Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Οι εμβοές είναι η αντίληψη του ήχου κατά την απουσία ενός φαινομενικού ηχητικού ερεθίσματος. Αυτό παρουσιάζεται σε ποσοστό από 10 έως 15% του πληθυσμού.

Υποκειμενικές εμβοές είναι η αντίληψη του ήχου σε περίπτωση απουσίας ενός ακουστικού ερεθίσματος και ακούγονται μόνο από τον ασθενή. Οι περισσότερες εμβοές είναι υποκειμενικές.

Σφύζουσες εμβοές είναι μια σπάνια μορφή εμβοών, με αποτελέσματα παραγωγής θορύβου που παράγεται από τις δομές της κεφαλής, τραχήλου και της θωρακικής κοιλότητας. Μερικές φορές οι εμβοές είναι τόσο δυνατές που μπορεί να ακουστούν και από τον ιατρό.

Χαρακτηριστικά: 

Οι εμβοές μπορεί να περιγραφούν ως βούισμα, κουδούνισμα, σφύριγμα ή φύσημα και μερικές φορές είναι μεταβλητή και πολύπλοκη. Εμβοές είναι συνήθως παλμικές - σφύζουσες (ταυτόχρονα με τον χτύπο της καρδιάς) ή διαλείπουσες (μη-σφύζουσες). Οι εμβοές γίνονται πιο αντιληπτές σε ένα ήσυχο περιβάλλον και εν απουσία άλλων ερεισμάτων και ως εκ τούτου, συχνά φαίνεται να χειροτερεύουν κατά την κατάκλιση.

Συνεχείς εμβοές είναι στην καλύτερη περίπτωση ενοχλητικές και πολλές φορές είναι αρκετά ενοχλητικό σύμπτωμα, το οποίο συχνά επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Πολλές φορές οδηγεί σε κατάθλιψη. Το στρες γενικά επιδεινώνει τις εμβοές.

Παθοφυσιολογία:

Υποκειμενικές εμβοές θεωρείται ότι προκαλούνται από την ανώμαλη νευρική δραστηριότητα στον ακουστικό φλοιό. Μερικοί πιστεύουν ότι το φαινόμενο είναι παρόμοιο με την ανάπτυξη των φανταστικών πόνων των άκρων μετά από ακρωτηριασμό. Απώλεια ακοής τύπου αγωγής (π.χ. που προκαλείται από την κυψελίδα, μέση ωτίτιδα ή δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας) μπορεί επίσης να σχετίζεται με τις υποκειμενικές εμβοές, μεταβάλλοντας την είσοδο ήχου στο κεντρικό ακουστικό σύστημα.

Σφύζουσες εμβοές αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό θόρυβο που παράγεται από φυσιολογικά φαινόμενα που συμβαίνουν κοντά στο μέσο ωτός. Συνήθως ο θόρυβος προέρχεται από στένωση αγγείων, είτε σε φυσιολογικά αγγεία σε συνθήκες αυξημένης ή στροβιλώδης ροής (π.χ., που προκαλείται από την αθηροσκλήρωση) ή παθολογικά αγγεία (π.χ., σε όγκους ή αγγειακές δυσπλασίες). Μερικές φορές μυϊκοί σπασμοί ή μυόκλονος των μυών της υπερώας ή των μυών στο μέσο αυτί (μυός του αναβολέα, τείνοντα το τύμπανο μυός) προκαλούν κλικ - εμβοές.

Θεραπεία:

Η θεραπεία της υποκείμενης διαταραχής μπορεί να μειώσει τις εμβοές. Η διόρθωση απώλειας της ακοής (π.χ., με ένα ακουστικό βαρηκοΐας), ανακουφίζει από εμβοές σε περίπου 50% των ασθενών.

Επειδή το άγχος και άλλοι ψυχικοί παράγοντες (π.χ. κατάθλιψη) μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, οι προσπάθειες για την αναγνώριση και τη θεραπεία αυτών των παραγόντων μπορεί να βοηθήσει. Πολλοί ασθενείς έχουν βελτίωση μόλις διαβεβαιώνονται μετά από πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξετασή ότι οι εμβοές τους δεν αποτελούν κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Οι εμβοές μπορεί επίσης να επιδεινωθούν από την καφεΐνη, νικοτίνη και άλλα διεγερτικά, έτσι οι ασθενείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να εξαλείψουν την χρήση αυτών των ουσιών.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες ιατρικές θεραπείες, πολλοί ασθενείς θεωρούν ότι ο ήχος παρασκηνίου που μασκάρει τις εμβοές μπορεί να τους βοηθήσει να κοιμηθούν. Μερικοί ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή ηχοκάλυψης των εμβοών, είναι μια συσκευή που φοριέται σαν ένα ακουστικό βαρηκοΐας που παράγει έναν ήχο χαμηλού επιπέδου που μπορεί να καλύψει τις εμβοές. Η θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών που παρέχεται από τα προγράμματα που ειδικεύονται στη θεραπεία εμβοές, είναι χρήσιμη για πολλούς ασθενείς. Η ηλεκτρική διέγερση του εσωτερικού αυτιού με μεγάλου βαθμού νευροαισθητηρίου βαρηκοΐας, όπως ένα κοχλιακό εμφύτευμα, μειώνει της εμβοές.

Ένα από τα 4 άτομα άνω των 65 έχουν σημαντική βλάβη της ακοής. Επειδή οι εμβοές είναι κοινές μεταξύ των ανθρώπων με νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, είναι μια κοινή πάθηση των ηλικιωμένων.

Βασικό!

Υποκειμενικές εμβοές προκαλούνται από μια ανωμαλία στην ακουστική οδό.

Σφύζουσες εμβοές προκαλούνται από ένα πραγματικό θόρυβο που παράγεται συνήθως σε μια αγγειακή βλάβη κοντά στο αυτί.

Ο δυνατός θόρυβος, η γήρανση, η νόσος του Meniere και τα ναρκωτικά είναι οι πιο κοινές αιτίες των υποκειμενικών εμβοών.

Μονόπλευρη εμβοή και απώλεια ακοής με/ή ζάλη είναι ανησυχητικά και πολλές φορές χρήζουν MRI με γαδολίνιο για να αποκλειστεί το ακουστικό νευρίνωμα.

Κάθε εμβοή που συνοδεύεται από ένα νευρολογικό έλλειμμα είναι ανησυχητική και πρέπει επειγόντως να επισκεφτείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας ή το εφημερεύον νοσοκομείο.

Εάν έχετε εμβοές τότε πρέπει να υποβληθείτε σε πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση επειδή το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί στο ιατρείο μας με σωστή θεραπεία (βύσμα κυψελίδας, παρουσία υγρού στο μέσο ωτός, βαρηκοΐα, λήψη φαρμάκων) ή μπορεί να χρειαστούν άλλες εξετάσεις (ακοόγραμμα, τυμπανόγραμμα, ABR, Triplex καρωτίδων, MRI έσω ακουστικών πόρων και εγκεφάλου) με υποψία άλλων παθήσεων που προκαλούν τις εμβοές, το μικρό ποσοστό το οποίων είναι το πρώτο σύμπτωμα σοβαρής παθολογίας (ακουστικό νευρίνωμα, σκλύρηνση κατά πλάκας, στένωση καρωτίδας κτλ.).

Τηλεφωνήστε: 2110194618