Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Σύγχρονη λειτουργική ρινοπλαστική
Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνει η σύγχρονη λειτουργική ρινοπλαστική και τι χειρουργεία περιλαμβάνονται κατά την διαδικασία αυτή.

Εκτός από την ρινοπλαστική που διορθώνει το αισθητικό κομμάτι, οι σύγχρονες τεχνικές της ρινικής χειρουργικής επέμβασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τις λειτουργικές δομές της ρινός και των παραρρινίων κόλπων (ιγμόρεια, μετωπιαίος κόλπος και ηθμοειδές κυψέλες).

Ο στόχος αυτής της χειρουργικής επέμβασης είναι διαφορετικός, είναι η δημιουργία της καλύτερης ρινικής ροής αέρα ή παροχέτευση των κόλπων.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις πολλές πτυχές της σύγχρονη λειτουργικής ρινοπλαστικής και για την ρινική χειρουργική επέμβαση παρακάτω:
•    Ευθειασμός στο στραβό διάφραγμα (Διαφραγματοπλαστική)
•    Μείωση των κογχών (Κογχοπηξία ή Κογχοπλαστική)
•    Διόρθωση της δυσλειτουργίας της ρινικής βαλβίδας
•    Τοποθέτηση μοσχευμάτων από τον χόνδρο του πτερυγίου ωτός ή από τον χόνδρο των κάτω πλευρών
•    Ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων (FESS)
•    Τοποθέτηση του Μετωπιαίου Μπαλονιού  (Balloon Sinuplasty)

Είναι πολύ σημαντικό ο χειρουργός που εκτελεί την επέμβαση της ρινοπλαστικής να διαθέτει την εμπειρία και τις εξειδικευμένες γνώσεις. Επίσης είναι απαραίτητο να έχει την ικανότητα να συνδυάζει και να εφαρμόζει τις πιο κατάλληλες τεχνικές για κάθε μεμονωμένη περίπτωση.

Για αυτό το λόγο με τον κάθε ασθενή ξεχωριστά ανάλογα με την δομή της μύτης του και τις απαιτήσεις του επιλέγουμε την πιο κατάλληλη μέθοδο της ρινοπλαστικής. 


Κλειστή ρινοπλαστική

Στην κλειστή ρινοπλαστική ο χειρουργός σας κάνει πολλές τομές στο εσωτερικό της μύτης σας προκειμένου να επιτύχει τις απαραίτητες διορθώσεις, χωρίς να δημιουργεί τομές στο εξωτερικό της μύτης. Αυτή η τεχνική συχνά προτιμάται όταν υπάρχουν μικρές ατέλειες που πρέπει να διορθωθούν επειδή με αυτή τη τεχνική η προσπέλαση στη κορυφή της μύτης είναι ανεπαρκής.

Η κλειστή τεχνική περιορίζει την ορατότητα του χειρούργου, επειδή όλες οι εργασίες γίνονται στο εσωτερικό της μύτης αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές είναι ένα από τα μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτή εναλλακτική λύση:

 • Μικρότερος κίνδυνος του οιδήματος της ρινικής άκρης 
 • Μείωση του κινδύνου των επιπλοκών ή λοιμώξεων που σχετίζονται με την χειρουργική επέμβαση
 • Μείωση του κινδύνου του οιδήματος και του οιδήματος μετά από χειρουργική επέμβαση, που οδηγεί σε ταχύτερη ανάκαμψη
 • Μικρότερος χρόνος χειρουργικής επέμβασης, με αποτέλεσμα λιγότερη αναισθησία
 • Καμία εξωτερική ουλή.

Ανοικτή ρινοπλαστική 

Η ανοιχτή ρινοπλαστική γίνεται με μια μικρή τομή στο δέρμα που χωρίζει τα ρουθούνια στη βάση της μύτης για να φανερωθεί ο χόνδρος. Ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες σας, η ανοιχτή ρινοπλαστική μπορεί να δώσει στον χειρουργό καλύτερη πρόσβαση στην ανατομία της μύτης σας προκειμένου να επιτύχει τις πιο ακριβείς διορθώσεις.

Ενώ η ανοικτή τεχνική δημιουργεί μικρή τομή στο εξωτερικό της μύτης σας, αφήνοντας την πιθανότητα ουλής, συνήθως η ίαση είναι ικανοποιητική και είναι ελάχιστά έως καθόλου αισθητή/ορατή. Μερικά από τα πλεονεκτήματα της ανοικτής ρινοπλαστικής είναι:

 • Καλύτερη ορατότητα για τον χειρουργό
 • Ανεμπόδιστη πρόσβαση στο πλαίσιο στο εσωτερικό της μύτης
 • Ο χειρουργός μπορεί να κάνει καλύτερη διάγνωση και να «τελειοποιήσει» τη μύτη κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης
 • Μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για πολύπλοκες παραμορφώσεις. 

Ρινοπλαστική επανεπέμβαση (Revision) 

Μύτες που έχουν ήδη υποβληθεί σε προηγούμενη χειρουργική επέμβαση μπορούν να παρουσιάσουν κάποια περεταίρω προβλήματα. Εάν μετά την επέμβαση της ρινοπλαστικής ο ασθενής δεν αναπνέει φυσιολογικά τότε η επέμβαση που προηγήθηκε καθίσταται αποτυχημένη και είναι απαραίτητο να γίνει η επανεπέμβαση.

Μπορεί να έχει χαθεί μία σημαντική ποσότητα της ουσίας της ρινικής στήριξης ή μπορεί να έχει δημιουργηθεί ένας ουλώδης ιστός. Έτσι λοιπόν, πολλές φορές χρειάζονται μοσχεύματα και συνήθως χρησιμοποιούμε χόνδρο από ρινικό διάφραγμα και σε κάποιες περιπτώσεις χόνδρο πτερυγίου του αυτιού. 


Οι κύριοι λόγοι δυσαρέσκειας μετά από την πρωτογενή ρινοπλαστική είναι:

 • Λάθη που έγιναν από τον πλαστικό χειρουργό
 • Η έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στον ιατρό και τον ασθενή ως προς τις προσδοκίες
 • Επίμονα αναπνευστικά προβλήματα


Η ρινοπλαστική επανεπέμβαση (Revision) είναι μια χειρουργική επέμβαση που είναι συνήθως πιο περίπλοκη από αυτήν που έχει προηγηθεί. Για αυτό το λόγο, συνήθως πραγματοποιείται με την ανοικτή τεχνική, η οποία καθιστά τη μύτη πιο ορατή και προσιτή στον χειρουργό, δίνοντάς του τη δυνατότητα να βλέπει πιο εύκολα και σωστά τις ρινικές παραμορφώσεις.

 • αφαίρεση καμπούρας,
 • βελτίωση των άκρων,
 • ακινητοποίηση και τοποθέτηση νάρθηκα.
Είστε υποψήφιος;

Αν είχατε μια ρινοπλαστική και είστε δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα, επικοινωνήστε με τον χειρουργό σας ή ζητήστε από ένα άλλο χειρουργό να εκτελέσει την αναθεώρηση ή την δευτεροβάθμια ρινοπλαστική.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με την αναθεώρηση σας:

 • Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με την προηγούμενη εμπειρία σας και τους συγκεκριμένους λόγους που δεν είστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα.
 • Ρωτήστε τον χειρουργό τι τεχνική ή διαδικασία συνιστά προκειμένου να διορθωθεί το πρόβλημά σας.
 • Επίσης, ρωτήστε τον χειρουργό πόσες αναθεωρήσεις έχει εκτελέσει στους ασθενείς του. Εφόσον είστε σαφής για τους στόχους σας και έχετε βεβαιωθεί ότι έχετε κατανοήσει τις πιθανότητες προτού προγραμματίσετε την επέμβαση σας, θα είναι λιγότερο πιθανό να είστε απογοητευμένος με τα αποτελέσματα.

Υπάρχουν ιστορίες φρίκης των ασθενών που είχαν κάνει 6 ή 7 επεμβάσεις στις μύτες τους και εξακολουθούν να μην είναι ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα. Αυτό όμως είναι ασυνήθιστο και αποδίδεται συνήθως σε ασθενείς οι οποίοι είναι εθισμένοι στις πολλαπλές καλλυντικές χειρουργικές επεμβάσεις ή σε εκείνους που δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της πλαστικής χειρουργικής. Δεν πρέπει να περάσετε τέτοια εμπειρία.

Εάν ορίσετε ρεαλιστικές προσδοκίες και βρείτε έναν καλό πιστοποιημένο χειρουργό και ακολουθήστε όλες τις μετεγχειρητικές οδηγίες, θα αυξήσετε τις πιθανότητές σας να είστε ικανοποιημένοι με την νέα σας εμφάνιση.