Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια ή φαρυγγικές αμυγδαλές) είναι ένα ενιαίο κομμάτι του ιστού που βρίσκεται πολύ ψηλά στο οπίσθιο μέρος του ρινοφάρυγγα, πίσω από τη μύτη σας. Οι γιατροί πιστεύουν ότι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις βοηθούν στην μικροβιακή άμυνα του οργανισμού.

Πολλές φορές όμως οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) προκαλούν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις ωτός (οξεία μέση ωτίτιδα), λόγω του ότι τα παγιδευμένα βακτήρια «ταξιδεύουν» μέχρι την ευσταχιανή σάλπιγγα και μετά στο μέσο ους. Μερικές φορές τα παγιδευμένα μικρόβια κάνουν τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις να διογκώνονται και να αποφράσουν την ευσταχιανή σάλπιγγα (δυσλειτουργία ευσταχιανής), προκαλώντας μέση ωτίτιδα με υγρό και βακτηριαιμία στην κοιλότητα του μέσου ωτός .

 Πλέον λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας η ενδοσκοπική αφαίρεση αντικατέστησε την κλασσική αδενοτομή  και αποτελεί πλέον την χειρουργική επέμβαση εκλογής  για την υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων και για το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας που προκαλείται στα παιδιά. Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της επέμβασης είναι οτι η ανάρρωση του ασθενή πραγματοποιείται  πιο γρήγορα.

Γιατί να προτιμήσουμε την ενδοσκοπική αφαίρεση απο κλασσική αδενοτομή (αδενοειδεκτομή):

Είναι γνωστό ότι και η ενδοσκοπική αφαίρεση και η κλασσική αδενοτομή μειώνουν την υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί πως η ενδοσκοπική αφαίρεση είναι αποτελεσματική στη μείωση  της μακροχρόνιας ρινικής απόφραξης αλλά συγκριτικά με τις επιπλοκές που εμφανίζει μεταριννικά απο την κλασσική αδενοτομή μειονεκτεί σε μεγάλο βαθμό.

Τι είναι η ενδοσκοπική αδενοτομή (Αδενοειδεκτομή):

Κατά τη διάρκεια μιας ενδοσκοπικής αδενοτομής, ο ΩΡΛ χειρούργος χρησιμοποιεί ένα ειδικό μικροτόμο εργαλείο που λέγεται microdebrider. Έχει ένα μικρό περιστρεφόμενο άκρο για την ασφαλή αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Το microdebrider έχει μια κυρτή άκρη που βοηθά τον χειρούργο, υπό ενδοσκοπικό έλεγχο μέσω του ιατρικού μόνιτορ, να αφαιρέσει τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις με ασφάλεια. Επειδή αυτός ο εξοπλισμός είναι πιο ακριβής από την κλασική αδενοτομή, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος τραυματισμού στην χειρουργήσιμη περιοχή.

 

Σύγκριση Ενδοσκοπικής αδενοτομής και Κλασικής αδενοτομής: