Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Ποιοί είναι οι ρινικοί πολύποδες (πολύποδες μύτης - ρινός);

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις μισχωτοί, οιδηματικοί, ογκόμορφοι ιστικοί σχηματισμοί του ρινικού βλεννογόνου ωχρογκριζωπού χρώματος. Μπορούν να είναι κιτρινωπά, γκρι ή σε ροζ χρώμα, οι οποίοι είναι μη-καρκινικοί (καλοήθεις). Οι ρινικοί πολύποδες μπορούν να ποικίλουν πολύ σε μέγεθος. Μπορεί να υπάρχει μόνο ένας αλλά αρκετές φορές είναι περισσότεροι και όταν μεγαλώνουν μοιάζουν με ένα μικρό σταφύλι.

πολύποδας στη μύτη εγχείρηση
 

Τι προκαλεί τους ρινικούς πολύποδες;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία δεν είναι γνωστή. Θεωρείται ότι η συνεχιζόμενη (χρόνια) φλεγμονή στη μύτη (χρόνια ιγμορίτιδα) προκαλεί πρήξιμο (οίδημα) και υπερτροφία του βλεννογόνου της μύτης και των παραρρίνιων κολπών. Έτσι μεγαλώνοντας βγαίνουν από τα στόμια των κόλπων και λόγω της βαρύτητας αυτή η διόγκωση κρέμεται προς τα κάτω και σχηματίζεται ο πολύποδας. Οι πολύποδες συνήθως επηρεάζουν και τα δύο ρουθούνια και μπορεί σταδιακά να μεγαλώνουν, μπλοκάροντας τη μύτη.

Οι μεγαλύτερες ρινικές κυψέλες ονομάζονται ιγμόρεια. Βρίσκονται κάτω από τα μάτια και πίσω από τα μάγουλα. Η επένδυση των κόλπων είναι η ίδια με την επένδυση της μύτης και αυτός είναι ο λόγος που ο πολύποδας /ες μπορούν επίσης να σχηματιστούν στα ιγμόρεια.

πολύποδας στη μύτη

 

Ο ιατρικός όρος για τη φλεγμονή της μύτης και τα ιγμόρεια είναι η ρινοκολπίτιδα. Συχνά, η αιτία είναι άγνωστη αλλά μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη μόλυνση. Οι ρινικοί πολύποδες μπορεί να είναι ένα μέρος αυτής της κατάστασης.
Ορισμένες συνθήκες κάνουν την φλεγμονή της μύτης και τους πολύποδες στη μύτη πιθανά περιστατικά. Αυτά περιλαμβάνουν το άσθμα, την αλλεργία στην ασπιρίνη, την κυστική ίνωση και μερικές σπάνιες καταστάσεις της μύτης (όπως αλλεργική ιγμορίτιδα, μύκητες και το σύνδρομο Churg-Strauss).


Ποιος παρουσιάζει ρινικούς πολύποδες;

Τα 2 με 4 στα 100 άτομα θα αναπτύξουν ρινικούς πολύποδες σε κάποια φάση της ζωής τους. Οι πολύποδες μύτης μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Είναι δύο φορές πιο συχνοί σε άνδρες απ’ ότι σε γυναίκες. Οι ρινικοί πολύποδες εμφανίζονται συχνά σε παιδιά. Ένα παιδί με ρινικούς πολύποδες θα πρέπει επίσης να ελέγχεται για την κυστική ίνωση, γιατί είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων. (Περίπου τα μισά άτομα με κυστική ίνωση έχουν ρινικούς πολύποδες.)


Ποια είναι τα συμπτώματα των ρινικών πολυπόδων;

Αρχικά μπορεί να νομίζετε ότι έχετε ένα κρυολόγημα. Αυτό συμβαίνει επειδή μια μύτη που τρέχει ή είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε ιογενείς λοιμώξεις όπως το κρύωμα. Κρυολογήματα συνήθως διαρκούν μόνο 2-14 ημέρες και τα πολύποδες μύτης συμπτώματα βελτιώνονται από μόνοι τους. Αν έχετε ρινικούς πολύποδες, τα συμπτώματα δεν θα υποχωρήσουν χωρίς θεραπεία.

Το κύριο σύμπτωμα είναι η βουλωμένη μύτη. Θα δυσκολεύεστε να αναπνέετε από τη μύτη σας. Μπορεί να χρειαστεί να αναπνέετε από το στόμα σας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό τη νύχτα και ο ύπνος σας μπορεί να επηρεαστεί.

Πότισμα από τη μύτη (ρινόρροια) είναι κοινή.

Μπορεί να προκύψουν οι οπισθορινικές εκκρίσεις. Είναι η αίσθηση όταν κάποιο υγρό διαρκώς τρέχει κάτω από το πίσω μέρος του λαιμού σας. Γίνεται λόγω βλέννας που προέρχεται από το πίσω μέρος της μύτης, λόγω των μεγάλων πολυπόδων.

Η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης μπορεί να μειωθούν ή να χαθούν.

Μια βουλωμένη μύτη μπορεί να κάνει τη φωνή σας να ακούγεται διαφορετικά.

Οι μεγαλύτεροι πολύποδες στη μύτη μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους και ροχαλητό.

Μερικές φορές ο πολύποδας μπλοκάρει το κανάλια αποστράγγισης (στόμια των παραρρινίων κόλπων)  μέσα στη μύτη. Αυτό μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις των κόλπων (παραρρινοκολπίτιδα).

εγχείρηση πολύποδας στη μύτη

Μεγάλοι πολύποδες μερικές φορές παρεμβαίνουν στην αναπνοή τη νύχτα και προκαλούν αποφρακτική άπνοια ύπνου. 

Πολύ μεγάλος πολύποδας μπορεί να κάνει τη μύτη και το μέτωπο σας να αυξηθούν σε μέγεθος. Αυτό είναι σπάνιο. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκύψει διπλή όραση. Αυτό οφείλεται στους τεράστιους πολύποδες και την αλλαγή της δομής του προσώπου. Οι πολύποδες σε αυτή την περίπτωση πιέζουν τα νεύρα που στέλνουν σήματα όρασης από τα μάτια στον εγκέφαλο.

Χρειάζομαι κάποιες εξετάσεις;

Ένας χειρουργός ΩΡΛ μπορεί να διαγνώσει συνήθως τους ρινικούς πολύποδες με βάση τα συμπτώματά σας και για την εξέταση της μύτης σας (ρινοσκόπηση με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο ).

Μεγάλοι πολύποδες μπορεί να είναι εύκολα ορατοί από τα ρουθούνια σας. Μικρότεροι πολύποδες και πολύποδες στα ιγμόρεια δεν είναι ορατοί μέσω των ρουθουνιών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ωτορινολαρυγγολόγος θα περάσει ένα μικρό ευέλικτο τηλεσκόπιο με μια φωτογραφική μηχανή (ενδοσκόπιο) μέσα στη μύτη σας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ενδοσκόπηση ρινός. Αυτό επιτρέπει την αξιολόγηση της έκτασης και της θέσης των πολυπόδων.


Περιστασιακά μπορεί να χρειαστούν μια αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

πολύποδας στη μύτη εγχείρηση | Παύλος Τσολαρίδης, M.D.

Αυτές οι σαρώσεις μπορούν να εμφανίζουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το που βρίσκονται οι πολύποδες και τι επιπτώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε άλλα μέρη του προσώπου, τα ιγμόρεια και το κρανίο.

Σημείωση: οι ρινικοί πολύποδες σε ένα ρουθούνι μόνο (μονομερή-ετερόπλευρο) είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου (κακοήθεια). Θα πρέπει να εξεταστείτε από ΩΡΛ -χειρουργό για να αποκλείσετε ως ενδεχόμενο την εγχείρηση πολύποδες μύτης. 

Εμφάνιση αίματος είναι επίσης ένα δυνητικά ανησυχητικό σύμπτωμα. Μπορεί να συμβεί λόγω της μόλυνσης, σκαλίσματος μύτης ή εσφαλμένης χρήση των ρινικών σπρέι, τα οποία είναι γενικά ακίνδυνα. Ωστόσο, αν έχετε εμφάνιση αίματος από τη μία πλευρά της μύτης, θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας, καθώς σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι του όγκου.

Ποιες είναι οι θεραπείες για ρινικούς πολύποδες;

Στους πολύποδες μύτης θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, προτού γίνει το επόμενο βήμα, το οποίο είναι η εγχείρηση (εκτός αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως του όγκου).
Φάρμακα για ρινικούς πολύποδες μπορεί να είναι τοπικά (π.χ., σταγόνες και σπρέι), ή δισκία.

Στεροειδή ρινικών σταγόνων:

Στεροειδείς σταγόνες μύτης βρίσκονται συνήθως στην πρώτη γραμμή για πολύποδες ρινός θεραπεία.

Ρινικές σταγόνες που περιέχουν στεροειδή φάρμακα μειώνουν την φλεγμονή στη μύτη. Σταδιακά, η ρινική συμφόρηση μειώνεται και οι πολύποδες συρρικνώνονται. Σταγόνες μπορεί να χρειαστούν μια εβδομάδα ή δύο για να παρουσιάσουν κάποια εμφανή διαφορά στα συμπτώματα σας. Θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας για να τις χρησιμοποιείτε για τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες.
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τις σταγόνες κάθε μέρα όπως ακριβώς προβλέπεται για την μεγαλύτερη επιτυχία.

Δισκία στεροειδών:

Μερικές φορές εκτός από εγχείρηση η θεραπεία των στεροειδών δισκίων (πρεδνιζολόνη) ορίζεται για μια εβδομάδα για να μειωθεί η φλεγμονή στη μύτη. Αυτό συχνά λειτουργεί θετικά και βοηθάει τους πολύποδες να συρρικνωθούν. Η θεραπεία των στεροειδών δισκίων είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση, η λήψη στεροειδών δισκίων μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες. Θα πρέπει να πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τοπικά στεροειδή μύτης (σταγόνες ή σπρέι).

Μέχρι πρόσφατα, τα δισκία στεροειδών χρησιμοποιήθηκαν κυρίως όταν τα συμπτώματα ήταν πολύ σοβαρά, για να παρέχουν ανακούφιση πριν από την δράση των σταγόνων ή την εγχείρηση. Ωστόσο, μια σύντομη λήψη των στεροειδών μπορεί να χρησιμοποιείται συχνά ως θεραπεία ρουτίνας. Αυτό συμβαίνει επειδή μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη δισκίων στεροειδών επί δύο εβδομάδες, η οποία ακολουθείται από στεροειδείς ρινικές σταγόνες για αρκετές εβδομάδες, έδωσε τα καλύτερα ποσοστά ίασης. Λήψη δισκίων στεροειδών επί δύο εβδομάδες είναι απίθανο να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. (Η μακροχρόνια χρήση στεροειδών δισκίων είναι αυτή που προκαλεί σοβαρές παρενέργειες).

Χειρουργική διαδικασία:

Δυστυχώς, στις περισσότερες φορές μια χειρουργική πράξη μπορεί να είναι η μόνη λύση εάν οι πολύποδες είναι μεγάλοι ή εάν βρίσκονται σε μεγάλη επέκταση. Επίσης και σε περιπτώσεις όταν οι στεροειδείς ρινικές σταγόνες ή χάπια δεν έχουν αποτέλεσμα.

Πολυπεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση των πολυπόδων με ένα χειρουργικό εργαλείο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τα ρουθούνια, είτε με τοπικό αναισθητικό (ξύπνιος ασθενής) ή κάτω από γενική αναισθησία. Ο τύπος του αναισθητικού μπορεί να εξαρτάται από τον αριθμό και το μέγεθος των πολυπόδων και από το που βρίσκονται. Τώρα αυτή η τεχνική έχει περιοριστεί πολύ λόγω συχνών υποτροπών και ανάπτυξης της ενδοσκοπικής χειρουργικής. Είναι πλέον χρήσιμη μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχουν αντενδείξεις για γενική αναισθησία.


Η ενδοσκοπική επέμβαση ρινός και παραρρινίων κόλπων γίνεται στο χειρουργείο με γενική αναισθησία. Το ενδοσκόπιο επιτρέπει στον χειρουργό να δει τα ιγμόρεια μέσα στη μύτη και με μια βιντεοκάμερα να κάνει τη λεπτή εγχείρηση σε ένα μικρό χώρο, στον οποίο είναι δύσκολο να επιτευχθεί χειρουργική διαδικασία με τα κανονικά χειρουργικά εργαλεία.

Διαβάστε περισσότερο σε σχετικό άρθρο.

Απομακρύνοντας τους πολύποδες με σπρέι στεροειδών:

Μερικοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενους ρινικούς πολύποδες. Στεροειδή ρινικά σπρέι μπορεί να χρησιμοποιούνται τακτικά και μακροπρόθεσμα, για να αποτρέψουν την ανάπτυξη περισσότερων πολυπόδων πέρα από τους ήδη αναπτυσσόμενους. 

Πριν από την αγορά φαρμάκων και την θεραπεία είναι καλύτερα να επισκεφτείτε πρώτα έναν γιατρό για να έχετε τη σωστή διάγνωση των ρινικών πολυπόδων.

Η τακτική χρήση των στεροειδών ρινικών σπρέι είναι ασφαλής.

Οι παρενέργειες των τοπικών στεροειδών φαρμάκων:

Αυτές περιλαμβάνουν τον ρινικό ερεθισμό, τον πονόλαιμο και τις ρινορραγίες. Περίπου 1 στα 10 άτομα που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα βιώνουν ένα από αυτά τα συμπτώματα.
Ορισμένες παρενέργειες προκαλούνται από την λανθασμένη χρήση της θεραπείας. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες.

Οι ασθενείς που έχουν αυξημένη πίεση στο μάτι (γλαύκωμα) πρέπει να παρακολουθούνται πιο στενά κατά τη χρήση σπρέι στεροειδών. 


Άλλες θεραπείες:

Τα ρινικά αποσυμφορητικά συχνά αγοράζονται από τα φαρμακεία για να ανακουφίσουν ένα στη μύτη. Μπορούν να περιέχουν εφεδρίνη ή ξυλομεταζολίνη. Αυτά τα σπρέι ή σταγόνες δεν συνιστούνται για τη θεραπεία ρινικών πολυπόδων.

Εάν χρησιμοποιούνται για ρινική απόφραξη η οποία οφείλεται σε άλλες αιτίες (για παράδειγμα κρύωμα ή ιγμορίτιδα), θα πρέπει να διακόπτονται εντός 10 ημερών. Η παρατεταμένη χρήση αυτών των φαρμάκων, με την διακοπή μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η φλεγμονή στη μύτη (ρινίτιδα), η οποία προκαλεί επίσης πνιγηρότητα και δυσλειτουργία στη μύτη, μπορεί να προκληθεί από τέτοιες θεραπείες (φαρμακευτική ρινίτιδα).

Θαλασσινό νερό (φυσιολογικός ορός) και ρινοπλύσεις είναι μια φθηνή και ασφαλής θεραπεία που χρησιμοποιείται μερικές φορές σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα λόγω βουλωμένης μύτης και υποψιάζεστε ότι έχετε ρινικούς πολύποδες ή ξέρετε ότι είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων κόλπων, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με ιατρείο μας για  διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

Τηλεφωνήστε: 2110194618