Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Σύνδρομο Eagle
Το σύνδρομο Eagle

Το σύνδρομο Eagle αποτελεί μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο στον λαιμό και στο πρόσωπο. Τυπικά προκαλείται από ένα ασυνήθιστα μακρύ στυλοειδές οστό το οποίο είναι ένα οστέινο οστό που εντοπίζεται ακριβώς κάτω από το αυτί. 

Ο πόνος που προκαλείται από το σύνδρομο Eagle είναι ένας τύπος νευρικού πόνου, που αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προκαλείται από ασυνήθιστα νευρικά σήματα και όχι από βλάβη στην οδυνηρή περιοχή. Ο πόνος συνήθως είναι παλλόμενος και μπορεί να περιλαμβάνει την αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό. Δεν είναι σπάνιο σε ορισμένους ασθενείς να υπάρχουν εμβοές και πόνος στην περιοχή του αυχένα 

 Αίτια

Το κύριο αίτιο που προκαλείται το σύνδρομο Eagle αποτελεί η παρουσία επιμηκυσμένου στυλοειδούς οστού η οποία ασκεί πίεση στο λαιμό και συμπιέζει τα κοντινά νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας πόνο. Άλλες αιτίες που προκαλούν αυτήν την παθολογική κατάσταση είναι η αμυγδαλεκτομή όπου ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσουν μετά την επέμβαση ιστό ουλής μέσα και γύρω στο λαιμό και η ακτινοβολία του στυλεοειδούς συνδέσμου.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο σύνδρομο Eagle είναι κυρίως τα εξής:

 • δυσκολίες κατάποσης
 • αίσθηση ότι υπάρχει κάτι κολλημένο στο λαιμό
 • πόνος στη βάση της γλώσσας
 • πόνος κατά την κατάποση ή κατά την περιστροφή του κεφαλιού στη μια πλευρά 
 • εμβοές αυτιών μεγάλης διάρκειας
 • πονοκέφαλος που σφύζει στο σαγόνι
Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στο πλήρες ιατρικό ιστορικό και στη φυσική εξέταση καθώς και στις ακτίνες  X που μπορούν να βοηθήσουν έναν γιατρό να δεί την δομή του στυλοειδούς και τις γύρω δομές. Ωστόσο είναι σημαντικό ο γιατρός να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες του πόνου σε αυτήν την περιοχή του σώματος όπως:

 • οδοντικό άλγος που αντανακλά στο λαιμό
 • προβλήματα με κοντινά αιμοφόρα αγγεία
 • μολύνσεις αυτιών
 • σωματικούς τραυματισμούς στο σαγόνι
 • ύπαρξη κήλης σε κάποιο μεσοσπονδύλιο δίσκο

Θεραπεία

 Η θεραπεία του συνδρόμου Eagle μπορεί να είναι είτε συντηρητική σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί η χειρουργική θεραπεία είτε χειρουργική.  Στη συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνονται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη οι στεροειδείς ενέσεις για την αντιμετώπιση του πόνου.

Η χειρουργική επέμβαση είναι η κοινή και η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το σύνδρομο Eagle μικραίνοντας το στυλοειδές οστό.

Η χειρουργική επέμβαση μέσω του στόματος απαιτεί την αφαίρεση των αμυγδαλών και υπάρχει ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος βλάβης στα περιβάλλοντα αιμοφόρα αγγεία.

Η χειρουργική επέμβαση μέσω του λαιμού προσφέρει καλύτερη πρόσβαση όμως θα προκληθεί ουλή.  Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου Eagle ήταν επιτυχής στο 80% των ασθενών. Εάν εμφανίζεται κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.