Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

 Η χαλίτωση (γνωστή και ως κακοσμία του στόματος) συχνά προκαλείται από πτητικά βακτήρια που παράγουν ενώσεις θείου στην στοματική κοιλότητα. Άλλα αίτια που μπορούν να προκαλούν αυτή τη κατάσταση είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι λοιμώξεις των ρινικών κόλπων, η πνευμονία, η βρογχίτιδα, η νεφρική ανεπάρκεια και η μεταβολική δυσλειτουργία.

Η πιο συχνή ανθεκτική αιτία που προκαλεί χαλίτωση (σε άτομα με εξαιρετική στοματική υγιεινή) οφείλεται σε βακτηριακή υπερανάπτυξη στο πίσω μέρος της γλώσσας (γλωσσικές αμυγδαλές). Επίσης, η περιοχή των αδενοειδών είναι μια ακόμη περιοχή που παραμελείται ως αιτία της χαλίτωσης.

Για την θεραπεία της χαλίτωσης υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που θα μπορούσε κάποιος να εφαρμόσει στο σπίτι για να επιλυθεί το πρόβλημα του πριν επισκεφθεί κάποιον ειδικό. Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβει ο ασθενής από που προέρχεται η κακή αναπνοή.
Μερικοί κανόνες με τους οποίους μπορεί να εντοπιστεί το αίτιο της κακής αναπνοής είναι οι εξής:
  •  Αν η κακοσμία μπορεί να εντοπιστεί και στο στόμα αλλά και στη μύτη τότε το πιθανότερο αίτιο είναι ο λαιμός.
  •  Αν η κακοσμία μπορεί να εντοπιστεί στη μύτη και όχι στο στόμα τότε είναι πιθανότατα ρινικό αίτιο.
  •  Αν η κακοσμία μπορεί να εντοπιστεί στο στόμα και όχι στη μύτη τότε πρόκειται πιθανότατα για αίτιο της στοματικής κοιλότητας.

Όταν αντιληφθείτε από που προέρχεται η κακοσμία του στόματος επικεντρώστε την θεραπεία σε αυτή την ανατομική περιοχή.

Αμυγδαλολιθίαση (πέτρες στις αμυγδαλές)

 

Μία τέτοια θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Χρησιμοποιείστε στοματικά διαλύματα αλλά αποφύγετε εκείνα που περιέχουν αλκοόλ.
  • Βουρτσίστε τα δόντια σας καθημερινά. Η κακή οδοντική υγιεινή οδηγεί στην παθολογική κατάσταση της ουλίτιδας που αποτελεί σημαντικό αίτιο που προκαλεί χαλίτωση.
  • Καθαρίστε με νήμα καθημερινά τα δόντια σας. Για να κατανοήσετε το όφελος αυτής της διαδικασίας μυρίστε το νήμα μετά την διαδικασία καθαρισμού των δοντιών σας. 
  • Βουρτσίστε τη γλώσσα σας καθημερινά όχι μόνο μπροστά αλλά και πίσω. Χρησιμοποιήστε μια ειδική βούρτσα γλώσσας. Λειτουργεί και η οδοντόβουρτσα αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά.
  • Μήν ξεπλένετε μόνο το στόμα σας αλλά εφαρμόστε γαργάρες δύο φορές την ημέρα. Οι γαργάρες εστιάζουν στο πίσω μέρος της γλώσσας την περιοχή της οποία ξεπλένεται πριν από τον ύπνο καθώς τα υπολείμματα του στόματος παραμένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Ξεπλένετε τη μύτη σας με φυσιολογικό ορό δύο φορές την ημέρα. Με αυτόν το τρόπο αντιμετωπίζετε τις ρινικές /κολπικές/αδενοειδείς πηγές που προκαλούν τη κακοσμία του στόματος.
  • Να φροντίζετε να είστε πάντα ενυδατωμένοι καθώς το ξηρό στόμα μπορεί να επιδεινώσει τη βακτηριακή υπερανάπτυξη. 
  • Θεραπεύστε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Αν αυτά τα μέτρα που έχετε εφαρμόσει δεν είναι επαρκή για την θεραπεία της κατάστασης πρέπει να απευθυνθείτε στους ειδικούς:
  • Μέσω του οδοντίατρου ώστε να εφαρμοστεί έλεγχος της στοματικής κοιλότητας για πιθανή ουλίτιδα ή άλλου προβλήματος στα δόντια που συμβάλλει στη κακοσμία του στόματος.
  • Μέσω του γαστρεντερολόγου ο οποίος είναι ικανός να εφαρμόσει ενδοσκοπικό έλεγχο για τον πιθανό εντοπισμό λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης είτε κάποιας άλλης παθολογικής αιτίας που μπορεί να προκαλεί χαλίτωση.
  • Μέσω του ΩΡΛ ιατρού ο οποίος μπορεί να εφαρμόσεις τις παρακάτω απαραίτητες ενέργειες:
  1. Ενδοσκοπική αξιολόγηση των αδενοειδών και των γλωσσικών αμυγδαλών.
  2. Χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών  και/ή των αδενοειδών εκβλαστήσεων αν συμβάλλουν στην κακοσμία του στόματος.