Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Αν δεν έχετε ξανακάνει εξέταση σε Ωτο-Ρινο-Λαρυγγολογικό (ΩΡΛ) ιατρείο, θα πρέπει να ξέρετε ότι η εξέταση δεν είναι επώδυνη και γενικά είναι σύντομη. Τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα ή υλικά μίας χρήσεως.

H τυπική ΩΡΛ εξέταση ελέγχει καταρχήν τα αυτιά, τη μύτη και τον φάρυγγα και γίνεται με τη βοήθεια του μετωπιαίου φωτισμού. Τα αυτιά εξετάζονται με ένα μικρό μεταλλικό χωνί, που ονομάζεται ωτοσκόπιο. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που απαιτεί πιο λεπτομερή εξέταση τότε χρησιμοποιείται το μικροσκόπιο.

Μετρήσεις της ακοής και γενικότερα της λειτουργικότητας του αυτιού γίνονται με ειδικά μηχανήματα στο ακοολογικό εργαστήριο (τονικό ακοόγραμμα, ομιλητικό ακοόγραμμα, ωτοακουστικές εκπομπές, τυμπανόγραμμα, ακουστικά αντανακλαστικά, ακουστικά προκλητά δυναμικά, ηλεκτρονυσταγμογραφία).

Η μύτη εξετάζεται με ένα μεταλλικό διαστολέα που ονομάζεται ρινοσκόπιο. Όπου απαιτείται, γίνεται ενδοσκόπηση μύτης με άκαμπτο ενδοσκόπιο. Οι ειδικές εξετάσεις για τις παθήσεις της μύτης που γίνονται στο ιατρείο μου είναι ο έλεγχος της όσφρησης και οι δερματικές δοκιμασίες αλλεργίας.

Ο λαιμός εξετάζεται με τη βοήθεια ξύλινης αποστειρωμένης σπάτουλας μιας χρήσεως. Αν χρειάζεται εξέταση του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών, μπορεί να γίνει είτε έμμεση λαρυγγοσκόπηση με καθρεφτάκια, είτε ενδοσκόπηση λάρυγγα με άκαμπτα ή εύκαμπτα ενδοσκόπια. Αν η εξέταση του λάρυγγα ενοχλεί τον εξεταζόμενο, μπορεί να γίνει ψεκασμός του φάρυγγα με τοπικό αναισθητικό σπρέι.

Στις παθήσεις των φωνητικών χορδών μπορεί να γίνει η ειδική μελέτη φωνής.

Στις περιπτώσεις έντονου ροχαλητού, που απαιτείται έλεγχος για πιθανή υπνική άπνοια, μπορεί να γίνει πλήρη εξέταση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο για εκτίμηση όλων των συμπτωμάτων και ανεύρεση πιθανής αιτίας.

Τηλεφωνήστε: 2110194618