Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Παθήσεις φωνητικών χορδών

Τα οζίδια (κομβία) είναι αμφοτερόπλευρα τοπικά επάρματα (διόγκωση) στις φωνητικές χορδές που είναι παρόμοια με κάλους. Συχνά είναι το αποτέλεσμα λανθασμένης φωνητικής κατάχρησης (φωνοτραύμα), τα οζίδια συνήθως προκαλούν αλλαγές στη φωνή που περιλαμβάνουν βραχνάδα, ψιθύρισμα, απώλεια του εύρους φωνής και φωνητική κόπωση.

Τα οζίδια ή κάλοι ή κομβία των φωνητικών χορδών

Οι περισσότεροι ηθοποιοί είναι πολύ ανήσυχοι ή φοβισμένοι από τη διάγνωση "οζιδίων τραγουδιστή".  Αυτός όμως δεν είναι ακριβής όρος. Το πρόβλημα προκαλείται από την κατάχρηση της φωνής κατά την διάρκεια της ομιλίας και όχι ενώ την χρησιμοποιούν στο τραγούδι.

Τα οζίδια είναι επιφανειακές βλάβες των φωνητικών χορδών και σχεδόν πάντα αντιμετωπίζονται χωρίς την χειρουργική επέμβαση. Η θεραπεία φωνής (λογοθεραπεία) είναι το πρωταρχικό στάδιο της θεραπείας και έχει αποτελέσματα στους περισσότερους ασθενείς, ακόμη και αν παρουσίαζαν το πρόβλημα επί χρόνια.

Η ακριβής διάγνωση είναι πολύ δύσκολη χωρίς εξέταση λάρυγγα με ενδοσκόπιο. Κύστες και οζίδια πολύ συχνά μοιάζουν μεταξύ τους, όπως και άλλα είδη βλαβών των φωνητικών χορδών, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολύ διαφορετικό τρόπο. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστή αξιολόγηση για να υπάρξει η κατάλληλη ιατρική αντιμετώπιση. Τα περισσότερα οζίδια και πολλές άλλες καλοήθεις βλάβες των φωνητικών χορδών δεν είναι επικίνδυνα για την καριέρα σας, όταν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Οι πολύποδες φωνητικών χορδών εμφανίζονται συνήθως στη μέση της φωνητικής χορδής και προκαλούνται από σοβαρά φωνητικά τραύματα, όπως τις δυνατές φωνές, την κακή χρήση φωνής, την αιμορραγία των φωνητικών χορδών ή τον χρόνιο βήχα. Αυτές οι καλοήθεις μάζες είναι συνήθως μονόπλευρες, που σημαίνει ότι εμφανίζονται μόνο σε μια φωνητική χορδή (μονήρη βλάβη). Επιφανειακά συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητική θεραπεία, αλλά συχνά απαιτούν και χειρουργική επέμβαση.

Πολύποδας Φωνητικών Χορδών, Πολύποδες Φωνητικών Χορδών

Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι πολύποδες μπορεί να μετατραπούν σε υαλινοποίηση (κάλους) και στη συνέχεια μπορούν να προκαλέσουν αντιδραστικό τραυματισμό επαφής στην αντίθετη φωνητική χορδή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση - οζίδια (φωνητικά κομβία).

 

Κύστεις είναι καλοήθεις, γεμάτες υγρό μάζες που μπορούν να σχηματιστούν στις φωνητικές χορδές και είναι συνήθως μη-καρκινικές. Είναι αποτέλεσμα σοβαρού φωνητικού τραυματισμού από δυνατές φωνές, την κακή φωνητική χρήση, την αιμορραγία των φωνητικών χορδών ή από τον χρόνιο βήχα. Ψευδοκύστεις ή κύστεις κατακράτησης βλέννης, είναι οι επιφανειακές αλλοιώσεις που γεμίζουν με βλέννα. Αληθινές επιθηλιακές κύστεις (επιδερμοειδείς κύστεις) είναι συγγενή επιθηλιακά κατάλοιπα από εγκλωβισμό επιθηλίου στο χόριο που γεμίζει με τυρώδης υλικό.

ΚΥΣΤΗ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΧΟΡΔΗΣ

Οι κύστεις αφαιρούνται συνήθως με μικροχειρουργική εξαίρεση, με μια τεχνική εκτομή microflap. Η λογοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμή για ορισμένους ασθενείς προ- και μετεγχειρητικά.

Αγγειακές αλλοιώσεις είναι οι ανωμαλίες των αιμοφόρων αγγείων που οδηγούν σε μια μάζα επί των φωνητικών χορδών και/ή αιμορραγία εντός των φωνητικών χορδών, η οποία καταλήγει σε βραχνάδα, φλεγμονή, πολύποδα ή ουλές.

Η θεραπεία των αγγειακών βλαβών της φωνητικής πτυχής μπορεί να περιλαμβάνει την θεραπεία φωνής, φαρμακευτική αγωγή, φωτοεκτομή με λέιζερ και/ή χειρουργική επέμβαση (μικρολαρυγγοσκόπιση), ανάλογα με την κατάσταση.

HPV θηλώματα λάρυγγα ή υποτροπιάζουσα θηλωμάτωση αναπνευστικού συστήματος (RRP), είναι ένας τυπικά καλοήθης όγκος επιθηλιακού ιστού εντός του λάρυγγα, την τραχεία ή τον φάρυγγα και προκαλείται από ανθρώπινο ιό της θηλωμάτωσης (HPV).

Τα HPV θηλώματα λάρυγγα μπορεί να προκαλέσουν βραχνάδα και μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος και να αποφράξουν τον αεραγωγό. Είναι μια δυνητικά απειλητική κατάσταση για τη ζωή του ασθενή. Ορισμένες κατηγορίες ιού υψηλού κινδύνου των θηλωμάτων μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Οι όγκοι αυτοί μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς όλων των ηλικιών και συνήθως είναι επανεμφανιζόμενοι. Τα HPV θηλώματα συνήθως αντιμετωπίζονται με εκτομή Laser ή με μικροενδοσκοπική χειρουργική εξαίρεση θηλωμάτων. Ως συμπληρωματική εφαρμόζεται η θεραπεία έγχυσης με Сidifovir.

Η λευκοπλακία φωνητικών χορδών (λευκοπλακία λάρυγγα) θεωρείται μία προκαρκινική κατάσταση, από το χρόνιο ερεθισμό των βλεννογόνων, με αποτέλεσμα την αύξηση του επιθηλιακού και του συνδετικού ιστού.

Η  λευκοπλακία ή κεράτωση φωνητικών χορδών εμφανίζεται, συνήθως, μετά την ηλικία των 40 ετών. Είναι 2-3 φορές πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες.  Κάπνισµα και κατάχρηση αλκοόλ είναι δύο από τους παράγοντες που µπορεί να οδηγήσουν σε λευκοπλακία φωνητικών χορδών αλλά και σε καρκίνο των φωνητικών χορδών. 

Το μόνο σύμπτωμα, που προκαλεί, όταν εντοπίζεται εις τις γνήσιες φωνητικές χορδές, είναι η βραγχνάδα!!!

Συνιστάται η άμεση διακοπή του καπνίσματος και η αντιμετώπιση γενικά του αιτιολογικού παράγοντα (π.χ. της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης). 

Αν είστε καπνιστής και έχετε βραχνάδα της φωνής σας πάνω από 1 μήνα χωρίς να είστε κρυωμένος, τότε πρέπει να επισκεφτείτε το συντομότερο έναν ΩΡΛ για ενδοσκόπηση λάρυγγα – φωνητικών χορδών.
Πάντα μπορεί να κρύβεται μια βλάβη στις φωνητικές χορδές και όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπιστεί με περισσότερη επιτυχία.

Η λευκοπλακία θεωρείται προκακοήθης κατάσταση και πρέπει πάντα να χειρουργείται, γιατί µπορεί να κρύβει επιφανειακό καρκίνωµα.

Ο καρκίνος λάρυγγα μπορεί να επηρεάσει κάποιες από τις δομές του λάρυγγα, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδαλών, βάσης της γλώσσας, τον λάρυγγα και τον υποφάρυγγα. Οι παράγοντες κινδύνου καρκίνου λάρυγγα περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την κατάχρηση του αλκοόλ, την παλινδρόμηση (ΓΟΠ ή LPR), την κακή στοματική υγιεινή και πιο συχνά σε νεότερους ασθενείς, την έκθεση στο ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Τα συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο ή πόνο στο αυτί, μια μάζα στον στοματοφάρυγγα, αμυγδαλή ή την γλώσσα, δυσκολία στην κατάποση, μάζα στο λαιμό ή κατ 'αποκοπή, βραχνάδα, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή ή την απόφραξη των αεραγωγών.

Καρκίνος λάρυγγα

 Η διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα, εφόσον εκτιμηθούν τα κλινικά συμπτώματα, γίνεται με ενδοσκόπηση του λάρυγγα!!!

Η διάγνωση καρκίνου λάρυγγα μπορεί να γίνει με την εξέταση, ενδοσκόπηση, βιοψία ή/και μελέτη απεικόνισης, όπως η αξονική, μαγνητική τομογραφία ή τομογραφία με εκπομπή ποζιτρονίων (PET-SCAN).

Μόλις διαγνωστεί, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ακτινοβολία, χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ένα συνδυασμό αυτών των μεθόδων. Η επιλογή της θεραπείας για τον καρκίνο λάρυγγα είναι αποτέλεσμα ιατρικής συνεκτίμησης πολλών παραγόντων.

Ο καρκίνος του λάρυγγα συνήθως έχει αργή εξέλιξη και μπορεί κανείς να τον προλάβει στην αρχή του με σχεδόν η οριστική και αποτελεσματική θεραπεία.  Κανονικά πρέπει να γίνει την διακοπή του καπνίσματος και της λήψης αλκοόλ.

Η μικρολαρυγγοσκόπιση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία που εκτελείται για να αξιολογήσει και να θεραπεύσει της διάφορες παθήσεις του λάρυγγα.

Υπό γενική αναισθησία ένας μεταλλικός σωλήνας γνωστός ως λαρυγγοσκόπιο διέρχεται μέσω του στόματος του ασθενούς στον φάρυγγα, όπου ο χειρουργός θα είναι σε θέση να δει μέσω του ειδικού μικροσκοπίου και να ελέγξει για τυχόν ανωμαλίες στις φωνητικές χορδές. Ένα ειδικό ενδοσκόπιο λάρυγγα ή μικροσκόπιο χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση και την αγωγή καταστάσεων του λάρυγγα υπό υψηλή μεγέθυνση.

Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από είκοσι λεπτά έως μία ώρα 

Συνήθως αυτές οι διαδικασίες εκτελούνται από ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος έχει εκπαιδευτεί σε αυτές τις τεχνικές. Οι ασθενείς επωφελούνται από την ταχύτερη ανάκαμψη και την καλύτερη ποιότητα φωνής σε σύγκριση με την παραδοσιακή χειρουργική του λάρυγγα. 

Οι κύστεις, οι πολύποδες και οι προκαρκινικές αλλοιώσεις μπορεί να αναπτυχθούν μέσα στις φωνητικές χορδές και μπορεί να οδηγήσουν σε βραχνάδα ή δυσκολία στην αναπνοή.

Η θεραπεία των φωνητικών βλαβών όπως αυτές μπορεί να απαιτεί χειρουργική εκτομή.  Η εκτομή με την τεχνική Microflap είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία που αναπτύχθηκε ακριβώς για την αφαίρεση των φωνητικών αλλοιώσεων χρησιμοποιώντας πολύ υψηλή μεγέθυνση μέσα από το ειδικό μικροσκόπιο χωρίς να επηρεάζει τον υγιή ιστό. Συνήθως αυτές οι διαδικασίες εκτελούνται από ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος έχει εκπαιδευτεί σε αυτές τις τεχνικές.

Οι ασθενείς επωφελούνται από την ταχύτερη ανάκαμψη και την καλύτερη ποιότητα φωνής σε σύγκριση με την παραδοσιακή χειρουργική του λάρυγγα.

Εάν ανιχνεύονται ύποπτες βλάβες στις φωνητικές χορδές, μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά με το λέιζερ. Η επέμβαση με λέιζερ συνήθως εκτελείται ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία στην κλινική υπό γενική αναισθησία και μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο με μία μόνο επέμβαση, σε αντίθεση με την ακτινοθεραπεία.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι λέιζερ, ΚΤΡ και CO2, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ειδικές καλοήθεις και κακοήθεις αλλοιώσεις. Οι όγκοι αφαιρούνται και στη συνέχεια αποστέλλονται σε ένα εργαστήριο για να προσδιοριστεί αν είναι ή δεν είναι καρκινικοί (ιστολογική εξέταση).

Μετά την χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, οι ασθενείς αναρρώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ελάχιστες έως καθόλου επιπλοκές.

Τα HPV θηλώματα λάρυγγα ("κονδυλωματα στο λαιμο") είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Οποιοδήποτε ενόχλημα από το λάρυγγα που επιμένει περισσότερο από δύο εβδομάδες θα πρέπει να ελέγχεται από ΩΡΛ. 
Το βράγχος φωνής είναι η σπουδαιότερη και κατά κανόνα η πρώτη εκδήλωση του καρκίνου του λάρυγγα. 
Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι μια σοβαρή ασθένεια που απειλεί τη ζωή για την οποία όμως υπάρχει μια αποτελεσματική πρόληψη. 

Τηλεφωνήστε: 2110194618