Η ατρησία των ρινικών χοανών είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία αποτυγχάνει η δημιουργία πόρου-θαλάμης στο ένα ή στο άλλο ρουθούνι ως αποτέλεσμα συγγενούς δυσπλασίας του οπίσθιου τμήματος της ρινικής κοιλότητας. Ως αποτέλεσμα στο παιδί παρατηρείται ετερόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα στένωση έως και πλήρη απόφραξη του ανοίγματος μεταξύ της ρινικής θαλάμης και του ρινοφάρυγγα. Σε περιπτώσεις αμφοτερόπλευρης ατρησίας το παιδί μπορεί να παρουσιάζει βαριά αναπνευστική δυσκολία πριν μάθει να αναπνέει από το στόμα και παρατηρούνται σοβαρές διαταραχές σίτισης.
Η αμφοτερόπλευρη ατρησία ρινικών χοάνων είναι απειλητική για την ζωή και τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως μετά τη γέννηση.
Η μονόπλευρη ατρησία ρινικών χοάνων είναι πιο συχνή, και εμφανίζεται αργότερα στην παιδική ηλικία.
Αίτια
Δεν έχει πλήρως διευκρινισθεί ωστόσο επικρατεί μια ευρύτερα αποδεκτή θεωρία που αφορά την παραμονή της στοματοφαρυγγικής μεμβράνης όπου λόγω της αποτυχίας της να ραγεί δημιουργούνται στη περιοχή της χοάνης ανώμαλες μεσοδερμικές συμφύσεις . Η ετερόπλευρη ατρησία είναι συχνότερη ενώ η αμφοτερόπλευρη παρουσιάζεται σε 30-40% των περιπτώσεων.
Συμπτώματα
Στα συμπτώματα της ατρησίας ρινικών χοάνων περιλαμβάνονται :
-
Θορυβώδης αναπνοή
-
Δυσκολίες σίτισης
-
Αναπνευστική δυσχέρεια
Οι ασθενείς με αμφοτερόπλευρη ατρησία ρινικών χοάνων έχουν συχνά επεισόδια αναπνευστικής δυσχέρειας αμέσως μετά τη γέννηση.Αυτά ανακουφίζονται μόνο όταν ο ασθενής αρχίζει να κλαίει. Το παιδί δεν μπορεί να αναπνεύσει υπό κανονικές συνθήκες και μπορεί να αναπνεύσει μόνο όταν γίνεται βατός ο αεραγωγός του μέσω του κλάματος.
Ασθενείς με ετερόπλευρη ατρησία ρινικών χοάνων συχνά εμφανίζουν συμπτώματα αργότερα κατά τη βρεφική και τη παιδική ηλικία με σημεία μονόπλευρης ρινικής απόφραξης τα οποία είναι η αναπνοή από το στόμα και η ύπαρξη ρινόρροιας.
Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης (αν είναι αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη) αλλά και πόσο επηρεάζει την αναπνοή και τη διατροφή του παιδιού. Η θεραπεία σε ήπιες περιπτώσεις όπως ένα παιδί με μονόπλευρη ατρησία ρινικών χοάνων όπου δεν έχει αναπνευστική δυσχέρεια ή προβλήματα σίτισης μπορεί αρχικά να αντιμετωπιστεί με στενή παρακολούθηση και περιστασιακή χορήγηση οξυγόνου.
Η θεραπεία για σοβαρές περιπτώσεις όπως είναι όταν το παιδί έχει διαγνωστεί με αμφοτερόπλευρη ατρησία ρινικών χοάνων η πάθηση πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν. Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να εφαρμόζεται με στόχο την χειρουργική αποκατάσταση για να επιτευχθεί η επαρκής διάνοιξη του ρινικού αεραγωγού επιτρέποντας στο βρέφος να αναπνέει μόνο του.Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες προσεγγίσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου οι οποίες εκτελούνται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία.
Η επέμβαση εκλογής στη πάθηση αυτή είναι η ενδοσκοπική ενδορρινική προσπέλαση. Η επέμβαση στοχεύει στην απομάκρυνση της πλάκας της ατρησίας και στην αφαίρεση τμήματος του οπίσθιου άκρου του ρινικού διαφράγματος καθώς και στη δημιουργία κρημνών βλεννοπεριόστεου, ώστε να αποφευχθεί η επαναστένωση. Η τεχνική στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου ανοίγματος μεταξύ του οπίσθιου τμήματος της ρινικής θαλάμης και του επιφάρυγγα. Στη διαδικασία αυτή εφαρμόζεται η τοποθέτηση ενός στέντ καθώς η περιοχή επουλώνεται και το στέντ αφαιρείται λίγες εβδομάδες μετά. Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να κλείσετε κάποιο ραντεβού.