Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Ίλιγγος ή ζάλη; Που οφείλεται, πώς αντιμετωπίζεται, τι πρέπει να κάνετε όταν έχετε ίλιγγο θέσεως;

Ο ίλιγγος είναι μια αίσθηση που σας κάνει να νιώθετε ότι περιστρέφεστε εσείς ή το περιβάλλον σας. Διαφέρει από την ζάλη αφού ο ίλιγγος περιγράφει την ψευδαίσθηση της κίνησης. Όταν νιώθετε σαν να είστε σε κίνηση, λέγεται υποκειμενικός ίλιγγος, ενώ η αίσθηση ότι κινείται το περιβάλλον σας ονομάζεται αντικειμενικός ίλιγγος.

 Σε αντίθεση με τη ζάλη, ο ίλιγγος έχει σχετικά λίγες αιτίες.
Αιτίες ιλίγγου:

Ο ίλιγγος μπορεί να προκληθεί από τα προβλήματα στον εγκέφαλο ή στο εσωτερικό του αυτιού.

Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV)

 • Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV) είναι η πιο κοινή μορφή του ιλίγγου και χαρακτηρίζεται από την αίσθηση της κίνησης που προκαλείται από τις ξαφνικές κινήσεις του κεφαλιού ή μετάθεση του κεφαλιού προς μια ορισμένη κατεύθυνση. Αυτό το είδος του ιλίγγου είναι σπάνιο και σοβαρό, όμως αντιμετωπίζεται.
 • Ίλιγγος μπορεί επίσης να προκληθεί από φλεγμονή στο εσωτερικό του αυτιού (λαβυρινθίτιδα ή αιθουσαία νευρίτιδα) που χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη ιλίγγου και μπορεί να σχετίζεται με την απώλεια ακοής . Η πιο κοινή αιτία της λαβυρινθίτιδας είναι μια ιογενής ή βακτηριακή εσωτερική μόλυνση των αυτιών .
 • Νόσος του Meniere η οποία συνοδέυται από τρία συμπτώματα,, τα επεισόδια του ιλίγγου, το κουδούνισμα στα αυτιά (εμβοές), και την απώλεια ακοής. Οι άνθρωποι που πάσχουν από την νόσο υποφέρουν από ξαφνικό και έντονο ίλιγγο και κυμαινόμενη απώλεια ακοής ακόμη και κατά τις περιόδους που απουσιάζουν τα συμπτώματα.
 • Ακουστικό νευρίνωμα είναι ένα είδος όγκου του νευρικού ιστού  που μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν  ίλιγγο με μονόπλευρες εμβοές και απώλεια ακοής ετερόπλευρα.
 • Ο ίλιγγος μπορεί να προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στη βάση του εγκεφάλου. Η αιμορραγία μέσα στο πίσω μέρος του εγκεφάλου (παρεγκεφαλιδική αιμορραγία) χαρακτηρίζεται από ίλιγγο, κεφαλαλγία, δυσκολία στο περπάτημα, και την αδυναμία του ασθενούς να κοιτάξει προς την πλευρά της βλάβης. Ως αποτέλεσμα το βλέμμα του ασθενούς στρέφεται προς την αντίθετη πλευρά από το σημείο του προβλήματος. Επίσης το περπάτημα είναι πολύ περιορισμένο.
 • Ο ίλιγγος είναι ένα συχνά εμφανιζόμενο σύμπτωμα στην σκλήρυνση κατά πλάκας. Η εμφάνιση του είναι συνήθως απότομη και η εξέταση των ματιών μπορεί να αποκαλύψει την αδυναμία της όρασης πέρα από τη μεσαία γραμμή προς τη μύτη.Τα αρχικά συμπτώματα είναι βουητά στα αυτιά, διαταραχές ισορροπίας-αστάθεια και ελάττωση της κατανόησης της ομιλίας σε θόρυβο. Ο έλεγχος είναι ανάλογος της διερεύνησης του ακουστικού νευρινώματος.
 • Το τραύμα στο κεφάλι  μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ίλιγγο, που συνήθως υποχωρεί σταδιακά μόνος του.
 • Η ημικρανία είναι μια σοβαρή μορφή της κεφαλαλγίας που μπορεί επίσης να προκαλέσει ίλιγγο. Ο ίλιγγος συνήθως ακολουθείται από έναν πονοκέφαλο. Συχνά υπάρχει ένα προηγούμενο ιστορικό με παρόμοια επεισόδια, όχι όμως των χρόνιων προβλημάτων.
 • Επιπλοκές από διαβήτη μπορεί να προκαλέσουν αρτηριοσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας τα συμπτώματα του ιλίγγου.
Συμπτώματα του ιλίγγου:

Οι δραστηριότητες που προκαλούν τα συμπτώματα ιλίγγου θέσεως διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά και η έκλυση των συμπτωμάτων συσχετίζονται με την ακραία θέση της κεφαλής. Για αυτό το απότομο ανασήκωμα από το κρεβάτι ή το στριφογύρισμα και η απότομη αλλαγή θέσης στον ύπνο προκαλεί έντονη ζάλη και ίλιγγο (ίλιγγος – ζάλη στον ύπνο). Εκδήλωση ζάλης, αστάθειας και ιλίγγου συχνά παρουσιάζεται μετά από απότομη κίνηση της κεφαλής προς τα επάνω. Σε ασθενείς με ζάλη και ίλιγγο τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από επίσκεψη σε κομμωτήριο, όπου το λούσιμο και το στέγνωμα των μαλλιών γίνεται σε θέση της κεφαλής προς τα πίσω, δηλαδή σε θέση υπερέκτασης της κεφαλής, μετά από διαφορές ασκήσεις στο γυμναστήριο και μερικές φόρες η ενεργοποίηση συμπτωμάτων εμφανίζονται στο ύπνο μετά από το απότομο γυρισμό στο πλάι.

Τα συμπτώματα του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης συνήθως παραμένουν για μερικές ημέρες ή εβδομάδες, στην συνέχεια εξαφανίζονται, αλλά μπορεί να επανέλθουν ξανά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο ίλιγγος υποδηλώνει μια αίσθηση της κίνησης είτε του ατόμου ή του περιβάλλοντος, που συχνά αναφέρεται οτι το δωμάτιο περιστρέφεται γύρω από τον πάσχοντα. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με συμπτώματα της ζαλάδας ή της λιποθυμίας. Ο ίλιγγος διαφέρει από την ζάλη που προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως κατά την παραμονή σε ένα αυτοκίνητο ή σκάφος κατά την κίνηση του και συνοδευέται με διαταραχές ισορροπίας.

Εάν υπάρχει στην πραγματικότητα ο ίλιγγος, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια αίσθηση αποπροσανατολισμού ή κίνησης. Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί επίσης να παρουσιάζει ένα ή όλα από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Ναυτία ή εμετός,
 • Εφίδρωση, και / ή
 • Ανώμαλες κινήσεις των ματιών.

Τα συμπτώματα μπορούν να διαρκούν από μερικά λεπτά έως και ώρες και να παρουσιάζονται συνεχώς ή περιστασιακά. Η έναρξη μπορεί να οφείλεται σε μια κίνηση ή αλλαγή της θέσης. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιοδήποτε πρόσφατο τραύμα στο κεφάλι ή έναν αυχενικό τραυματισμό, καθώς και κάθε νέο φάρμακο που λαμβάνετε.

 • Το πάσχον άτομο μπορεί να έχει απώλεια ακοής και μια αίσθηση της ακοής ήχου (εμβοές) στα αυτιά.
 • Το άτομο μπορεί να έχει διαταραχές της όρασης, αδυναμία, δυσκολία στην ομιλία, μειωμένο επίπεδο συνείδησης και δυσκολία στο περπάτημα.
Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική παρέμβαση;

Τα συμπτώματα του ιλίγγου θα πρέπει να αξιολογηθούν από έναν ΩΡΛ — γιατρό. Η πλειονότητα των περιπτώσεων του ιλίγγου είναι αβλαβή. Παρά το γεγονός ότι ο ίλιγγος μπορεί να είναι εξουθενωτικός, οι περισσότερες αιτίες αντιμετωπίζονται εύκολα με τους ειδικούς χειρισμούς και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μετά από ειδικούς χειρισμούς ο ασθενής πρέπει να προσέχει απότομες κινήσεις όπως σήκωμα ή σκύψιμο του κεφαλιού που μπορεί πάλι να πυροδοτήσει έντονο καλοήθη ίλιγγο θέσεως.

Πρέπει να παρακολουθείστε από έναν γιατρό που θα ελέγχει τα οποιαδήποτε νέα σημεία και συμπτώματα του ιλίγγου προκειμένου να αποκλείσει τις σπάνιες, δυνητικά σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή σας αιτίες.

Ορισμένα σημεία και τα συμπτώματα του ιλίγγου μπορούν να απαιτήσουν την εξέταση στο νοσοκομείο, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, όπως:

 • Διπλή όραση
 • Πονοκέφαλος
 • Αδυναμία
 • Δυσκολία στην ομιλία
 • Μη φυσιολογικές κινήσεις των ματιών
 • Διαταραγμένο διανοητικό επίπεδο
 • Δυσκολία στο βάδισμα, η έλλειψη συντονισμού, η αδυναμία των άνω άκρων ή / και των ποδιών

Σημαντικό: Κάθε αίσθημα ζάλης - ιλίγγου, διαταραχών ισορροπίας χρειάζεται άμεση διερεύνηση και αντιμετώπιση! Για κάθε είδους ερωτήσεις και απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο μας.

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης είναι μια κατάσταση που προκαλεί έντονη ζάλη και ίλιγγο συνήθως κατά την αλλαγή της θέσης της κεφαλής του ασθενή και οφείλεται στην μετατόπιση κρυστάλλων και την συσσώρευση τους σε συγκεκριμένη θέση του έσω ωτός.

Οι κρύσταλλοι καλούνται "ωτόλιθοι" ή "ωτοκονία". Οι ωτόλιθοι είναι κρύσταλλοι ανθρακικού ασβεστίου και αποτελούν ανατομικό στοιχείο του έσω ωτός, βρίσκονται δε φυσιολογικά σε ένα σχηματισμό του λαβυρίνθου που καλείται ελλειπτικό κυστίδιο. Το ελλειπτικό κυστίδιο μπορεί να υποστεί βλάβη από τραυματισμό της κεφαλής, φλεγμονή ή να υποστεί εκφυλισμό σταδιακά από την πρόοδο της ηλικίας. Σε κανονικές συνθήκες οι ωτόλιθοι αποδομούνται και αντικαθίστανται. Η αποδόμηση τους συμβαίνει στα ¨σκοτεινά κύτταρα¨ του λαβυρίνθου του έσω ωτός, τα οποία διατάσσονται σε μια ζώνη κυττάρων γειτονική στον σχηματισμό του ελλειπτικού κυστιδίου.

Τα συμπτώματα του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης είναι: ζάλη, αίσθημα περιστροφής, ίλιγγος, πονοκέφαλος, ναυτία, τάση προς έμετο. ​