Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Ποιοί είναι οι ρινικοί πολύποδες (Πολύποδες μύτης - ρινός);

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις μισχωτοί, οιδηματικοί, ογκόμορφοι ιστικοί σχηματισμοί του ρινικού βλεννογόνου ωχρογκριζωπού χρώματος με σύνηθες σχήμα σταγόνας που αναπτύσσονται στη μύτη ή στα ιγμόρεια, συνήθως γύρω απο την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Μπορούν να είναι κιτρινωπά, γκρι ή σε ροζ χρώμα, οι οποίοι είναι μη-καρκινικοί (καλοήθεις). Οι πολύποδες στη μύτη μπορούν να ποικίλουν πολύ σε μέγεθος. Μπορεί να υπάρχει μόνο ένας αλλά αρκετές φορές είναι περισσότεροι και όταν μεγαλώνουν μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι.

πολύποδας στη μύτη εγχείρηση

Έχω βουλομένη μύτη και υποψιάζομαι οτι πάσχω απο ρινικούς πολύποδες τι πρέπει να κάνω;

 Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεται για μαζί με τον ΩΡΛ ιατρό σας είναι τα εξής:

  1. Πλήρης ΩΡΛ εξέταση με ενδοσκόπηση ρινός-φάρυγγα για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.
  2. Αξονική σπλαγχνικού κρανίου για εκτίμηση της έκτασης.
  3. Ως καταλληλότερη θεραπεία αποτελεί η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραριννίων.
  4. Μετά την επέμβαση συνίσταται η μακροχρόνια παρακολούθηση και θεραπεία για την προφύλαξη υποτροπών και επανεπεμβάσεων.

Με περισσότερες λεπτομέρειες αναλύεται το κάθε βήμα στη συνέχεια για επίλυση περισσότερων αποριών.

Τι προκαλεί τους ρινικούς πολύποδες;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία δεν είναι γνωστή. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και όταν είναι μικροί δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και δεν χρειάζονται συνήθως θεραπεία. Θεωρείται ότι η συνεχιζόμενη (χρόνια) φλεγμονή στη μύτη (χρόνια ιγμορίτιδα) προκαλεί διόγκωση (οίδημα) και υπερτροφία του βλεννογόνου της μύτης και των παραρρίνιων κολπών. Έτσι μεγαλώνοντας βγαίνουν από τα στόμια των κόλπων και λόγω της βαρύτητας αυτή η διόγκωση κρέμεται προς τα κάτω και σχηματίζεται ο πολύποδας. Οι πολύποδες συνήθως επηρεάζουν και τα δύο ρουθούνια και μπορεί σταδιακά να μεγαλώνουν, μπλοκάροντας τη μύτη.

Οι μεγαλύτερες ρινικές κυψέλες ονομάζονται ιγμόρεια. Βρίσκονται κάτω από τα μάτια και πίσω από τα μάγουλα. Η επένδυση των κόλπων είναι η ίδια με την επένδυση της μύτης και αυτός είναι ο λόγος που ο πολύποδας /ες μπορούν επίσης να σχηματιστούν στα ιγμόρεια.

πολύποδας στη μύτη

 

Ο ιατρικός όρος για τη φλεγμονή της μύτης και των ιγμορείων είναι η ρινοκολπίτιδα. Συχνά, η αιτία είναι άγνωστη αλλά μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη μόλυνση. Οι ρινικοί πολύποδες μπορεί να είναι ένα μέρος αυτής της κατάστασης.
Ορισμένες συνθήκες κάνουν την φλεγμονή της μύτης και τους πολύποδες στη μύτη πιθανά περιστατικά. Αυτά περιλαμβάνουν το άσθμα, την αλλεργία στην ασπιρίνη, την κυστική ίνωση και μερικές σπάνιες καταστάσεις της μύτης (όπως αλλεργική ιγμορίτιδα, μύκητες και το σύνδρομο Churg-Strauss).


Ποιος παρουσιάζει ρινικούς πολύποδες;

Τα 2 με 4 στα 100 άτομα θα αναπτύξουν ρινικούς πολύποδες σε κάποια φάση της ζωής τους. Οι πολύποδες μύτης μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Είναι δύο φορές πιο συχνοί σε άνδρες απ’ ότι σε γυναίκες. Οι ρινικοί πολύποδες εμφανίζονται συχνά σε παιδιά. Ένα παιδί με ρινικούς πολύποδες θα πρέπει επίσης να ελέγχεται για την κυστική ίνωση, γιατί είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων. (Περίπου τα μισά άτομα με κυστική ίνωση έχουν ρινικούς πολύποδες.)


Ποια είναι τα συμπτώματα των ρινικών πολυπόδων;

 Τα συμπτώματα που μπορούν να εμφανίσουν οι ρινικοί πολύποδες είναι τα εξής:

  • Ρινική απόφραξη
  • Φτέρνισμα
  • Οπισθορρινική καταρροή
  • Ρινική καταρροή
  • Ρινική συμφόρηση
  • Άλγος προσώπου
  • Μειωμένη ικανότητα οσμής (υποσμία)
  • Απώλεια όσφρησης (ανοσμία)
  • Απώλεια γεύσης
  • Φαγούρα γύρω απο τα μάτια
  • Χρόνιες λοιμώξεις

 Οι μεγάλοι πολύποδες μερικές φορές μπορούν αποφράσσουν τις ρινικές χοάνες (χοανοπολύποδας) και με αυτό το τρόπο παρεμβαίνουν στην αναπνοή τη νύχτα και προκαλούν αποφρακτική άπνοια ύπνου. 

 Ένας πολύ μεγάλος πολύποδας μπορεί να μετατρέψει τη μύτη και το μέτωπο σας και να αυξηθούν σε μέγεθος. Αυτό είναι σπάνιο. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκύψει διπλωπία. Αυτό οφείλεται στους τεράστιους πολύποδες και την αλλαγή της δομής του προσώπου. Οι πολύποδες σε αυτή την περίπτωση πιέζουν τα νεύρα που στέλνουν σήματα όρασης από τα μάτια στον εγκέφαλο.

 Προσοχή! Εάν είναι μονόπλευρα, πάντα χρειάζεται χειρουργικη προσέγγιση για να πραγματοποιηθεί βιοψία επειδή λόγω αυξημένου κινδύνου αυτό το μόρφωμα μπορεί να μην είναι κοινός καλοήθης ρινικός πολύποδας αλλά είτε καρκίνος είτε αναστροφο θήλωμα. Σε περίπτωση ανεύρεσης καρκίνου (κακοήθειας) ή ανάστροφου θηλώματος απαιτείται επείγον διερεύνηση απο τον ΩΡΛ ιατρό σας και χερουργική επέμβαση.

Χρειάζομαι κάποιες εξετάσεις;

Ένας χειρουργός ΩΡΛ μπορεί να διαγνώσει συνήθως τους ρινικούς πολύποδες με βάση τα συμπτώματά σας και για την εξέταση της μύτης σας (ρινοσκόπηση με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο ).

Μεγάλοι πολύποδες μπορεί να είναι εύκολα ορατοί από τα ρουθούνια σας. Μικρότεροι πολύποδες και πολύποδες στα ιγμόρεια δεν είναι ορατοί μέσω των ρουθουνιών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ωτορινολαρυγγολόγος θα περάσει ένα μικρό ευέλικτο τηλεσκόπιο με μια φωτογραφική μηχανή (ενδοσκόπιο) μέσα στη μύτη σας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ενδοσκόπηση ρινός. Αυτό επιτρέπει την αξιολόγηση της έκτασης και της θέσης των πολυπόδων.


Περιστασιακά μπορεί να χρειαστούν μια αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι σαρώσεις μπορούν να εμφανίσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το που βρίσκονται οι πολύποδες και τι επιπτώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε άλλα μέρη του προσώπου, τα ιγμόρεια και το κρανίο.

Αυτές οι σαρώσεις μπορούν να εμφανίζουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το που βρίσκονται οι πολύποδες και τι επιπτώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε άλλα μέρη του προσώπου, τα ιγμόρεια και το κρανίο.

Σημείωση: οι ρινικοί πολύποδες σε ένα ρουθούνι μόνο (μονομερή-ετερόπλευρο) είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου (κακοήθεια). Θα πρέπει να εξεταστείτε από ΩΡΛ -χειρουργό για να αποκλείσετε ως ενδεχόμενο την εγχείρηση πολύποδες μύτης. 

Εμφάνιση αίματος είναι ένα δυνητικά ανησυχητικό σύμπτωμα. Μπορεί να συμβεί λόγω της μόλυνσης, σκαλίσματος μύτης ή εσφαλμένης χρήση των ρινικών σπρέι, τα οποία είναι γενικά ακίνδυνα. Ωστόσο, αν έχετε εμφάνιση αίματος από τη μία πλευρά της μύτης, θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας, καθώς σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι του όγκου.

Ποιες είναι οι θεραπείες για ρινικούς πολύποδες;

 Οι αρχικοί στόχοι της θεραπείας είναι η αντιμετώπιση της δυσχέρειας ρινικής αναπνοής, των συμπτωμάτων ρινίτιδας και του άσθματος και η βελτίωη της παροχέτευσης των παραρρίνιων κόλπων.

Ο τελικός στόχος είναι η εξάλειψη των πολυπόδων, της παθολογίας των παραρρίνιων και η πρόληψη των υποτροπών. Οι μονήρεις και οι μη εωσινοφιλικοί πολύποδες συνήθως δεν υποτροπιάζουν ύστερα απο χειρουργική αφαίρεση. Η χειρουργική του μέσου ρινικού πόρου με την διάνοιξη των μικρό ανατομικών διόδων στη σημαντική αυτή περιοχή, διευκολύνει την παροχέτευση της βλέννας και του αερισμού των παραρρίνιων κόλπων. Η λειτουργική χειρουργική συμβάλλει στην αποκατάσταση σαφώς αφοριζόμενων και σοβαρού βαθμού υπερπλαστικών αλλοιώσεων  του βλεννογόνου που εντοπίζονται σε απομακρυσμένα σημεία των κόλπων, χωρίς απευθείας παρέμβαση στις περιοχές αυτές. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να ζεί καλύτερα με τη νόσο του αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν την εξαλείφει εντελώς.

Επομένως, η επιτυχία της αντιμετώπισης εξαρτάται απο την προσεκτική εκτίμηση παραγόντων όπως η ύπαρξη συμπτωμάτων ή μη, η απόφραξη της παροχέτευσης των παραρρινίων και η ανάγκη για επανεπέμβαση. 

  • Χειρουργική θεραπεία:

 Οι επιλογές της χειρουργικής αντιμετώπισης συνιστούν ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων απο την απλή πολυπεκτομή μέχρι την επέμβαση της πλήρους αφαίρεσης του ρινικού βλεννογόνου (nasalisation). 

Η λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρινίων (FESS) αποτελεί την σύγχρονη χειρουργική επέμβαση στη ρινική πολυποδίαση. Στις περιπτώσεις μονήρων και περιορισμένης έκτασης πολυπόδων, η επέμβαση αποκαθιστά την παροχέτευση και τον αερισμό των παραρρίνιων κόλπων λόγω της διάνοιξης των στενών ανατομικών διόδων και με τον τρόπο αυτό μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή. Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα στις περιπτώσεις εκτεταμένης και υποτροπιάζουσας πολυποδίασης δεν είναι ικανοποιητικά δεδομένου οτι ολόκρηρος ο ρινικός βλεννογόνος έχει επηρεαστεί απο τη νόσο. Σε ασθενείς με διάχυτη πολυποδίαση απαιτείται πιο εκτεταμένη επέμβαση (pansinus operation).

 H αφαίρεση πολυπόδων μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες ουλές και παραμόρφωση των ανατομικών οδηγών σημείων. Μια μεγάλη μελέτη απέδειξε πως η επανεμφάνιση πολυπόδων εωσινοφιλικής ρινικής πολυποδίασης δεν αποτελεί αληθή υποτροπή αλλά το αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης ανοσολογικής φλεγμονώδους αντίδρασης πιθανώς έναντι των υπολλειμάτων μυκήτων και υπεραντιγόνων στη ρινική κοιλότητα και του παραρρίνιους κόλπους.

 Η βασική παθολογική διαταραχή εντοπίζεται στη ρινική βλέννα. Οι ρινικές εκκρίσεις ειναι παχύρρευστες και κολλώδεις και η βλεννοκροσωτή λειτουργία αποτυγχάνει να απομακρύνει την πηκτή βλέννη. Ο σκοπός της επέμβασης ειναι η διευκόλυνση της απομάκρυνσης και η αποτροπή της λίμνασης της παχύρρευστης αυτής βλέννας στα παραρρίνια. Η πλήρης αφαίρεση του ρινικού βλεννογόνου (nasalization procedure) αποτρέπει τον αποικισμό απο μικρόβια και την δημιουργία εστιών που συγκεντρώνουν ερεθίσματα στις πτυχές του οιδηματώδους και πολυποειδικού ιστού.

Ποιοί είναι οι λόγοι που μπορεί να αποτύχει η χειρουργική επέμβαση;

 Οι λόγοι που μπορεί να αποτύχει μια χειρουργική επέμβαση είναι οι εξής:

  • Ανεπαρκής ηθμοειδεκτομή
  • Ανεπαρκής αφαίρεση οστικών διαφραγματίων (Ανεπαρκής συγκέντρωση φαρμάκων πίσω απο τα διαφραγμάτια, Ανεπαρκής αφαίρεση πολυποειδικού ιστού πίσω απο τα διαφραγμάτια, Λίμναση εκκρίσεων)
  • Ανεπαρκής αντιμετώπιση του μετωπιαίου κόλπου (πολύποδες στην περιοχή του μετωπιαίου κολπώματος και του στομίου του μετωπιαίου κόλπου, πολύποδες και βλεννογονοκήλη του μετωπιαίου κόλπου, στένωση του στομίου του μετωπιαίου κόλπου)
  • Ανεπαρκής αντιμετώπιση του γναθιαίου άντρου (ανεπαρκές στόμιο του γναθιαίου αντρου, εκ νέου στένωση του στομίου, ελαττωμένος αερισμός και παροχέτευση, ανεπαρκής παροχέτευση λόγω παχύρρευστων εκκρίσεων, ανεπαρκής καθαρισμός)
  • Ανεπαρκής διάνοιξη του πρόσθιου τοιχώματος του σφηνοειδούς κόλπου (ελαττωμένος αερισμός, ελατωμένη παροχέτευση, ανεπαρκής συγκέντρωση φαρμάκων, ανεπαρκής καθαρισμός)
  • Ελεύθερα οστικά τεμάχια, κοκκιωματώδης ιστός και υποτροπή των πολυπόδων

Διαβάστε περισσότερο σε σχετικό άρθρο.

Μετά το χειρουργείο τι χρειάζεται να κάνω;

 Η μακροχρόνια παρακολούθηση έχει μεγάλη σημασία. Τα συντρίμματα μέσα στη ρινική κοιλότητα πρέπει να απομακρύνονται με ρινοπλύσεις. Η χορήγηση αντιβιοτικών και τοπικών στεροειδών, ακόμη και συστηματικών εάν είναι απαραίτητο, πρέπει να συνεχίζεται. Οι ασθενείς παρακολουθούνται στενά ώστε σε περίπτωση εμφάνισης υδαρών πολυπόδων να αφαιρείται το ορώδες υγρό έγκαιρα μέσω του καθαρισμού με microdebrider. Εμμένοντες πολύποδες εξελίσσονται σε διάχυτη ρινική πολυποδίαση και για αυτό πρέπει να αφαιρούνται προτού καταστούν συμπτωματικοί. Παρόλα αυτά ο άσκοπος τραυματισμός του βλεννογόνου πρέπει να αποφεύγεται διότι οδηγεί στον σχηματισμό κοκκιωματώδους ιστού.

 

  • Στεροειδή ρινικών σταγόνων:

 Τα σπρέι που περιέχουν στεροειδή για την  μύτη βρίσκονται συνήθως στην πρώτη γραμμή για την θεραπεία των ρινικών πολυπόδων.

 Τα ρινικά σπρέι που περιέχουν στεροειδή φάρμακα μειώνουν την φλεγμονή στη μύτη. Σταδιακά, η ρινική συμφόρηση μειώνεται και οι πολύποδες συρρικνώνονται.  Τα ρινικά σπρέι μπορεί να χρειαστούν μια εβδομάδα ή δύο για να παρουσιάσουν κάποια εμφανή διαφορά στα συμπτώματα σας. Θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας και η χρήση τους πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες.
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα ρινικά σπρέι κάθε μέρα όπως ακριβώς προβλέπεται για την μεγαλύτερη επιτυχία.

Απομακρύνοντας τους πολύποδες με σπρέι στεροειδών:

Μερικοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενους ρινικούς πολύποδες. Στεροειδή ρινικά σπρέι μπορεί να χρησιμοποιούνται τακτικά και μακροπρόθεσμα, για να αποτρέψουν την ανάπτυξη περισσότερων πολυπόδων πέρα από τους ήδη αναπτυσσόμενους. 

Πριν από την αγορά φαρμάκων και την θεραπεία είναι καλύτερα να επισκεφτείτε πρώτα έναν γιατρό για να έχετε τη σωστή διάγνωση των ρινικών πολυπόδων.

Η τακτική χρήση των στεροειδών ρινικών σπρέι είναι ασφαλής.

Οι παρενέργειες των τοπικών στεροειδών φαρμάκων:

Αυτές περιλαμβάνουν τον ρινικό ερεθισμό, τον πονόλαιμο και τις ρινορραγίες. Περίπου 1 στα 10 άτομα που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα βιώνουν ένα από αυτά τα συμπτώματα.
Ορισμένες παρενέργειες προκαλούνται από την λανθασμένη χρήση της θεραπείας. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες.

Οι ασθενείς που έχουν αυξημένη πίεση στο μάτι (γλαύκωμα) πρέπει να παρακολουθούνται πιο στενά κατά τη χρήση σπρέι στεροειδών. 

  • Δισκία στεροειδών (χάπια):

Μερικές φορές εκτός από την χειρουργική επέμβαση  η θεραπεία  μέσω των στεροειδών χαπιών (πρεδνιζολόνη) ορίζεται για μια εβδομάδα για να μειωθεί η φλεγμονή στη μύτη. Αυτό συχνά λειτουργεί θετικά και βοηθάει τους πολύποδες να συρρικνωθούν. Η θεραπεία των στεροειδών δισκίων είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση, η λήψη στεροειδών δισκίων μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες. Θα πρέπει να πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τοπικά στεροειδή μύτης (σταγόνες ή σπρέι).

Μέχρι πρόσφατα, τα χάπια στεροειδών χρησιμοποιήθηκαν κυρίως όταν τα συμπτώματα ήταν πολύ σοβαρά, για να παρέχουν ανακούφιση πριν από την δράση των σταγόνων ή την εγχείρηση. Ωστόσο, μια σύντομη λήψη των στεροειδών μπορεί να χρησιμοποιείται συχνά ως θεραπεία ρουτίνας. Αυτό συμβαίνει επειδή μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη δισκίων στεροειδών επί δύο εβδομάδες, η οποία ακολουθείται από στεροειδείς ρινικές σταγόνες για αρκετές εβδομάδες, έδωσε τα καλύτερα ποσοστά ίασης. Η λήψη στεροειδών δισκίων επί δύο εβδομάδες είναι απίθανο να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. (Η μακροχρόνια χρήση στεροειδών δισκίων είναι αυτή που προκαλεί σοβαρές παρενέργειες).

 

  • Άλλες θεραπείες:

Τα ρινικά αποσυμφορητικά συχνά αγοράζονται από τα φαρμακεία για να ανακουφίσουν τη μύτη. Μπορούν να περιέχουν εφεδρίνη ή ξυλομεταζολίνη. Αυτά τα σπρέι ή σταγόνες δεν συνιστούνται για τη θεραπεία ρινικών πολυπόδων.

Εάν χρησιμοποιούνται για ρινική απόφραξη η οποία οφείλεται σε άλλες αιτίες (για παράδειγμα κρύωμα ή ιγμορίτιδα), θα πρέπει να διακόπτονται εντός 10 ημερών. Η παρατεταμένη χρήση αυτών των φαρμάκων, με την διακοπή μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η φλεγμονή στη μύτη (ρινίτιδα), η οποία προκαλεί επίσης πνιγηρότητα και δυσλειτουργία στη μύτη, μπορεί να προκληθεί από τέτοιες θεραπείες (φαρμακευτική ρινίτιδα).

Θαλασσινό νερό (φυσιολογικός ορός) και ρινοπλύσεις είναι μια φθηνή και ασφαλής θεραπεία που χρησιμοποιείται πολλές φορές σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

 

 Πόσο συχνές είναι οι υποτροπές των ρινικών πολυπόδων;

Ανεξαρτήτως συντηρητικής ή χειρουργικής αντιμετώπισης, οι περισσότεροι πολύποδες μπορούν να υποτροπιάζουν. Σε γενικές γραμμές προτείνεται η συντηριτική θεραπεία ως πρώτη επιλογή και η χειρουργική ακολουθεί στις περιπτώσεις φτωχής ανταπόκρισης στα φάρμακα. Η θεραπεία της εωσινοφιλικής διάχυτης ρινικής πολυποδίασης περιλαμβάνει τοπικά και συστηματικά κορτικοστεροειδή, τοπικά διουρητικά, ανταγωνιστές λευκοτριενίων, ανοσοδιεγέρτες και αντιμυτιασικούς παράγοντες.

Στους ασθενείς με την τριάδα του Samter έχει προταθεί η θεραπεία απευαισθητοποίσης στην ασπιρίνη και η ενδορρινική χορήγηση ακετυλοσαλικυλικής λυσίνης. Ο βαθμός ανταπόκρισης στη θεραπεία ποικίλλει και καμία θεραπευτική παρέμβαση δεν προσφέρει πλήρη ίαση.

Τα συστηματικά κορτικοστεροειδή προσφέρουν το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, παρόλα αυτά δεν εξασφαλίζεται η μη υποτροπή των ρινικών πολυπόδων. 

Η κύρια αιτία των υποτροπών είναι η μη διάνοιξη ή παροχεύτεση περιοχών. Εάν δεν διανοιχθούν οι ηθμοειδείς κυψέλες, πολύποδες παραμένουν σε αυτές τις περιοχές και λειτουργούν ως δεξαμενές συγκέντρωησς της παχύρευστης βλέννας. Η οστική φλεγμονή και η απόφραξη του συστήματος του Havers συμβάλλει στην παραμονή της νόσου τοπικά και οδηγεί σε ανώμαλη πάχυνση του υποκείμενου οστού εάν αυτό δεν αφαιρεθεί. Συνεπώς, όλα τα οστικά διαφράγματα των ηθμοειδών κυψέλων πρέπει να ανοιχθούν και να αφαιρεθούν. Η παθολογία στην περιοχή του ηθμοειδικού χαρακώματος πρέπει επίσης να αντιμετωπίζεται. Οι οστικές προσεκβολές σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εξαλείφονται με οστεογλύφανο ώστε να μην παραμείνουν αποκλεισμένες περιοχές. 

Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα λόγω βουλωμένης μύτης και υποψιάζεστε ότι έχετε ρινικούς πολύποδες ή ξέρετε ότι είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων κόλπων, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με ιατρείο μας για  διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

 Οι συμπτωματικοί πολύποδες είναι συνήθως αμφοτερόπλευροι στα παιδιά και σχετίζονται με συστηματική νόσο. Παιδιά κάτω των 5 ετών με αμφοτερόπλευρους πολύποδες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για κυστική ίνωση. Η διάχυτη ρινική πολυποδίαση που προκαλεί συμπτώματα παρατηρείται στο 20-25% των παιδιατρικών ασθενών με κυστική ινωση, στο 10% των ασθενών με δυσανεξία και στο 5% των ασθενών με πρωτοπαθή δυσκινησία των κροσσών. Το 50% των παιδιών με ρινικούς πολύποδες έχουν θετικό ιστορικό πολυπόδων γεγονός που συνηγορεί υπές της γενετικής προδιάθεσης στην ανάπτυξη της νόσου.

 Η ιστολογική εικόνα των παιδικών πολυπόδων διαφέρει απο τους πολύποδες των ενηλίκων. Οι εωσινοφιλικοί πολύποδες παρατηρούνται λιγότερο συχνά στα παιδιά, πιθανώ διότι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού στα πλαίσια συστηματικών νοσημάτων είναι πιο διαδεδομένες στα παιδιά (π.χ κυστική ίνωση, πρωτοπαθής δυσκινησία των κροσσών).

 Η χειρουργική αντιμετώπιση των ρινικών πολυπόδων στα παιδιά ενδείκνυται κυρίως όταν υπάρχει δυσχέρεια ρινικής αναπνοής και δυσμορφία προσώπου (διεύρυνση της ράχης της ρινός, υψηλή και θολωτή υπερώα) με αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής.