Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

 Διάφορα θεραπευτικά σχήματα προσφέρουν επίλυση των συμπτωμάτων της ρινικής συμφόρησης, των πταρμών καθώς και του κνησμού ενώ το βασικό τους μειονέκτημα είναι πως δεν μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς από τα δύο βασικά συμπτώματα τα οποία είναι η ρινική καταρροή και ο σχηματισμός των οπισθορρινικών εκκρίσεων.

 Η διατομή του βιδιανού νεύρου είναι μια από τις χειρουργικές τεχνικές πού εφαρμοζόταν παλαιότερα όμως η ξηρότητα του οφθαλμού και η αυξημένη συχνότητα αυτόματων ρινορραγιών που εμφάνιζε ως ανεπιθύμητες ενέργειες οδήγησαν στο περιορισμό της.

Τα τελευταία χρόνια η ιατρική επιστήμη επικεντρώθηκε στη χειρουργική παρέμβαση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος υγείας για την επίλυση αυτών των δύο βασικών συμπτωμάτων (ρινική καταρροή, οπισθορρινική καταρροή).

 

 Μια από αυτές είναι η ενδοσκοπική κρυοχειρουργική η οποία με τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της συμβάλλει στην αντιμετώπιση της χρόνιας ρινίτιδας.

 

Τι ορίζουμε ως κρυοχειρουργική;

  Η κρυοχειρουργική (κρυοθεραπεία) είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους Αιγύπτιους όμως καθιερώθηκε στην ιατρική βιβλιογραφία το 1961 από τον Αμερικανό Irving Cooper ως πλέον ασφαλής για την απομάκρυνση μαλακών ιστών καθώς και νεύρων.

H κρυοθεραπεία αποτελεί μια τεχνική η οποία δια μέσου ψύξης λειτουργεί κατευθυνόμενη σε ένα συγκεκριμένο στόχο-ιστό για να τον καταστρέψει ή να τον αφαιρέσει. Η συγκεκριμένη τεχνική λειτουργεί αναπτυσσόμενη αργά, με πολύ υψηλή ακρίβεια και οριοθετεί με λεπτομέρεια την περιοχή που θα δράσει.

Ένα τεράστιο πλεονέκτημα της σε σχέση με τις άλλες χειρουργικές μεθόδους (όπως την χρήση μονοπολικής διαθερμίας) είναι ότι μέσω της ψύξης διατηρεί και δεν καταστρέφει τους συνδετικούς ιστούς. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει επειδή οι ίνες κολλαγόνου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στη ψύξη και δεν υπόκεινται σε βλάβη και κατ΄επέκταση σε καταστροφή των εν λόγω ιστών.

 

Τεχνική της ενδοσκοπικής κρυοχειρουργικής

Η συγκεκριμένη τεχνική (Cryoprobe - Ενδοσκοπική Κρυοχειρουργική) εφαρμόζεται στο οπίσθιο άκρο της ρινικής κοιλότητας που μας επιτρέπει με τον εύκαμπτο ενδοσκόπιο με την χρήση συσκευής κρυοθεραπείας (της εταιρείας ERBE Cryo 2) να εφαρμόσουμε κρυοπηξία σε μια συγκεκριμένη περιοχή καθώς και στα οπίσθια ρινικά νεύρα τα οποία είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό των οπισθορρινικών εκκρίσεων.

Με αυτό το τρόπο προσφέρεται λύση στις οπισθορρινικές εκκρίσεις  και στην συνεχή ρινική καταρροή του ασθενούς.

 

 

Η ενδοσκοπική κρυοχειρουργική με αυτόν το τρόπο μας προσφέρει την δυνατότητα να διατηρηθεί ανέπαφη η αρχιτεκτονική των νεύρων, των μεγαλύτερων αιμοφόρων αγγείων καθώς και των οστών που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση των ιστών προσφέροντας την καλύτερη και καταλληλότερη θεραπεία έως τώρα ως προς το θέμα της μετέπειτα επούλωσης και αποκατάστασης τους.

Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι πως μπορεί να αποτελέσει χειρουργείο που δεν χρήζει απαραίτητη την νοσηλεία του ασθενούς, είναι σύντομο (η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά), σχεδόν με πλήρη απουσία επιπλοκών.

Μελέτες - Αποτελέσματα ενδοσκοπικής χειρουργικής - Θεραπεία χρόνιας ρινίτιδας

  Όπως δείχνουν οι τελευταίες μελέτες η συσκευή της κρυοθεραπείας προσφέρει μακροχρόνια ανακούφιση των συμπτωμάτων και επιτρέπει την ασφαλή διακοπή των νευρικών οδών που προκαλούν τα συμπτώματα της χρόνιας ρινίτιδας. Η θεραπεία με την συσκευή κρυοθεραπείας παρέχει μια ασφαλή, αποτελεσματική και ανθεκτική λύση για τους ασθενείς καθώς και τον ελάχιστο χρόνο αποκατάστασης και φροντίδας μετά την θεραπεία.

 Από όσα αναφέραμε παραπάνω για το μεγάλο και επίκαιρο ιατρικό πρόβλημα της χρόνιας ρινίτιδας  μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντική θέση έχει στην θεραπεία της η ενδοσκοπική κρυοχειρουργική. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε βάση και της τεχνικής και των πλεονεκτημάτων που προσφέρει αλλά και βάση των μελετών που έχουν διενεργηθεί με βάση την συγκεκριμένη τεχνική.

Σύνοψη

  Συνοπτικά η ενδοσκοπική κρυοχειρουργική στη χρόνια ρινίτιδα όπως είδαμε μας προσφέρει τα παρακάτω πλεονεκτήματα που ακόμα δεν εφαρμόζεται σε κανένα νοσοκομείο στην Ελλάδα :

  • Μακροχρόνια ανακούφιση των συμπτωμάτων της χρόνιας ρινίτιδας (ρινική καταρροή, ρινική συμφόρηση, πταρμοί, κνησμός, αποτροπή σχηματισμού οπισθορρινικών εκκρίσεων.)
  • Αποτελεί μια από τις ασφαλέστερες προσεγγίσεις των χειρουργικών τεχνικών με σχεδόν πλήρη απουσία επιπλοκών.
  • Προσφέρει τον ελάχιστο χρόνο αποκατάστασης και φροντίδας μετά την θεραπεία.
  • Αποτελεί σύντομο χειρουργείο (διάρκειας 15 λεπτών) που δεν χρήζει απαραίτητη νοσηλεία του ασθενούς.
  • Δεν διαταράσσει την αρχιτεκτονική δομή των νεύρων, των αιμοφόρων αγγείων καθώς και τον οστών για την αποκατάσταση των ιστών προσφέροντας την καλύτερη δυνατή και γρηγορότερη επούλωση.

 Σε περίπτωση που πάσχετε από χρόνια ρινίτιδα ή εμφανίζεται παρόμοια συμπτώματα και θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.