Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

 Η αποκατάσταση - αφαίρεση ουλής του προσώπου αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση ή τη μείωση της εμφάνισης των ουλών. Η διαδικασία αυτή αποκαθιστά επίσης τη λειτουργία και επιδιορθώνει τις αλλαγές στο δέρμα (παραμορφώσεις) που προκαλούνται απο τραυματισμούς, πληγές, κακή επούλωση ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση.

Ο ιστός που είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό της ουλής σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της επούλωσης μετά απο τραυματισμό (όπως κάποιο ατύχημα) ή απο μια χειρουργική επέμβαση. 

Τα είδη των ουλών διακρίνονται απο:

 • Μέγεθος , το βάθος και την θέση που εντοπίζεται η ουλή
 • Την ηλικία του ασθενούς
 • Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δέρματος όπως το χρώμα (μελάγχρωση)

Ανάλογα με την έκταση της χειρουργικής επέμβασης η επανεξέταση των ουλών μπορεί να γίνει με (γενική αναισθησία) ή χωρίς νάρκωση (τοπική αναισθησία) και χωρίς πόνο.

Το πότε ακριβώς απαιτείται η επιδιόρθωση των ουλών δεν είναι πάντα σαφές.

Οι ουλές συρρικνώνονται και γίνονται λιγότερο αισθητές καθώς μεγαλώνουν. Μπορείτε να περιμένετε να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση έως ότου η ουλή αποκτήσει το τελικό της σχήμα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή ακόμη και ένα χρόνο μετά την επούλωση της πληγής. Σε ορισμένες ουλές είναι προτιμότερο να εφαρμοστεί χειρουργική επέμβαση σε 60 μέχρι 90 ημέρες μετά την τελική ωρίμανση της ουλής. Κάθε ουλή είναι διαφορετική.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι βελτίωσης της εμφάνισης των ουλών:
 • Η ουλή μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς και η νέα πληγή να επουλωθεί πολύ προσεκτικά.
 • Εφαρμογή ειδικού μασάζ της ουλής εφαρμογή πίεσης όπως μέσω ταινιών σιλικόνης.
 • Μέσω της γνωστής επέμβασης Dermabrasion που περιλαμβάνει την αφαίρεση των ανωτέρων στρωμάτων του δέρματος με ένα ειδικό περιστροφικό εργαλείο. Στη συνέχεια νέο δέρμα ωριμάζει σε αυτήν την περιοχή. Η επέμβαση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να μειωθούν οι ανωμαλίες του δέρματος. 
 • Μέσω ειδικού λέιζερ το οποίο επιδιορθώνει την επιφάνεια της ουλής και διεγείρει την ανάπτυξη κολλαγόνου εντός της ουλής. 
 • Στις περιπτώσεις πολύ μεγάλων τραυματισμών (όπως εγκαύματα) που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μεγάλης περιοχής του δέρματος μπορεί να σχηματιστούν υπερτροφικές ουλές οι οποίες μπορούν να περιορίσουν την κίνηση των μυών, των αρθρώσεων και των τενόντων. Η χειρουργική αφαίρεση (Z-plasty) στη περίπτωση αυτή αφαιρεί επιπλέον ουλώδη ιστό. Περιλαμβάνει μια σειρά απο μικρές τομές και στις δύο πλευρές του σημείου της ουλής  Το αποτέλεσμα περιλαμβάνει μια λεπτή, λιγότερο αισθητή ουλή διότι η επέμβαση αυτή μπορεί να επαναπροσανατολίσει την ουλή έτσι ώστε να ακολουθεί στενότερα τις φυσικές πτυχές του δέρματος και απελευθερωθεί η ουλή, να επιμηκυνθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. 
 • Ο εμβολιασμός του δέρματος περιλαμβάνει τη λήψη ενός λεπτού στρώματος του δέρματος απο άλλο μέρος του σώματος και την τοποθέτηση του πάνω στην τραυματισμένη περιοχή. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει μετακίνηση ολόκληρου, πλήρους πάχους δέρματος, λίπους, νεύρων, αιμοφόρων αγγείων και μυών απο ένα υγιές μέρος του σώματος προς το τραυματισμένο χώρο. Αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούνται όταν μια μεγάλη ποσότητα δέρματος έχει χαθεί στον αρχικό σχηματισμό, σε ουλές που δεν μπορούν να επουλωθούν και όταν το κύριο μέλημα είναι η  βελτιωμένη λειτουργία παρά η η βελτιωμένη αισθητική εμφάνιση. 
 • Μέσω της επέκτασης των ιστών σε περιπτώσεις που το δέρμα έχει υποστεί βλάβη λόγω γενετικών ανωμαλιών και τραυματισμών. Ένα ειδικό μπαλόνι εισάγεται κάτω απο το δέρμα και γεμίζει σταδιακά με θαλασσινό νερό. Αυτή η διαδικασία τεντώνει το δέρμα το οποίο μεγαλώνει με τη πάροδο του χρόνου.

 Ως πρώτη επιλογή εφαρμόζεται δοκιμή λιγότερο επεμβατικής μεθόδου και σε περίπτωση αποτυχίας εφαρμόζεται πιο επεμβατική τεχνική με καλύτερα αποτελέσματα.

 Οι παραπάνω χειρουργικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται:

 • Στα χηλοειδή που αποτελούν ανώμαλες ουλές με παχύτερο, διαφορετικό χρώμα και υφή απο το υπόλοιπο δέρμα. Τα χηλοειδή εκτείνονται πέρα απο την άκρη της πληγής και είναι πιθανό να επανέλθουν. Συχνά δημιουργούν ένα παχύ αποτέλεσμα που μοιάζει με όγκο. 
 • Σε ουλές που βρίσκονται υπο γωνία απο τις κανονικές γραμμές του δέρματος. 
 • Σε ουλές που εμφανίζουν παχύνσεις.
 • Σε ουλές που προκαλούν παραμορφώσεις άλλων χαρακτηριστικών ή προκαλούν προβλήματα με την κανονική κίνηση ή λειτουργία.

Το κόστος της πλαστικής ούλων εξαρτάται απο τη μέθοδο που θα χρειαστεί να εφαρμοστεί.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση η αποκατάσταση περιλαμβάνει την τοποθέτηση ελαστικού επιδέσμου που τοποθετείτε πάνω στη περιοχή για να αποφευχθεί η επιστροφή της ουλής στην περίπτωση του χηλοειδούς.

Σε άλλους τύπους ουλών εφαρμόζεται ελαφρύς επίδεσμος. Τα ράμματα συνήθως αφαιρούνται μετά από 5 με 7 ημέρες στην περιοχή του προσώπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση. Συνίσταται η εφαρμογή αντηλιακού για να αποτρέψετε το ηλιακό φως να προκαλέσει κάποια βλάβη.

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε ή να κλείσετε κάποιο ραντεβού.