Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

 Το λίπωμα αποτελεί καλοήθη όγκο κάτω από το δέρμα που προκαλείται λόγω υπερβολικής ανάπτυξης λιποκυττάρων. Το λίπωμα είναι μια καλοήθης εξεργασία του οργανισμού ωστόσο, πολλοί άνθρωποι μπορεί να επιθυμούν να το αφαιρέσουν λόγω των επιπλοκών που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής καθώς και άλλων συμπτωμάτων. Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την αισθητική εμφάνιση του λιπώματος. 

Το λίπωμα μπορεί να εμφανισθεί οπουδήποτε στο σώμα, όπου υπάρχουν λιποκύτταρα αλλά συχνότερα εμφανίζονται στους ώμους, στο στήθος, τον κορμό, τον λαιμό, τους μηρούς και τις μασχάλες. Σε λιγότερο συνηθισμένες περιπτώσεις. μπορεί επίσης να σχηματιστούν σε εσωτερικά όργανα, οστά ή μυς. Τα λιπώματα έχουν μαλακή αίσθηση και είναι ευκίνητα ιδιαίτερα όταν ασκηθεί πίεση πάνω τους. Συνήθως αναπτύσσονται αργά σε διάστημα μηνών ή  ετών και συνήθως φτάνουν το μέγεθος περίπου 2-3 εκατοστών. 

Αίτια

Τα αίτια που οδηγούν στο σχηματισμό τους λιπώματος δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί. Ορισμένοι άνθρωποι υπάρχει πιθανότητα να κληρονομήσουν ένα γονίδιο που προέρχεται από τους γονείς τους και να προκαλέσει ένα ή περισσότερα λιπώματα. Αυτό το φαινόμενο είναι σπάνιο και είναι γνωστό ως οικογενειακή πολλαπλή λιπομάτωση. Τα λιπώματα μπορούν να εμφανιστούν συχνότερα σε άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως Σύνδρομο Gardner, Σύνδρομο Cowden κ.α.

Συμπτώματα

Το άτομο που εμφανίζει λίπωμα θα αισθάνεται τυπικά ένα μαλακό ωοειδές κοίλωμα κάτω από το δέρμα. Τα λιπώματα συνήθως είναι ανώδυνα, εκτός εάν επηρεάζουν τις αρθρώσεις, τα όργανα, τα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία. Ένα άτομο με λίπωμα που εμφανίζεται βαθύτερα κάτω από το δέρμα μπορεί να μην είναι σε θέση να το δει ή να το αισθανθεί. Ωστόσο, ένα βαθύ έλκος μπορεί να ασκεί πίεση στα εσωτερικά όργανα ή τα νεύρα και να προκαλεί παρόμοια συμπτώματα. Για παράδειγμα ένα λίπωμα κοντά στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να παρουσιάσει ναυτία, εμετό και δυσκοιλιότητα.

Διάγνωση 

Στη διάγνωση του λιπώματος είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο η αξονική τομογραφία. Ο γιατρός επίσης μπορεί να διαγνώσει ένα λίπωμα με μια απλή φυσική εξέταση. Σε περίπτωση που το λίπωμα είναι μεγάλο ή επώδυνο ο γιατρός ζητάει περαιτέρω εξετάσεις για πιθανή ύπαρξη κακοήθειας. Στη διάγνωση του λιπώματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι παρακάτω εξετάσεις:

  • Βιοψία, όπου ο γιατρός θα αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα κυττάρων και θα εξετάσει τον ιστό στο μικροσκόπιο για τον αποκλεισμό πιθανότητας κάποιας κακοήθειας.
  • Υπερηχογράφημα
  • MRI (μαγνητική τομογραφία)
  • CT(αξονική τομογραφία)
Θεραπεία

 Η θεραπεία του λιπώματος είναι χειρουργική. Μία μέθοδος είναι μέσω μιας μικρής περικοπής στο δέρμα η απόσπαση του λιπώματος. Το άτομο είναι συνήθως υπό τοπική αναισθησία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα. Ανάλογα με το μέγεθος του λιπώματος είναι επίσης δυνατό να αφαιρεθούν μερικά λιποσώματα χρησιμοποιώντας λιποαναρρόφηση. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός συνήθως στέλνει το υλικό του λιπώματος σε εργαστήριο για περαιτέρω ανάλυση. 

 

 

Τηλεφωνήστε: 2110194618