο τοπική αναισθησία της περιοχής (Κλείσιμο τρύπας αυτιού). Υπάρχουν δύο τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν είτε μείωση της υπερβολικά μεγάλης σχισμής είτε σε περίπτωση πλήρης διατομής του λοβίου την επαναδημιουργία του. Ακολουθεί τομή στο δέρμα πίσω απο το αυτί ώστε να μην είναι ορατή η ουλή που θα σχηματιστεί . Στη συνέχεια εμφανίζεται με αυτόν τον τρόπο ο πτερυγιαίος χόνδρος ώστε να μπορεί να διαπλαστεί ομαλά η χόνδρινη ανθέλικα η οποία πολλές φορές απουσιάζει. Ο ασθενής μετεγχειρητικά πρέπει να κοιμάται ανάσκελα και όχι στο πλάι. Ο χρόνος αποκατάστασης και αποθεραπείας διαρκεί 6 ημέρες όπου γίνεται και η αφαίρεση των ραμμάτων άλλα μπορεί αυτός ο χρόνος να αυξηθεί διότι κάθε άτομο αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση.

Μεγάλα λοβία  – Μείωση λοβίων  - Μειωτική λοβίου ωτός (Large Earlobe)

Οι περιπτώσεις που οι ασθενείς ζητάνε τη χειρουργική μείωση (διόρθωση) του λοβίου τους είναι αρκετά συχνές.  Μεγάλα λοβία των αυτιών είναι θέμα κατασκευής  ή από τη  χρόνια χρήση κοσμημάτων (σκουλαρίκια) με μεγάλο βάρος  που προκαλούνε παραμόρφωση στο λοβίο του αυτιού, αλλά αυτή τη κατάσταση είναι συχνότερη σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ως αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης. 

Η μείωση του μεγέθους του λοβίου του αυτιού γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Η μείωση του λοβίου δίνει στο αυτί μια νεανικότερη όψη.

Διαβάστε παρακάτω για την μειωτική διαδικασία του λοβίου του ωτός, τους χρόνους αποκατάστασης και αποθεραπείας.

Η χειρουργική πράξη της μείωσης του λοβίου των αυτιών εφαρμόζεται με αφαίρεση μέρους του  δερματολιπώδους ιστού που υπερβαίνει το φυσιολογικό μήκος και σχήμα προς τα κάτω.Ο χρόνος αποκατάστασης και αποθεραπείας διαρκεί περίπου 6 ημέρες όπου αφαιρούνται τα ράμματα όμως το μετεγχειρητικό οίδημα στην περιοχή μπορεί να έχει διάρκεια έως και 10 ημέρες.

Κολλημένος λοβός αυτιού ή κολλημένοι λοβοί αυτιών (Pixie Ear)

Οι κολλημένοι λοβοί των αυτιών στο δέρμα της κεφαλής στις περισσότερες φορές είναι κληρονομικό γνώρισμα (αυτί χωρίς λοβό η με ατροφικό). Πιο σπάνια είναι το αποτέλεσμα τού κλασσικού λίφτινγκ, το οποίο προκαλείται από την ένταση και τάση του δέρματος.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η παραμόρφωση μπορεί να βελτιωθεί στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή υποστήριξη.

Διαβάστε παρακάτω για την διαδικασία , τους χρόνους  αποκατάστασης και αποθεραπείας μετά από διόρθωση των κολλημένων λοβών.

Η μικροεπέμβαση αυτή της διόρθωσης των κολλημένων λοβίων διαρκεί περίπου μιση- μία ώρα υπο τοπική αναισθησία της περιοχής.  Ακολουθεί τομή στο δέρμα πίσω απο το αυτί ώστε να μην είναι ορατή η ουλή που θα σχηματιστεί . Στη συνέχεια εμφανίζεται με αυτόν τον τρόπο ο πτερυγιαίος χόνδρος ώστε να μπορεί να διαπλαστεί ομαλά η χόνδρινη ανθέλικα η οποία πολλές φορές απουσιάζει.Ο χρόνος αποκατάστασης και αποθεραπείας διαρκεί περίπου 6 ημέρες όπου αφαιρούνται τα ράμματα όμως το μετεγχειρητικό οίδημα στην περιοχή μπορεί να έχει διάρκεια εώς και 10 ημέρες.

 

Διόρθωση των λοβών από μεγάλες τρύπες μετά από αφαίρεση σκουλαρικιών / τούνελ  - Stretched Earlobe

Αυτό τον καιρό βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό των ασθενών που έρχονται στο ιατρείο μας μετά την αφαίρεση Stretching (τούνελ). Είναι ένα είδος piercing που σταδιακά μεγαλώνει την αρχική τρύπα που δημιουργείται για το κόσμημα, τεντώνοντας το δέρμα.  Αυτό είναι συχνό στους νέους  που έχουν ξεπεράσει το συγκεκριμένο κίνημα μόδας αλλά αισθάνονται ότι οι τρύπες στα αυτιά τους είναι μεγάλες με αδυναμία αυτόματης επούλωσης και θέλουν να αλλάξουν την όψη τους η σε τους εμποδίζουν να προχωρήσουν στη καριέρα (dress-code).

Αν βρεθείτε σε αυτή τη θέση ή αισθάνεστε ότι τα αυτιά σας έχουν μεγάλες τρύπες στα λοβία των αυτιών σας τότε  μπορείτε να τα διορθώσετε  γρήγορα και εύκολα. Ακριβώς όπως στην επισκευή του λοβίου του αυτιού, η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία, έτσι μετά την επέμβαση μπορείτε να πάτε κατευθείαν στο σπίτι.

 

Χειρουργική λοβίων αυτιών

Η χειρουργική επέμβαση της μείωσης του λοβίου των αυτιών γίνεται με τοπική αναισθησία χωρίς πόνο. Ανεξάρτητα από την αιτία που προκάλεσε το αισθητικό σημάδι στα λοβία των αυτιών σας μπορεί να λυθεί εύκολα και γρήγορα στο ιατρείο χωρίς νοσηλεία με πλαστική χειρουργική ύπο τοπική αναισθησία.

Οι τεχνικές της διόρθωσης του λοβίου του ωτός περιλαμβάνει διαφόρους μεθόδους. Μετά από πρώτη εκτίμηση του προβλήματος και το επιθυμητό από σας αποτέλεσμα, προχωράμε σε σχεδιασμό της διόρθωσης για την καλύτερη αντιμετώπιση.

Η διόρθωση του λοβίου εκτελείται υπό τοπική αναισθησία, ανώδυνα και αρκετά γρήγορα (περίπου 20-30 λεπτά για κάθε αυτί). Η χειρουργική διαδικασία της μείωσης του λοβίου των αυτιών γίνεται με αφαίρεση τμήματος δερματολιπώδους ιστού και δημιουργία του κανονικού σχήματος του λοβίου σας.

Ο πόνος είναι καλά ελεγχόμενος με παυσίπονα από το στόμα, ενώ για μια εβδομάδα γίνεται λήψη αντιβιοτικών για πρόληψη μόλυνσης της περιοχής. Τα ράμματα αφαιρούνται περίπου σε 7-10 ημέρες μετά την επέμβαση. Επιστροφή στην εργασία είναι επιτρεπτή την ίδια ημέρα.

Η χρήση σκουλαρικιού είναι δυνατή και πάλι μετά από την πλήρη επούλωση που επέρχεται σε μερικούς μήνες.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το ιατρείο μας.