Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Διάτρηση τυμπανικής μεμβράνης

Οι διατρήσεις τυμπανικής μεμβράνης (τρύπα στο τύμπανο) προκαλούνται είτε απο άμμεσο τραυματισμό με αιχμηρό αντικείμενο είτε απο έμμεσο τραύμα. Τα πιο συχνά αίτια είναι απο την μπατονέτα, το χαστούκι και ως επιπλοκή της οξείας μέσης ωτίτιδας.

Άμμεσο τραύμα: είσοδος βαμβακοφορέα (συνήθως κάποιο άλλοι άτομο χτυπάει το χέρι ή τον αγκώνα του ασθενή προκαλώντας τραύμα), φουρκέτας ή σπιρτόξυλου, ακούσια διείσδυση άκανθας φύλλου (άγανου) ή μικρού κλαδιού και τυχαία είσοδος ρινισμάτων μετάλλου κατα την ηλεκτροσυγκόλληση.

Έμμεσο τραύμα: αιφνίδια μεταβολή της πίεσης του αέρα στον έξω ακουστικό πόρο απο έκρηξη, χαστούκι, κατάδυση και άλλες υποβρήχιες δραστηριότητες, βαρότραυμα και κάταγμα του κροταφικού οστού.

Τι συμπτώματα θα εμφανίσω άν έχω τρύπα στο τύμπανο;

Τα συχνότερα συμπτώματα που εμφανίζει η διάτρηση του τυμπάνου είναι τα εξής:

​Εάν εμφανίζεται κάποια απο τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσεται με τον ΩΡΛ ιατρό σας ή να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί μας.

Διάγνωση διατρήσεως τυμπανικής μεμβράνης

Η διάγνωση της ρήξης της τυμπανικής μεμβράνης βασίζεται στα εξής:

 • Ωτοσκόπηση με χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου. Φωτογραφική τεκμηρίωση.
 • Έλεγχος της ακοής: εξέταση με διαπασόν, ο ήχος πλαγιάζει στο πάσχον αυτί.
 • Τονική ακοομετρία: ήπια (10-30 dB) βαρηκοϊα αγωγιμότητας, σοβαρού βαθμού βαρηκοϊα μικτού τύπου ή ακόμα και πλήρης κώφωση σε περιπτώσεις διάτρησης μετά απο έκρηξη.
 • Έλεγχος ισορροπίας (εξέταση του αιθουσαίου συστήματος)
Η τρύπα στο τύμπανο είναι απειλητική για την ακοή μου;

Η πρόγνωση της διατρησης της τυμπανικής μεμβράνης είναι γενικώς πολύ καλή καθώς οι περισσότερες τραυματικές διατρήσεις επουλώνονται αυτόματα σε διάστημα 3 μηνών. Η πρόγνωση δεν είναι τοσο καλή στις περιπτώσεις εισόδου μεταλλικών ρινισμάτων ηλεκτροσυγκόλλησης, όταν υπάρχει τραυματισμός των ακουστικών οσταρίων και όταν έχει διαταραχθεί η λειτουργία του έσω ωτός.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται απο το μέγεθος της διάτρησης και είναι η εξής:

 • Μικρές πρόσφατες διατρήσεις: υπο τοπική αναισθησία με χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, επανατοποθέτηση των τμημάτων της τυμπανικής μεμβράνης που έχουν παρεκτοπισθεί, στην αρχική τους θέση. Η περιοχή αυτή καλύπτεται με τσιγαρόχαρτο εμποτισμένο σε διάλυμα Ringer. Το χαρτί απομακρύνεται μετά απο 3-4 εβδομάδες.
 • Μικρές διατρήσεις που δεν επουλώνονται  αυτόματα μπορούν να αντιμετωπισθούν με μυριγγοπλαστική με χρήση λίπους.
 • Σε περιπτώσεις μεγάλων κεντρικών διατρήσεων συνίσταται τυπική μυριγγοπλαστική με τοποθέτηση μοσχεύματος κάτω απο την τυμπανική μεμβράνη.

​Χειρουργική αντιμετώπιση

 • Μυριγγοπλαστική και τυμπανοπλαστική χωρίς μαστοειδεκτομή. Αν η διάτρηση είναι στεγνή γίνεται η αποκατάσταση της διάτρησης της μεμβράνης και της ακουστικής αλυσίδας.
 • Τυμπανοπλαστική με μαστοειδεκτομή: αν η πυώδης ωτόρροια επιμένει και εμπλέκεται και ο βλεννογόνος της μαστοειδούς.
 • Μυριγγοπλαστική και τυμπανοπλαστική χωρίς μαστοειδεκτομή μπορούν να πραγματοποιηθούν με ενδοωτιαία ή με οπισθοωτιαία προσπέλαση. Το χειρουργείο γίνεται υπο γενική αναισθησία και η διάρκεια της επέμβασης διαρκεί απο 45 λεπτά εώς 3 ώρες , η νοσηλεία στην κλινική διαρκεί μια ημέρα. Η πρόσθια ή οπίσθια τομή που θα σχηματιστεί απο το χειρουργείο με τη πάροδο 3 μηνών δεν θα φαίνεται. Μετά το χειρουργείο συνίσταται η αποφυγή φτερνίσματος, χειρισμοί ξεβουλώματος και η χρήση μπατονέτας.

Βήματα τυμπανοπλαστικής:

 • Κάνουμε μια μικρή τομή στο πίσω μέρος του αυτιού εκεί που συναντά το αυτί το κρανίο.
 • Ανασηκώνουμε το τύμπανο
 • Αφαιρούμε τυχόν παθολογικό ιστό απο το μέσο αυτί.
 • Λαμβάνουμε μόσχευμα χρησιμοποιώντας την ίδια τομή. Το μόσχευμα είναι απο περιτονία ή χόνδρο ανάλογα το πρόβλημα.
 • Τοποθετούμε το μόσχευμα στη θέση του ρίγματος.
 • Επαναφέρουμε το τύμπανο στη φυσιολογική του θέση και καλύπτουμε τον έξω ακουστικό πόρο με ήπιο πωματισμό.

Εάν έχετε κάποια διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης (τρύπα στο τύμπανο) κλείστε σε εμάς για πλήρη ΩΡΛ εξέταση ένα ραντεβού για να βρούμε το καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.