Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

 To oστέωμα είναι μια καλοήθης διόγκωση του οστού του κρανίου. Συνήθως είναι ορατή ή αισθητή κάτω από το τριχωτό της κεφαλής. Αυτά τα εξογκώματα μπορούν να εμφανιστούν μεμονωμένα ή σε πολλά σημεία. Το οστεοειδές οστέωμα αφορά συνήθως σε άτομα ηλικίας 5-56 ετών. Σε μερικές περιπτώσεις είναι πολλαπλά.

Το οστεοειδές οστέωμα στο μέτωπο του κρανίου είναι σχετικά συχνός καλοήθης επώδυνος όγκος που κλασικά, προκαλεί νυχτερινό πόνο. Το πρώτο κλινικό σύμπτωμα του οστεώματος στο κρανίο είναι συνήθως ο επίμονος ή διαλείπων πόνος. Ο  πόνος αυτός έχει τους εξής χαρακτήρες: επιδεινώνεται με τις δραστηριότητες και συχνά στη διάρκεια της νύχτας, ενώ υποχωρεί τις πρωινές ώρες, ο πόνος υποχωρεί πολύ γρήγορα με μικρές δόσεις ασπιρίνης και λιγότερο με άλλα μη- στεροειδή φάρμακα, μερικές φορές ενεργοποιείται με την κατανάλωση ποτών.     

Η απλή ακτινογραφία συνήθως αναγνωρίζει την βλάβη. Η αξονική τομογραφία μας δίδει σαφώς περισσότερες διευκρινίσεις, όμως τη τελική διάγνωση την τεκμηριώνει η μαγνητική τομογραφία αιματώσεως.

Η θεραπεία του οστεοειδούς οστεώματος είναι η αφαίρεσή του. Η χειρουργική αφαίρεση πρέπει να είναι πλήρης, γιατί διαφορετικά η πιθανότητα υποτροπής είναι υψηλή.

Ο στόχος είναι συνήθως να αφαιρεθεί εφάπαξ και πλήρως για να βελτιωθεί η εμφάνιση και να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη. 

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως με μέθη ή γενική αναισθησία. Η ουλή είναι συνήθως πίσω από τη γραμμή των μαλλιών. Το οστέωμα προσδιορίζεται στην επιφάνεια του οστού και απομακρύνεται χρησιμοποιώντας ένα ειδικό τρυπάνι ή εργαλείο κοπής.

 

Κλασική αφαίρεση

 

Ενδοσκοπική προσπέλαση

 

            

Τομή δέρματος

Άμεση κοπή δέρματος πάνω από τη βλάβη.

Τομή δέρματος πάνω από την γραμμή των μαλλιών τριχωτού της κεφαλής.

        

            

Ορατότητα των ουλών

        

Η ουλή μπορεί να συνδυαστεί με τις ρυτίδες της μέσης και άνω ηλικίας ασθενών, αλλά πιο ορατή σε νεότερα άτομα.

Η ουλή βρίσκεται κάτω από τα μαλλιά και είναι αόρατη.

        

            

Τεχνική

        

Άμεση κοπή δέρματος και αφαίρεση της βλάβης με συρραφή δέρματος.

        

Απαιτείται ειδικός εξοπλισμός : ενδοσκοπικός πύργος με ειδικά ενδοσκοπικά εργαλεία με XPS Shaver για την απομάκρυνση του οστεώματος.

Ικανοποίηση των ασθενών

        

Καλή.

Συνήθως πολύ καλύτερα.

 

Η ενδοσκοπική αφαίρεση στο μέτωπο οστεώματος ή λιπώματος περιλαμβάνει την απομάκρυνση περίσσειας οστεοκυττάρων.Συνολικά, το πλεονέκτημα μιας ενδοσκοπικής προσέγγισης είναι ότι η τομή πρόσβασης γίνεται στην γραμμή των μαλλιών, η οποία δεν αφήνει μια ορατή ουλή στο μέτωπο.

Τα αποτελέσματα της ενδοσκοπικής αφαίρεσης οστεώματος και λιπώματος στο μέτωπο.

Μετά την χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής συνήθως μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι την ίδια μέρα της χειρουργικής επέμβασης και μπορεί να πάει στο σπίτι του την ίδια ημέρα ή την επόμενη με έναν ελαστικό επίδεσμο για 3 ημέρες.