Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Στα πλαίσια της αποφυγής και περιορισμού της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 (Κορωνοϊού) το ιατρείο θα λειτουργήσει με μειωμένο ωράριο και μόνο με ραντεβού. Πραγματοποιείται συνεχής αερισμός του χώρου και απολύμανση των επιφανειών.
Ψαροκόκκαλο στο λαιμό

Οδηγίες για την αφαίρεση ψαροκόκκαλου:

Δοκιμάστε να το κάνετε μόνοι σας και σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε δυσκολίες καλέστε τον ιατρό σας. Μια παλιά θεραπεία για την αφαίρεση ψαροκόκκαλου είναι το μάσημα και η κατάποση μιας μπουκιάς από ζαχαρωτά. Έχουν μια παχιά, σπογγώδη υφή και όταν μασιούνται γίνονται κολλώδες. Η κατάποση τους θα παρασύρει το ψαροκόκκαλο.

Τοποθετήστε το ζαχαρωτό στο στόμα σας και μασήστε το. Συνεχίστε το μάσημα έως ότου το ζαχαρωτό αρχίσει να κολλάει και θα μπορείτε να το καταπιείτε. Εάν δεν καθαρίσει ο οισοφάγος από το ψαροκόκκαλο, επαναλάβετε την διαδικασία.

Άλλος ένας τρόπος είναι να γεμίσετε το στόμα σας με ξερό ψωμί (όπως το ψωμί σε φέτες, ψωμί καλαμποκιού ή το ψωμί ολικής αλέσεως). Μασήστε το ψωμί για αρκετό διάστημα για να γίνει υγρό και να μπορεί να περάσει μέσα από το λαιμό σας χωρίς πνιγμό. Επαναλάβετε την διαδικασία εάν είναι απαραίτητο. Ενδιάμεσα μπορείτε να πιείτε κάτι για να καθαρίσετε το λαιμό σας.

Εάν οι παραπάνω οδηγίες δεν σας βοηθήσουν, επικοινωνήστε άμεσα με τον ωτορινολαρυγγολόγο της περιοχής σας για να μπορέσει να σας παρέχει την βοήθεια που χρειάζεστε.

Η αφαίρεση αγκαθιού ψαριού γίνεται με τοπική αναισθησία (ψεκασμός με spray Xylocaine 10%) αφού πρώτα να εντοπιστεί το ψαροκκόκαλο.

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ενδοσκόπηση με εύκαμπτο βίντεο-φαρυγγολαρυγγοσκόπιο και η αφαίρεση του ψαροκόκκαλου εφαρμόζεται με την χρήση ενδοσκοπικής κάμερας και των ειδικών εργαλείων.