Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Πώς γίνεται η αμυγδαλεκτομή;

Η αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή γίνεται μέσα από το στόμα, και δεν υπάρχουν τομές και ράμματα οπουδήποτε στο δέρμα. Η αφαίρεση των αμυγδαλών εκτελείται με ένα νυστέρι και ψαλίδι, μια ηλεκτρική συσκευή καυτηρίασης, ή με ένα από τα πολλά είδη ηλεκτρικών ιατρικών εργαλείων (όπως Coblator ή νυστέρι ραδιοσυχνοτήτων), που κόβουν τον ιστό με λιγότερη θερμότητα.

Ενώ μερικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν λέιζερ για τη συγκεκριμένη διαδικασία, εγώ δεν νομίζω ότι ο πρόσθετος κίνδυνος από τη χρήση αυτής της συσκευής δικαιολογεί οποιαδήποτε σημαντική μείωση του πόνου ή των πιθανοτήτων της αιμορραγίας μετά από χειρουργική επέμβαση.

Τα λέιζερ είναι χρήσιμα σε πολλούς τύπους χειρουργικών επεμβάσεων, όπου η τομή πρέπει να γίνει σε μια δύσκολα προσβάσιμη περιοχή ή δεν υπάρχει καλή εναλλακτική λύση (όπως στις φωνητικές χορδές η βαθιά στην τραχεία).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, για αμυγδαλεκτομή χρησιμοποιώ μια συσκευή, γνωστή ως διαθερμία μοριακού συντονισμού. Αυτό είναι ένα από τα πιο σύγχρονα χειρουργικά εργαλεία, κατά τη χρήση του οποίου ο διαχωρισμός και η αιμόσταση του ιστού διεξάγεται δια μεταβολής του πλάτους των ταλαντώσεων των ενδομοριακών δεσμών χωρίς να αλλάζει η ενέργεια σύνδεσης, δηλαδή χωρίς θέρμανση.

Διαβάστε για περισσότερους μεθόδους αφαιρέσεις αμυγδαλών σ' αυτό το άρθρο.

Ποια είναι τα οφέλη της αμυγδαλεκτομής και αφαίρεσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων;

Για ένα κατά τα άλλα υγιές παιδί με διογκωμένες αμυγδαλές, το ποσοστό της θεραπείας της διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο είναι μεγαλύτερο από 90%. Αν και αυτό συνήθως φαίνεται ξεκάθαρα αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, σε μερικά παιδιά τα πλήρη οφέλη από την βελτίωση της ροής του αέρα θα γίνουν αντιληπτά, όταν υποχωρήσει το πρήξιμο (μετά από αρκετές ημέρες).

Στην περίπτωση ενός παιδιού με υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα, η αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) θα οδηγήσει σε λιγότερα επεισόδια πονόλαιμου. Ωστόσο, η επέμβαση δεν μπορεί να προφυλάξει κάποιον από ένα κρυολόγημα η από την μόλυνση με ίο, ούτε και από τις περιστασιακές ασθένειες, που συνοδεύονται με πόνο στο λαιμό. Εκτός από τις αναπνευστικές διαταραχές και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, υπάρχουν και άλλοι, λιγότερα συνηθισμένοι λόγοι για αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή.

Τα παιδιά, που έχουν ένα περιαμυγδαλικό απόστημα (συλλογή πύου) γύρω από τις αμυγδαλές, ίσως θα χρειαστούν μια μικρή χειρουργική επέμβαση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γιατρός θα παροχετεύσει το απόστημα. Συνήθως αυτοί οι χειρισμοί δεν συνδυάζονται με αμυγδαλεκτομή, επειδή η μόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο της αιμορραγίας.

Τα παιδιά αυτά θα παραπεμφθούν για αμυγδαλεκτομή η αδενοτομή 6 εβδομάδες αργότερα, όταν η φλεγμονή θα έχει υποχωρήσει. Σε ακόμη πιο σπάνιες περιπτώσεις, όταν σε ένα παιδί παρατηρείται μια δυσαναλογία στο μέγεθος των αμυγδαλών (η μια είναι πολύ μεγαλύτερη από την άλλη), γίνεται η αφαίρεση της αμυγδαλής για προληπτικούς λόγους: οι γιατροί θέλουν να βεβαιωθούν, ότι δεν υπάρχουν όγκοι ή οι νεοπλασίες.

Πλεονεκτήματα της χειρουργικής επέμβασης με διαθερμία μοριακού συντονισμού;

Η θερμοκρασία στην περιοχή των χειρουργικών χειρισμών δεν υπερβαίνει τους 45-55 °C, κάτι που  εξαλείφει τον σχηματισμό μιας ζώνης θερμικής νέκρωσης και απανθράκωσης των κομμένων άκρων, ενώ παράλληλα μειώνει την μετεγχειρητική φλεγμονή.

Δεν απαιτείται καμία μηχανική δύναμη και δεν υπάρχουν βλάβες στον ιστό, ούτε και μετατόπιση των στρωμάτων του δέρματος. Η σύγκλειση του τραύματος συμβαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς ουλές. Η δυνατότητα του ταυτόχρονου διαχωρισμού και αιμόστασης του ιστού ελαχιστοποιεί την απώλεια του αίματος, η επέμβαση  γίνεται σε σχεδόν “στεγνή” πληγή.

Σαν αποτέλεσμα η αμυγδαλή διαχωρίζεται από την βάση της σχεδόν αναίμακτα και υπάρχει ελάχιστη θερμική βλάβη στον περιβάλλοντα ιστό. Αυτό οδηγεί σε μια λιγότερο επώδυνη ανάρρωση, αν συγκρίνουμε με άλλες μεθόδους.

Ορισμένοι χειρουργοί αφήνουν ένα μέρος των αμυγδαλών στη θέση τους, για να μειώσουν τον μετεγχειρητικό πόνο (μερική αμυγδαλεκτομή).Σημειώστε, ότι αυτό δεν γίνεται για να παραμείνει ο λειτουργικός ιστός των αμυγδαλών στην περιοχή – όπως προαναφέρθηκε, το ανοσοποιητικό μας διατηρεί άφθονο λεμφικό ιστό στο άνω αναπνευστικό σύστημα. Η μερική αμυγδαλεκτομή δεν υιοθετήθηκε, διότι  δεν  υπάρχουν επαρκή στοιχεία, που να αποδεικνύουν μια ταχύτερη και καλύτερη ανάρρωση.   Επιπλέον, στην πρακτική μου συνάντησα ασθενείς μετά από μερική αμυγδαλεκτομή, οι οποίοι αντιμετώπιζαν επίμονες διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο.

Τηλεφωνήστε: 2110194618