Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

 Το ρινόφυμα αποτελεί μια διαταραχή του δέρματος που προκαλεί μεγέθυνση της μύτης καθώς και ρινική απόφραξη. Η μύτη μπορεί να φαίνεται κόκκινη, πρησμένη και παραμορφωμένη.

Πώς προκαλείται το ρινόφυμα;

 Το ρινόφυμα αποτελεί μια αργά προοδευτική παθολογική κατάσταση που προκαλείται από την υπερτροφία των σμηγματογόνων αδένων οι οποίοι βρίσκονται στην άκρη της μύτης και παρατηρείται συχνά σε περιπτώσεις μακροχρόνιας ροδόχρου ακμής. Παρουσιάζεται ροζ χροιάς πυκνής μάζας πάνω στην μύτη με διαστολή των επιφανειακών αιμοφόρων αγγείων, επηρεάζοντας κυρίως τους άνδρες μετά απο τη μέση ηλικία. Η αιτία που σχηματίζεται το ρινόφυμα είναι άγνωστη όμως έχει υποστηριχτεί πως το αλκοόλ και η καφείνη μπορούν να διαταράξουν προσωρινά τα αιμοφόρα αγγεία και να αποτελέσουν προδιαθεσικούς παράγοντες και να σχηματιστεί το ρινόφυμα.

Τι συμπτώματα εμφανίζω αν έχω ρινόφυμα;

 Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με ρινόφυμα είναι τα παρακάτω:

  • Αλλαγή χρώματος της μύτης.
  • Αλλαγή σχήματος της μύτης.
  • Διευρυσμένοι πόροι.
  • Κόκκινος ή πορφυρόχρωμος αποχρωματισμός της μύτης.
  • Ξηρότητα ή λιπαρότητα δέρματος.
  • Σχηματισμός ουλών ή σκασιμάτων.

 Αν εμφανίζεται κάποιο απο τα παραπάνω συμπτώματα μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να κλείσετε ραντεβού.

Υπάρχουν άτομα που μπορούν να εμφανίσουν ρινόφυμα ευκολότερα;

 Τα άτομα που μπορούν να εμφανίσουν ρινόφυμα ευκολότερα είναι τα εξής:

  • Άτομα με ευαίσθητο δέρμα.
  • Άτομα που εμφανίζουν συχνά εξανθήματα στο πρόσωπο.
  • Άτομα που εμφανίζουν τηλαγγειακτασίες ή ορατά αιμοφόρα αγγεία στο προσβεβλημένο δέρμα συμπεριλαμβανομένης της μύτης, του πηγουνιού ή των μάγουλων.
  • Άτομα που εμφανίζουν εξογκώματα που μοιάζουν με σπυράκια τα οποία μπορεί να φλεγμαίνουν και στην συνέχεια να υποχωρήσουν.

Πως μπορεί να διαγνωστεί αν έχω ρινόφυμα;

 Δεν είναι απαραίτητο κάποιο συγκεκριμένο τεστ διάγνωσης του ρινοφύματος μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί να εφαρμοστεί βιοψία.

Ποια είναι η θεραπεία για το ρινόφυμα;

 Η πιο κοινή θεραπεία του ρινοφύματος είναι η χειρουργική επέμβαση αναδιαμόρφωσης της μύτης. Η χειρουργική αυτή επέμβαση μπορεί να γίνει με λέιζερ, με νυστέρι, με χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF) ή μέσω περιστρεφόμενης βούρτσας. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα για την θεραπεία της κατάστασης συμπληρωματικά.