Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από τουλάχιστον μία λοίμωξη των κόλπων προσώπου (οξεία παραρρινοκολπίτιδα) κάθε χρόνο. Εκατομμύρια υποφέρουν με πολλαπλά επεισόδια και προσφεύγουν στη λήψη διαφόρων αντιβιοτικών. Μερικές φορές η θεραπεία διαρκεί 3-4 εβδομάδες, αρκετές φορές το χρόνο. 

Επιπλέον με τις αλλεργίες η μόλυνση των κόλπων χειροτερεύει με αποτέλεσμα την δυσαρέσκεια πολλών ανθρώπων που χάνουν την εργασία τους ή την εκπαίδευση.

 Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις κόλπων προσώπου γίνονται έντονες κατά τη διάρκεια της πτώσης της άμυνας του οργανισμού κυρίως την άνοιξη, όταν τα αλλεργικά συμπτώματα τείνουν να είναι χειρότερα. Σήμερα υπάρχουν νέες και πιο αποτελεσματικές ιατρικές και χειρουργικές θεραπείες (χειρουργείο)για επαναλαμβανόμενες χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες (ιγμορίτιδα, ηθμοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα).

ιγμορίτιδα εγχείρηση

Ποιοί πρέπει να χειρουργούνται;

  • Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες ρινοκολπίτιδες (χρόνια ιγμορίτιδα κτλ).
  • Οι ασθενείς που έχουν δυσκολία στην ρινική αναπνοή και το βασικό ότι οι ίδιοι έχουν παράπονα για κακή ποιότητα ζωής λόγω δυσχέρειας ρινικής αναπνοής και ρινικής συμφόρησης, ασθενείς με κατελειμένα (αποφραγμένα) ιγμόρεια, ηθμοειδή ή μετωπιαίους κόλπους, με μεγάλη σκολίωση ρινικού διαφράγματος, με σπασμένη μύτη, ρινικούς πολύποδες (πολύποδες μύτης), υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών με απόφραξη και/ή αυξημένη παραγωγή βλέννας που προκαλεί οξείες  υποτροπιάζουσες ρινοκολπίτιδες.
  • Υποψία νεοπλάσματος (καλοήθες και κακοήθες)

Ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων κόλπων (FESS).

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι τα ιγμόρεια και ποια είναι η ιγμορίτιδα;

Στο σπλαχνικό κρανίο υπάρχουν 8 κοιλότητες παραρρινίων κόλπων διαφόρων μεγεθών. Τα τοιχώματα των κοιλοτήτων των κόλπων επενδεδυμένα με ένα στρώμα βλεννογόνου που διατηρεί συνεχώς μια ροή ρευστού και βλέννας, υγραίνει τον αέρα που αναπνέουμε και καθαρίζει τη μύτη. Όταν αυτή η ροή των βλεννογόνων είναι σε εξέλιξη, καθαρίζει τη μύτη και τον λαιμό από τα βακτήρια, ιούς και εισπνεόμενους ρύπους.

Αυτές οι 8 κοιλότητες κόλπων παροχετεύουν μέσω μικροσκοπικών πόρων στη μύτη. Όταν αυτά τα στόμια φράσσονται, τα ιγμόρεια δεν μπορούν να παροχετευθούν καλά και τότε η βλέννα παγιδεύεται στους κόλπους. 

Η επίδραση καθαρισμού διακόπτεται και το υγρό παγιδεύεται στις κοιλότητες κόλπων, εν συνεχεία ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων και των ιών, προκαλώντας λοίμωξη κόλπων (οξεία παραρρινοκολπίτιδα)

Τα ιγμόρεια είναι οι μεγαλύτεροι κόλποι που βρίσκονται μέσα στα οστά του κρανίου που είναι συνδεδεμένοι με ρινική κοιλότητα

Μολύνσεις των κόλπων συνήθως απαιτούν θεραπεία αντιβιοτικών που διαρκεί 1-3 εβδομάδες. Σε χρόνιες (επαναλαμβανόμενες) ιγμορίτιδες, αυτό μπορεί να συμβαίνει 4-10 φορές το χρόνο ή και περισσότερο.

Ποιες είναι οι αιτίες δυσλειτουργίας των κόλπων προσώπου;

Αποκλεισμένα κολπικά περάσματα προκύπτουν από μια σειρά αιτιών της απόφραξης.

Οι πιο συχνές αιτίες είναι ένα κοινό κρυολόγημα ή αλλεργίες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα. Ορισμένες ανατομικές καταστάσεις προκαλούν διακριτές αποφράξεις, όπως μία σκολίωση στο ρινικό διάφραγμα, μια σπασμένη μύτη, ρινικοί πολύποδες, ή υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών (ιστοί στη μύτη που φιλτράρουν τον αέρα). 

ρινικό διάφραγμα εγχείρηση

Το ρινικό διάφραγμα είναι μια δομή κατασκευασμένη από χόνδρο και οστό που χωρίζει τη δεξιά και την αριστερή πλευρά της ρινός. Μια κοινή παρέκκλιση ή λύγισμα που οφείλεται στην κληρονομικότητα ή μια σπασμένη μύτη, προκαλεί την δυσλειτουργία της ρινικής αναπνοής και μερικές φορές ιγμορίτιδα.

εγχείρηση ιγμορίτιδα

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας;

  • Οιδηματώδης βλεννογόνος ρινικής κοιλότητας – φλεγμονώδης βλεννογόνος  είναι παχύτερος, εκκρίνει μεγάλη ποσότητα βλέννας που είναι συχνά κίτρινη ή πράσινη και μπορεί να έχει αποκρουστική μυρωδιά.
  • Πονοκέφαλος και προσωπαλγία (αίσθημα πληρότητας προσώπου) - απόφραξη των κόλπων προσώπου κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης προκαλεί την ανάπτυξη του πύον και της βλέννας που παγιδεύεται στις κοιλότητες. Η πίεση δεν μπορεί να εξισωθεί και αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο στο πρόσωπο, πονοκέφαλο, πονόδοντο, και γενική αδιαθεσία. Η κατάσταση χειροτερεύει πολύ κατά τη διάρκεια μιας πτήσης σε ένα αεροπλάνο ή ξαφνική αλλαγή στη βαρομετρική πίεση λόγω κλιματικών αλλαγών. Επίσης οι πάσχοντες προβληματίζονται κατά την διάρκεια του ύπνου.
  • Απώλεια της αίσθησης της όσφρησης και της γεύσης - Το αισθητήριο όργανο της όσφρησης βρίσκεται στις ανώτερες δομές της ρινός. Λόγω της διόγκωσης κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης, ο αέρας δεν μπορεί να φτάσει σ’ αυτή την περιοχή, πράγμα που καθιστά δύσκολη τη μυρωδιά και τη γεύση. Αυτό σχεδόν πάντα είναι κάτι προσωρινό.
  • Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις - όπως ιγμορίτιδα επιδεινώνεται και υπάρχουν όλο και λιγότερα αποτελέσματα από θεραπείες με αντιβιοτικά. Οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν αντιβιοτικά για αρκετές εβδομάδες καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Αυτό γίνεται όταν η κατάσταση είναι χρόνια (όταν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 12 εβδομάδες). Ο πονοκέφαλος, η ρινική συμφόρηση, «μπούκωμα» και πράσινες εκκρίσεις δεν σταματούν.
  • Η χρόνια κόπωση - προσωπαλγία και ρινική συμφόρηση παρεμβαίνουν και στον ύπνο. Ασθενείς με χρόνια ιγμορίτιδα μπορούν να αισθάνονται κακοσμία στόματος, οδονταλγία, ωταλγία και αδυναμία και να είναι κουρασμένοι καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Βελτίωση σημειώνεται όταν η κατάσταση των κόλπων διορθώνεται.

Μήπως η ιγμορίτιδα χειροτερεύει το άσθμα;

Η ιγμορίτιδα και το άσθμα συνδέονται στενά. Η χρόνια ρινοκολπίτιδα μπορεί να εμφανίσει το άσθμα και χρόνιο βήχα που οφείλεται σε μια επίμονη «μετά ρινική στάγδην» (συσσώρευση βλέννας στο πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού με αποτέλεσμα να δίνεται η αίσθηση της βλέννας να στάζει από το πίσω μέρος της μύτης). Συχνά οι ασθενείς σημειώνουν μείωση των κρίσεων άσθματος εάν η ιγμορίτιδα έχει την κατάλληλη θεραπεία.

Γιατί είναι δύσκολο να γίνει η διάγνωση και η θεραπεία της ιγμορίτιδας;

Αν και η κατάσταση είναι σχετικά συχνή, υπάρχει δυσκολία να γίνει σωστή διάγνωση. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη επάρκειας γνώσεων της νόσου και της θεραπείας της. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από μια οξεία ιγμορίτιδα νομίζουν πως είναι απλώς «ένα κρυολόγημα» και λόγω της θεραπείας μόνο με ρινικά σπρέι, για παράδειγμα με κορτιζονούχα Discus (Inhaler) μακροπρόθεσμα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Πολλοί επίσης ζουν σε αυτή την κατάσταση μέχρι που τα συμπτώματα χειροτερευτούν, τότε ζητούν ιατρική βοήθεια από έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Τι νέο υπάρχει στην ιατρική διαχείριση της ιγμορίτιδας;

Τις περισσότερες φορές οι οξείες και χρόνιες ιγμορίτιδες αντιμετωπίζονται επιτυχώς με φαρμακευτική αγωγή. Σήμερα με την ενδοσκοπική εξέταση στο ιατρείο μου μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα πιθανά αίτια, όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, ρινικούς πολύποδες ((πολύποδες μύτης) , νεοπλασίες, υπερτροφικές ρινικών κογχών και διάφορες άλλες ανατομικές παραλλαγές της ανατομίας ρινός.

Γι’ αυτό με βάση τα συμπτώματα και τις ρινικές εκδηλώσεις μπορεί να συνταγογραφηθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό. Επιπλέον ενίσχυση παρέχεται με στοχαστική επιλογή των ρινικών αποσυμφορητικών, ρινικά σπρέι στεροειδών, πλύσεις, και πιθανά αντιισταμινικά.

Όταν αυτό αποτυγχάνει και η κατάσταση εξελίσσεται σε χρόνια ιγμορίτιδα (χρόνια παραρρινοκολπίτιδα), μπορεί να επιχειρηθεί η παρατεταμένη χορήγηση των αντιβιοτικών. Όταν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, η αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου είναι υποχρεωτική για πιθανή εγχείρηση. Μια αξονική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψει τα βαθύτερα αίτια της ιγμορίτιδας που δεν μπορούν να φανούν σε μια φυσική εξέταση από το γιατρό.

Πότε η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη;

Ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και κόλπων προσώπου ορίζεται με βάση την μακροζωία και την επαναλαμβανόμενη φύση των συμπτωμάτων του ασθενούς και το πόσο άσχημα αυτά επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του. Τα υποτροπιάζοντα συμπτώματα είναι εξουθενωτικά και συχνά απαιτούν υπερβολική χρήση της θεραπείας με αντιβιοτικά. Αυτό το σημείο θεωρείται ως η απόλυτη ένδειξη για την εγχείρηση. Η αξονική τομογραφία είναι απαραίτητη για να διαγνώσει σωστά τη θέση και την υποκείμενη αιτία του επαναλαμβανόμενου προβλήματος.

Τι νέο υπάρχει στην χειρουργική θεραπεία της ιγμορίτιδας;

Πολλές επαναστατικές πρόοδοι έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν βελτιώσει τα αποτελέσματα της χειρουργικής ρινός και κόλπων προσώπου. Ενδοσκόπια συνδέονται με μια οθόνη τηλεόρασης και παρέχουν ακριβείς εικόνες του εσωτερικού της μύτης και των ιγμορείων, καθιστώντας την  εγχείρηση (χειρουργική επέμβαση) απολύτως ασφαλή. 

Η αξονική τομογραφία είναι οι μηχανογραφημένες ακτινογραφίες, οι οποίες παρέχουν λεπτομερείς εικόνες της μύτης και των παραρρινίων κόλπων ανατομικά και επιτρέπουν την ακριβή διάγνωση και ένα «οδικό χάρτη» κατά την εγχείρηση.

Ενδοσκοπικός Microdebrider (ειδικός μικροτόμος) είναι ένα άλλο μεγάλο βήμα προς αυτήν την χειρουργική επέμβαση. Με την χρήση του ρινικού ενδοσκοπίου, η τροφοδοτούμενη συσκευή (Microdebrider) ξυρίζει απαλά ή αφαιρεί ρινικούς πολύποδες και αποφρακτικό ιστό, αφήνοντας τον φυσιολογικό ιστό άθικτο.

Ακόμα πιο σημαντική, νέα απεικονιστικά καθοδηγούμενη τεχνολογία επιτρέπει στην αξονική τομογραφία να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο ως "οδικός χάρτης" κατά τη διάρκεια της επέμβασης, σημειώνοντας κινήσεις μεγάλης ακρίβειας – Navigator

Το σύστημα πλοήγησης - Navigator System. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι παραρρίνιοι κόλποι έχουν πολύ στενή ανατομική σχέση με το μάτι και τον εγκέφαλο. Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά την εγχείρηση ένα σύστημα πλοήγησης, το οποίο μας δείχνει με μικρή απόκλιση λάθους το πόσο κοντά είμαστε στον εγκέφαλο ή στο μάτι σε κάθε εγχείρηση που πραγματοποιούμε μέσα στους παραρρίνιους κόλπους. Η χρήση του Navigator - η οποία συνδυάζεται με την ενδοσκοπική χειρουργική - δεν είναι απαραίτητη σε κάθε επέμβαση, οπωσδήποτε όμως παρέχει μία επιπρόσθετη ασφάλεια ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θεωρείται επιβεβλημένη. Ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις που παλαιότερα θα είχαμε πολλές επιφυλάξεις για να προχωρήσουμε στο χειρουργείο σήμερα προχωράμε με ασφάλεια.

Βελτιωμένα αναισθητικά φάρμακα και οι τεχνικές επιτρέπουν το ταχύτερο «ξύπνημα» του ασθενή με μικρότερη υπνηλία ή ναυτία. 

Ενδοσκοπική χειρουργική παραρρίνιων κόλπων ενός πραγματικού ασθενή μπορείτε να δείτε στη παρακάτω εικόνα:

εγχείρηση ρινικό διάφραγμα

Τι θα μπορώ να περιμένω μετά ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρίνιων κόλπων (FESS);

Η επέμβαση γίνεται υπό ενδοφλέβια γενική αναισθησία σε κλινική της προτίμησης σας με εμπειρία διαχειρίσης ωτορινολαρυγγικών ασθενών. Μετά από εγχείρηση η μύτη καλύπτεται με ειδικά ταμπόν για λιγότερα από 24 ώρες που επιτρέπουν μια γρήγορη και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η πιο κοινή ενόχληση μετά από χειρουργική επέμβαση δεν είναι ο πόνος ή δυσφορία, αλλά μια βουλωμένη μύτη. Προτείνω στους ασθενείς μου μετά από την αφαίρεση πωματισμού να μην φυσούν τη μύτη τους για λίγες ημέρες. Γενικώς, δεν υπάρχουν μώλωπες μετά την επέμβαση εκτός και εάν έγινε ταυτόχρονη χειρουργική παρέμβαση στο εξωτερικό της ρινός, αλλάζοντας το σχήμα του (για την αποκατάσταση μιας σπασμένη μύτης ή μια ρινοπλαστική). Η μύτη είναι βουλωμένη για αρκετές εβδομάδες μετά την επέμβαση, βελτιώνεται σταδιακά αλλά απαιτεί δεκαήμερες επισκέψεις στο ιατρείο μου για τις πρώτες 4-6 εβδομάδες.

Οι βελτιώσεις που πρέπει να αναμένονται είναι το τέλος για τον επαναλαμβανόμενο κύκλο των λοιμώξεων και της εξάρτησης από θεραπεία με αντιβιοτικά. Επιπλέον θα πρέπει να αναμένεται μία σημαντική βελτίωση στην αναπνοή από τη μύτη. Βέβαια δεν αποκλείεται να πάθει κανείς ένα κρυολόγημα ή λοίμωξη κόλπων προσώπου ακόμα και μερικές φορές το χρόνο μετά από αυτή την επέμβαση, πράγμα το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό. Ο φαύλος κύκλος της σχεδόν μόνιμης μόλυνσης κόλπων προσώπου τελειώνει και με απλή θεραπεία όλα τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Με την κατάλληλη θεραπεία και την χειρουργική επέμβαση θα υπάρχει μια δραματική μείωση στην συχνότητα των μολύνσεων, καθώς και μείωση στην σοβαρότητα των συμπτωμάτων. 

Μπορεί η ενδοσκοπική χειρουργική θα γίνει την ίδια στιγμή με την διόρθωση του ρινικού διαφράγματος ή μιας σπασμένης μύτης για την βελτίωση του προβλήματος της ρινικής αναπνοής;

Ναι, συνιστάται, είναι απολύτως ασφαλές και είναι πολύ συχνό φαινόμενο να εκτελούνται αυτές τις διαδικασίες ταυτόχρονα. Συχνά, μια σπασμένη μύτη ή σκολίωση στο ρινικό διάφραγμα είναι η πραγματική αιτία της ρινικής απόφραξης που στη συνέχεια προκαλεί χρόνια ιγμορίτιδα. Είναι απολύτως λογικό να διορθώσετε αυτά τα προβλήματα ταυτόχρονα με εγχείρηση στο ρινικό διάφραγμα .

Η αισθητική χειρουργική και η ταυτόχρονη χειρουργική επέμβαση κόλπων είναι ασφαλής και κοινή. Ο ασθενής θα πρέπει να φορά ένα νάρθηκα στη μύτη για 5-6 ημέρες μετά και πιθανό είναι να σημειώνονται μώλωπες (εκχύμωσης) γύρω από τα μάτια για 7 - 14 μέρες. Μπορεί να υπάρξει μια σπάνια ανάγκη για τοποθέτηση φίλων σιλικόνης μετά από αυτές τις ενέργειες και μπορεί να παρουσιάζεται μια μικρή ενόχληση, εκτός από βουλωμένη μύτη για περίπου μια εβδομάδα. Σε τέτοιες επεμβάσεις έχει αποδειχτεί ότι ο συνδυασμός ενδοσκοπικής λειτουργικής ρινικής χειρουργικής και της χειρουργικής επέμβασης κόλπων προσώπου με τις πλαστικές χειρουργικές ρινός δεν παρατείνει την ταλαιπωρία, μπούκωμα, ή οίδημα κατά την διαδικασία της επούλωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το ιατρείο μας.

Τηλεφωνήστε: 2110194618