Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Παθήσεις αμυγδαλών

Οι αμυγδαλές είναι περιοχές λεμφικού μαλακού ιστού που βρίσκονται στο πίσω μέρος του φάρυγγα και βοηθάνε στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μερικές φορές οι αμυγδαλές αυξάνονται υπερβολικά σε μέγεθος και πρέπει να αφαιρεθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αμυγδαλές μπορεί να μολυνθούν και να αρχίσουν να διαμορφώνουν λευκό πύον. Πρόβλημα στην κατάποση και πόνος στο λαιμό είναι τα συνηθισμένα προβληματικά συμπτώματα της αμυγδαλών.

Αμυγδαλίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα αναφέρεται σε μια ιογενή ή βακτηριακή φλεγμονή των αμυγδαλών.

Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν κόκκινες, πρησμένες αμυγδαλές, δυσκολία στην κατάποση, λευκές κηλίδες στις αμυγδαλές, πυρετό, ρίγος. Η αμυγδαλίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο λαιμό, επώδυνη κατάποση, απώλεια φωνής, πονοκέφαλο και διόγκωση των λεμφαδένων.

Οι αμυγδαλές χρησιμεύουν ως φίλτρο για τα βακτήρια. Μερικές φορές ορισμένα βακτήρια, όπως η ομάδα A β-hemolytic streptococcus, μπορεί να διεισδύσουν στις αμυγδαλές και να προκαλέσουν αμυγδαλίτιδα.

Ωστόσο οι ιοί όπως ο ιός Epstein Barr συνήθως προκαλούν λοιμώδη μονοπυρήνωση. Τα παιδιά που έχουν συχνές επαφές με ιογενή ή βακτηριακά φορτωμένα πρόσωπα αυξάνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη αμυγδαλίτιδας.

Η ιογενή αμυγδαλίτιδα συνήθως δεν απαιτεί καμία θεραπεία με αντιβιοτικά. Αντίθετα χρειάζονται γαργάρες με αλμυρό νερό, χλιαρά πόσιμα υγρά όπως ο ζωμός ή το τσάι. Η λήψη παυσίπονων φαρμάκων, όπως της ιβουπροφαίνης ή ακεταμινοφαίνης μπορεί να θεραπεύσουν την ιογενή αμυγδαλίτιδα.

Βακτηριακή αμυγδαλίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται με από του στόματος αντιβιοτικά ευρείας φάσματος με θεραπεία περίπου δέκα ημερών.

Αμυγδαλίτιδα: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Φώτο: Οξεία πυώδης αμυγδαλίτιδα

Μερικές φορές η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών είναι απαραίτητη όταν ένα άτομο έχει επτά ή περισσότερες φορές οξεία αμυγδαλίτιδα ανά έτος, πέντε ή περισσότερες λοιμώξεις του λαιμού ανά δύο χρόνια ή τρεις ή περισσότερες λοιμώξεις του φάρυγγα σε χρονικό διάστημα τριών ετών. 

Περιαμυγδαλικό απόστημα

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η αμυγδαλίτιδα οδηγεί σε περιαμυγδαλικό απόστημα. Το περιαμυγδαλικό απόστημα είναι μια συσσώρευση πύου πάνω και πίσω από τις αμυγδαλές. Πολύ σπάνια οι αμφότερες αμυγδαλές μπορεί να επηρεαστούν. Υπό ορισμένες αιτίες, οι αμυγδαλές μπορεί να υποστούν ρήξη και διαρροή πύον, το οποίο εισβάλλει στον ουρανίσκο, το στήθος και τους πνεύμονες.

Τα συμπτώματα περιαμυγδαλικού αποστήματος περιλαμβάνουν τη ροή σάλιου, προβλήματα με το άνοιγμα του στόματος (τρισμός), πονόλαιμο, βραχνάδα, ρίγη και πυρετό.

Περιαμυγδαλικό απόστημα

Φώτο: Περιαμυγδαλικό απόστημα

Το περιαμυγδαλικό απόστημα μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα του προσώπου. Θεραπεία για το απόστημα περιλαμβάνει την παρακέντηση και διάνοιξη αποστήματος όσο πιο γρήγορα γίνεται, με ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών και παυσίπονων. Μερικές φορές, σε βαριές καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί και αφαίρεση αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή). Απόφραξη της αναπνευστικής οδού, κυτταρίτιδα του δέρματος του τράχηλου, στήθους, λοίμωξη στην καρδιά (ενδοκαρδίτιδα), μεσοθωρακίτιδα, συσσώρευση υγρού γύρω από τους πνεύμονες (υπεζωκοτική συλλογή) ή πνευμονία μπορεί να προκληθούν εάν το περιαμυγδαλικό απόστημα αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Βασικό! Εάν νιώθετε μια περίεργη επιδείνωση της οξείας αμυγδαλίτιδας με έντονη δυσκαταποσία και τρισμό (δεν μπορείτε να ανοίξετε το στόμα σας καλά) υπάρχει υποψία ανάπτυξης περιαμυγδαλικού αποστήματος. Αυτό χρειάζεται άμεση παρέμβαση του ωτορινολαρυγγολόγου σας για την διερεύνηση και εάν όντως εντοπιστεί το περιαμυγδαλικό απόστημα, διάνοιξη και παροχέτευση. Στους δικούς μου ασθενείς η διερεύνηση γίνεται στο ιατρείο με ενδοσκόπηση ανώτερου αναπνευστικού για πιθανή δύσπνοια και παρακέντηση του αποστήματος. Εάν η διάγνωση είναι το περιαμυγδαλικό απόστημα τότε γίνεται η εισαγωγή στην κλινική της προτίμησής σας. Με τοπική αναισθησία γίνεται διάνοιξη και παροχέτευση. Η εισαγωγή συνήθως κρατάει 1-3 ημέρες και γίνεται ενδοφλέβια χορήγηση  αντιβιοτικών και παυσίπονων.

Καρκίνος αμυγδαλής

Ο καρκίνος αμυγδαλής — αμυγδαλών εντοπίζεται συνήθως στους άνδρες που πίνουν και καπνίζουν. Επίσης ο καρκίνος των αμυγδαλών επηρεάζει συνήθως τους ανθρώπους ηλικίας μεταξύ των 50 και 70 ετών. Τα συμπτώματα του καρκίνου των αμυγδαλών περιλαμβάνουν πόνο στο λαιμό (συνήθως μονόπλευρος) που μπορεί να αντανακλά στο αυτί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί διόγκωση μιας παρίσθμιας αμυγδαλής με σκληρότητα. Με το χρόνο η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και στη συνέχεια να εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα.

Καρκίνος αμυγδαλής

Φώτο: Καρκίνος αμυγδαλής

Ακτινοβολία, χημειοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση είναι οι επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο των αμυγδαλών.

Βασικό! Εάν έχετε παρόμοια συμπτώματα πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθείτε σε πλήρη ωτορινολαρυγγικό έλεγχο με ενδοσκόπηση και πιθανή διερεύνηση με άλλες εξετάσεις ( αξονική, ΜRi, pet scan κλπ.) επειδή η πρώιμη διάγνωση βοηθάει σε μακροχρόνια επιβίωση. Ο καρκίνος της αμυγδαλής έχει πολύ κακή πρόγνωση σε προχωρημένα στάδια και η διάγνωση πολλές φορές καθυστερείται από τους ασθενείς και φτάνει μέχρι και 2 χρόνια από την πρώτη επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο.

Τηλεφωνήστε: 2110194618