Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Σπίλοι (Ελίες)

Σπίλοι ονομάζονται οι καλοήθεις όγκοι του δέρματος. Οι κοινά γνωστές ως “ελιές” (ιατρικά ονομαζόμενοι σπίλοι), αποτελούν το συχνότερο καλοήθη όγκο του δέρματος. Υπό τον όρο “ελιά”, συνήθως εννοούμε οποιοδήποτε είδος καλοήθους όγκου στο δέρμα. 

Σπίλος δέρματοςΣπίλος στο στο πρόσωπο

Σπίλοι μπορεί να υπάρχουν στο σώμα μας κατά τη γέννησή μας, συνήθως όμως είναι επίκτητοι. Με το πέρασμα των χρόνων και την παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνονται σε αριθμό και μέγεθος. Το πρόβλημα παρουσιάζεται σε περίπτωση που κάποιος προϋπάρχων σπίλος εμφανίσει μεταβολές στη μορφολογία του, που σημαίνει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε κακόηθες μελάνωμα.

Πρέπει να είστε πάντα πολύ προσεκτικοί εάν υπάρχουν μεταβολές :
  • Κνησμός
  • Αιμορραγία
  • Ανώμαλα χείλη
  • Ανώμαλο περίγραμμα ή/και σχήμα
  • Μεταβολή χρώματος – δυχρωμία
  • Απότομη αύξηση μεγέθους

Ο σπίλος γνωστός και ως ελιά είναι καλοήθης εξεργασία που αναπτύσσεται στο δέρμα και έχει συνήθως χρώμα καφέ ή μαύρο. Οι περισσότεροι σπίλοι εμφανίζονται στην πρώιμη παιδική ηλικία και κατά τα πρώτα 25 χρόνια της ζωής ενός ατόμου. Κάποιοι σπίλοι μπορεί να μην αλλάξουν καθόλου με την πάροδο του χρόνου και άλλοι πάλι να εξαφανιστούν. 

Αίτια

 Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα του δέρματος αναπτύσσονται σε ένα σύμπλεγμα αντί να διασκορπίζονται σε όλο το δέρμα. Αυτά τα κύτταρα ονομάζονται μελανοκύτταρα και κάνουν την χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα το φυσικό της χρώμα. Οι σπίλοι μπορεί να σκουρύνουν μετά την έκθεση στον ήλιο, κατά τη διάρκεια των έφηβων χρόνων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Τύποι σπίλων

Ένας τύπος σπίλου είναι ο συγγενής σπίλος ο οποίος είναι κληρονομικός και εμφανίζεται κατά την γέννηση. Οι συγγενείς σπίλοι εμφανίζονται σε έναν στους 100 ανθρώπους. Αυτοί οι σπίλοι είναι ελαφρώς πιθανότερο να εξελιχθούν σε μελάνωμα (κακοήθεια) συγκριτικά με τους σπίλους που εμφανίζονται μετά την γέννηση. Η διάκριση του κακοήθης σπίλου από τον καλοήθες διακρίνεται συνήθως από το σχήμα τους και το χρώμα. Ο κακοήθης σπίλος είναι συνήθως ανώμαλου σχήματος και πιο σκουρόχρωμος σε αντίθεση με τον καλοήθη σπίλο.

Θεραπεία 

 Η αφαίρεση σπίλων ενός σπίλου είναι συνήθως χειρουργική. Η χειρουργικές μέθοδοι αφαίρεσης σπίλων διακρίνονται:

  • Κρυοχειρουργική
  • Χειρουργείο με λέιζερ

Η συντηρητική μέθοδος αφαίρεσης ενός σπίλου είναι μέσω της χρήσης ειδικών κρεμών που αποτελούνται από ρετινοειδή και προκαλούν την απόπτωση του σπίλου.

Για την καταλληλότερη αντιμετώπιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.