Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Αφαίρεση αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή)

Σ’ αυτό το άρθρο θα βρείτε σχεδόν όλες τις τεχνικές της αφαίρεσης των αμυγδαλών, με σχετικά βίντεο και λεπτομερή περιγραφή των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της κάθε επέμβασης. Οι πληροφορίες αυτές θα σας βοηθήσουν να κάνετε σωστή προτίμηση στην τεχνική και μέθοδο αμυγδαλεκτομής και – πάρα πολύ βασικό - να διαλέξετε τον «δικό σας» ωτορινολαρυγγολόγο.

Στην πρακτική μου συναντώ πάρα πολύ συχνά τις ερωτήσεις και επιθυμίες παιδιών και ενηλίκων διάφορων ηλικιών, οι οποίοι θέλουν να γίνει η αμυγδαλεκτομή με την καλύτερη δυνατή τεχνική. Πιστεύω, όλοι σας έχετε ακούσει για τις επεμβάσεις με λέιζερ, χωρίς αναισθησία, χωρίς πόνο, με χρήση διάφορων “μαγικών” φίλτρων.

Σε αυτή τη σελίδα δεν θα συζητήσουμε – γιατί γενικώς πρέπει να αφαιρούμε τις αμυγδαλές, ποιο είδος της νάρκωσης είναι το καλύτερο, μπορείτε να βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες, πατώντας τους συνδέσμους παρακάτω.

Θα ήθελα, όμως, να υπενθυμίσω, ότι η επιλογή σας δεν αφορά τη μέθοδο, αλλά τον γιατρό, διότι η έλλειψη εμπιστοσύνης, απουσία απαραίτητης επαφής και ψυχολογικής άνεσης ανάμεσα στον γιατρό και στον ασθενή μπορεί να μηδενίσει όλα τα πλεονεκτήματα κάποιας συγκεκριμένης τεχνικής.

Αμυγδαλοτομή

Μια από τις πολύ συχνές ερωτήσεις, που κάνουν οι ασθενείς – αν γίνεται να αφαιρεθεί μόνο ένα κομμάτι από τις αμυγδαλές. Ναι, βέβαια, όμως στη σύγχρονη χειρουργική δεν εφαρμόζεται αυτή η ξεπερασμένη πια μέθοδος της “κουρέματος των αμυγδαλών”.

Έπειτα από πολυάριθμες μελέτες οι επιστήμονες απέδειξαν την μηδενική αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου, διότι δεν γλίτωνε τον ασθενή από τα νέα επεισόδια της οξείας αμυγδαλίτιδα και στις περισσότερες περιπτώσεις χειροτέρευε την κατάσταση λόγω παραβίασης της αρχιτεκτονικής δομής των αμυγδαλών.

Στις μέρες μας η μέθοδος εφαρμόζεται σε μια και μοναδική περίπτωση – συρρίκνωση των αμυγδαλών με ραδιοσυχνότητες ή κατά την μερική αφαίρεση με λέιζερ ή με Microdebrider των ασθενών με υπερτροφία αμυγδαλών, που υποφέρουν από την άπνοια στον ύπνο.

Λοιπόν, η πρώτη μέθοδος

Η τεχνική της κλασικής αμυγδαλεκτομής παραμένει ίδια εδώ και αρκετούς αιώνες.

Η πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας αμυγδαλεκτομή εκτελέστηκε το 30 μ.Χ.  στην Αρχαία Ρώμη από τον γιατρό Κέλσιο, ο οποίος την περιέγραψε ως χειρουργική επέμβαση της αφαίρεσης των αμυγδαλών με χρήση του νυστεριού και ειδικού γάντζου για απομάκρυνση των αποκομμένων ιστών.

Στις μέρες μας η επέμβαση γίνεται με χρήση ειδικών εργαλείων: οι αμυγδαλές συγκρατούνται και αφαιρούνται με ειδικό αποκολλητηρα. Έπειτα με το ψαλίδι αφαιρείται παρίσθμια αμυγδαλή, παράλληλα ο γιατρός θα σταματήσει την αιμορραγία με ράμματα.  Στο τέλος της επέμβασης η αμυγδαλή αφαιρείται τελείως είτε με ψαλίδι, είτε με ειδικό ξέστρο.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας επέτρεψε στους γιατρούς να δημιουργήσουν νέες τεχνικές της αφαίρεσης των αμυγδαλών. Η αμυγδαλεκτομή με μονοπολική διαθερμία μοιάζει με την κλασσική επέμβαση, όμως, οι τραυματισμένοι κατά την αφαίρεση ιστοί καυτηριάζονται αμέσως με ηλεκτρικό ρεύμα. Κατά την εφαρμογή αυτής της τεχνικής στο σημείο του καυτηριασμού η θερμοκρασία φτάνει στους 1200 βαθμούς, σχηματίζοντας αμέσως μια ζώνη νέκρωσης, η οποία στιγμιαία σταματά την αιμορραγία.

Εφαρμοσμένη για πρώτη φορά το 1966, η τεχνική μοιάζει πάρα πολύ στην αμυγδαλεκτομή με την μονοπολική διαθερμία, με μόνη διαφορά την απουσία της ηλεκτρικής επιστροφής (δεν χρειάζεται γείωση). Έτσι αποφεύγεται κάθε κίνδυνος εγκαυμάτων στο δέρμα του ασθενή.

 

Η πιο πολυσυζητημένη μέθοδος. Κατά την ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνικής στην χρόνια ιατρική πρακτική το λέιζερ χρησιμοποιήθηκε αμέσως και στην αφαίρεση των αμυγδαλών. Η αμυγδαλεκτομή με λέιζερ δεν μετατράπηκε σε συχνά προτιμώμενη επέμβαση, επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες, που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια των χειρουργικών χειρισμών, δεν προσφέρει κάποια ιδιαίτερα προτερήματα στην ανάρρωση του ασθενή, πέρα από αυτό, είναι υπερβολικά ακριβή τεχνική.

Η τεχνολογία, πάνω στην οποία έχει βασιστεί το ψαλίδι υπερήχων, είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με την κλασική μονοπολική ή διπολική διαθερμία. Πιο συγκεκριμένα, κατά την ενεργοποίηση του ψαλιδιού από τον χειρουργό, εκπέμπεται ένα σήμα από τη γεννήτρια, το οποίο μεταβιβάζεται στην χειρολαβή. Εκεί, ο παλμός μετατρέπεται σε μηχανική κίνηση στον διαμήκη άξονα με ταλάντωση στα 55,5 kmz.  Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται τοπικά στα άκρα του εργαλείου είναι < των 1000 C, επιτυγχάνοντας έτσι ελαχιστοποίηση της θερμικής βλάβης στους ιστούς. Σήμερα ειδικά για αμυγδαλεκτομή χρησιμοποιείται πολύ σπάνια.

Ακόμη μια τεχνική, που μοιάζει με αμυγδαλεκτομή με λέιζερ. Η μοναδική διαφορά της βρίσκεται στο ότι ο γιατρός διευθύνει το ρομποτικό σύστημα DaVinci, κινώντας με τη βοήθεια του χειριστηρίου τους ειδικούς βραχίονες. Η ρομποτική χειρουργική στην ωτορινολαρυγγολογική πρακτική προτιμάται κυρίως στις επεμβάσεις στις δύσκολα προσπελάσιμες περιοχές τύπου υποφάρυγγα και λάρυγγα, επειδή τα εργαλεία έχουν μεγάλο μήκος. Τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα είναι περίπου ίδια με τη χρήση λέιζερ χωρίς DaVinci, αλλά πολλαπλασιάζεται το κόστος και αυξάνεται ο χρόνος του χειρουργείου, λόγω του ότι μετά τη νάρκωση χρειάζεται και στήσιμο των βραχιόνων πάνω στον ασθενή και αυτό διαρκεί από 40 λεπτά μέχρι 1, 5 ώρα.

Για να καταλάβετε καλύτερα, θα σας δώσω ένα παράδειγμα – πιο γρήγορα πάτε με τα πόδια σε ένα διπλανό σουπερμάρκετ, παρά να πετάξετε σε αυτό με αεροπλάνο. :) Δεν αμφισβητώ καθόλου, ότι είναι μια πιο εξελιγμένη τεχνολογία, αλλά κοστίζει περισσότερο και υπάρχει πολύ πιο απλός και γρήγορος τρόπος. Η τεχνολογία DaVinci, ωστόσο, έχει πρωτοποριακή θέση σε περιοχές με δύσκολη προσπέλαση.

Η επέμβαση πήρε την ονομασία της, επειδή στο χειρουργείο χρησιμοποιούνται ραδιοσυχνότητες από 250. 

KHz έως 4 MHz. Εφαρμόζεται στην δερματολογική, στοματολογική και γυναικολογική πρακτική. Αλλάζοντας το σχήμα του κύματος και την ισχύ του, ο γιατρός μπορεί να κάνει τομές και ταυτόχρονα να καυτηριάζει τους ιστούς. Κατά την χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής, η θερμοκρασία στο σημείο της τομής είναι πολύ χαμηλότερη (δεν ξεπερνά τους 100 βαθμούς Κελσίου) απ` ότι με την κανονική διαθερμία, και αυτό μειώνει το μέγεθος και το βάθος της νέκρωσης μετά από τον καυτηριασμό των αγγείων, που αιμορραγούν.

Έχει αποδεχθεί ότι η χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής μειώνει σημαντικά την αίσθηση του πόνου μετά την επέμβαση και ο ασθενής επιστρέφει πιο γρήγορα στην κανονική του δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια λόγω επιστημονικής ανάπτυξης, εφευρέθηκαν ακόμα πιο εξελιγμένες τεχνικές, οι οποίες τελειοποίησαν την ήδη πολύ αποτελεσματική μέθοδο της αφαίρεσης των αμυγδαλών.

Παρακάτω εξηγούνται και οι 2 εξελίξεις της μεθόδου ραδιοσυχνοτήτων.

Είναι μια σχετικά καινούρια τεχνική, που κέρδισε ήδη την προτίμηση πολλών ωτορινολαρυγγολόγων. Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για αμυγδαλεκτομή το 2001.

Στην επέμβαση χρησιμοποιείται ένα είδος υπερήχου με τεχνολογία κυτταρόλυσης (coblation). Ο γιατρός χειρίζεται τους ιστούς με μια στιβάδα ατμού (plasma), η οποία έχει σχετικά χαμηλή θερμοκρασία (λιγότερη από 70 βαθμούς Κελσίου), έτσι ελαχιστοποιείται η θερμική βλάβη από διαθερμία και λέιζερ και αυτό συμβάλλει τελικά στην πιο γρήγορη επούλωση και μείωση του μετεγχειρητικού πόνου για τον ασθενή. Το μειονέκτημα αυτής της τεχνικής βρίσκεται στο ότι ο στυλεός, που χρησιμοποιείται, είναι μόνο μιας χρήσεως, κάτι που ανεβάζει το κόστος του χειρουργείου.

Είναι μια καινούργια τεχνική που χρησιμοποιεί τα ραδιοκύματα των 4 Mhz και έναν συνδυασμό των κυμάτων 4 έως 16 Mhz. Είναι ένα φάσμα που προστατεύει τα κύτταρα και ονομάζεται CSS (Cell Safety Spectrum).

Ως ένα από τα πιο σύγχρονα χειρουργικά εργαλεία η συσκευή διαθερμίας μοριακού συντονισμού έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή:

  • Σημαντική μείωση της μετεγχειρητικής φλεγμονής αφού η θερμοκρασία στην ζώνη της τομής και της αποκόλλησης που είναι χαμηλότερη των 55 βαθμών Κελσίου.
  • Η επούλωση του τραύματος γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να μένουν ουλές.
  • Μειωμένη απώλεια αίματος κατά τους χειρισμούς χάρη στην ταυτόχρονη τομή του ιστού και την αιμόσταση.
  • Δυνατότητα να πραγματοποιούνται χειρουργικοί χειρισμοί πάρα πολύ κοντά στα αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και νευρικές απολήξεις.

Η μέθοδος διαθερμίας μοριακού συντονισμού είναι η πιο αποτελεσματική για την αφαίρεση των αμυγδαλών σύμφωνα με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19598217http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22384925), καθώς  παρέχει την πιο ομαλή μετεγχειρητική πορεία σε σχέση με τις υπόλοιπες τεχνικές και οι ασθενείς επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ γρήγορα.

Και μην ξεχνάτε πως η εμπιστοσύνη στον ιατρό σας ισούται με τα ιδανικά αποτελέσματα γιατί μαζί θα βρείτε την πιο κατάλληλη για εσάς τεχνική.

Τηλεφωνήστε: 2110194618