Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Εκκριτική ωτίτιδα
Υγρό στο αυτί - Εκκριτική ωτίτιδα

Εκκριτική μέση ωτίτιδα είναι μια συλλογή στο μέσο αυτί που προκύπτει πολλές φορές μετά από την οξεία μέση ωτίτιδα ή απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας χωρίς λοίμωξη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την απώλεια ακοής και μια αίσθηση της πληρότητας ( υγρό στο αυτί) ή πίεσης στο αυτί. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε 2-3 εβδομάδες.

Κανονικά, το μέσο ωτός αερίζεται 3-4 φορές/min από την ευσταχιανή σάλπιγγα που ανοίγει κατά την κατάποση. Εάν η βατότητα της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι μειωμένη, αναπτύσσεται μια σχετική αρνητική πίεση εντός του μέσου ωτός, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρού. Αυτό το υγρό μπορεί να προκαλέσει την απώλεια ακοής.

Σε άλλες περιπτώσεις η απόφραξη ευσταχιανής σάλπιγγας μπορεί να είναι δευτερεύουσα σε φλεγμονώδεις διεργασίες στο ρινοφάρυγγα, αλλεργίες, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή άλλες αποφρακτικές  παθήσεις όπως καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους. Η συλλογή μπορεί να είναι αποστειρωμένη ή (συνηθέστερα) να περιέχει παθογόνα βακτήρια μερικές φορές ως ένα βιοφίλμ αν και η φλεγμονή δεν παρατηρείται.

Συμπτώματα και σημεία

Οι ασθενείς μπορούν να αναφέρουν διάφορα συμπτώματα και μερικές φορές σημειώνουν απώλεια ακοής. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν το αίσθημα πληρότητας του ωτός ( υγρό στο αυτί), την πίεση στο αυτί, εμβοές, αντανάκλαση στο αυτί με κατάποση. Η ωταλγία είναι σπάνια. Η προσβολή συνήθως είναι μονόπλευρη.

Διάφορες πιθανές αλλαγές της τυμπανικής μεμβράνης (TM) περιλαμβάνουν ένα πορτοκαλί ή γκρι χρώμα, μετατόπιση του φωτοαντανακλαστικού, ήπια έως σοβαρή απώλεια της διαφάνειας. Επίσης είναι δυνατόν να υπάρχει υδραερικό επίπεδο ή και φυσαλίδες αέρα πίσω από την τυμπανική μεμβράνη.

Διάγνωση

Η διάγνωση είναι κλινική. Μπορεί να γίνει η τυμπανομετρία για να επιβεβαιωθεί η συλλογή υγρού στο μέσο αυτί. Οι ενήλικες και έφηβοι πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση του ρινοφάρυγγα για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο των κακοήθεις ή καλοήθεις όγκων.

Θεραπεία

  • Αναμονή
  • Σε χρόνια κατάσταση – μυριγγοτομή  με τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού.
  • Σε υποτροπιάζουσες καταστάσεις, στην παιδική ηλικία μερικές φορές χρειάζεται αφαίρεση αδενοειδών εκβλαστήσεων (αδενοτομή)

Για τους περισσότερους ασθενείς το μόνο που απαιτείται είναι η αναμονή και παρακολούθηση. Τα αντιβιοτικά και αποσυμφορητικά δεν είναι χρήσιμα. Για τους ασθενείς στους οποίους παρουσιάζονται αλλεργίες- αντιισταμινικά και κορτικοστεροειδή μπορεί να φανούν χρήσιμα.

Εάν δεν υπάρχει βελτίωση σε 1 έως 3 μήνες, μπορεί να γίνει μυριγγοτομία (παρακέντηση τυμπανικού υμένα) για την αναρρόφηση του υγρού και την εισαγωγή ενός σωληνίσκου αερισμού, το οποίο επιτρέπει τον εξαερισμό του μέσου ωτός και προσωρινά βελτιώνει την απόφραξη ευσταχιανής σάλπιγγας ανεξάρτητα από την αιτία. Σωληνίσκοι μπορεί να εισαχθούν στην περίπτωση της επίμονης απώλεια ακοής (βαρηκοΐα αγωγιμότητας) ή να βοηθήσουν στην πρόληψη της υποτροπής της οξείας μέσης ωτίτιδας.

Περιστασιακά, το μέσο αυτί μπορεί να αερίζεται προσωρινά με το χειρισμό Valsalva ή καθετηριασμού ευσταχιανής. Χρόνια και υποτροπιάζουσα εκκριτική μέση ωτίτιδα μπορεί να απαιτήσει τη διόρθωση της βλάβης του ρινοφαρυγγικού τοιχώματος. Στα παιδιά που μπορούν να πάσχουν από υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων γίνεται η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων με προσεκτικό καθαρισμό στην περιοχή της ευσταχιανής σάλπιγγας και του βόθρου του Rosenmuller. Τα αντιβιοτικά θα πρέπει να δοθούν στην περίπτωση της βακτηριακής ρινίτιδας, παραρρινοκολπίτιδας και ρινοφαρυγγίτιδας. Εάν αποδεικνύεται αλλεργική κατάσταση, οι ασθενείς πρέπει να μετακινηθούν από το αλλεργικό περιβάλλον και πρέπει να γίνει αντι-αλλεργική θεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

Βασικά σημεία

  • Εκκριτική μέση ωτίτιδα είναι συλλογή αποστειρωμένου υγρού του μέσου ωτός ( υγρό στο αυτί) συνήθως μετά από οξεία μέση ωτίτιδα.
  • Η διάγνωση είναι κλινική; Ενήλικες και παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση του ρινοφάρυγγα για να αποκλειστούν οι κακοήθεις ή καλοήθεις όγκοι.
  • Τα αντιβιοτικά και αποσυμφορητικά δεν είναι χρήσιμα.
  • Εάν δεν υπάρχει βελτίωση σε 1 έως 3 μήνες, μπορεί να χρειαστεί η μυριγγοτομή με τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού.

Τηλεφωνήστε: 2110194618