Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Ωτοπλαστική σε παιδιά

Τα πεταχτά αυτιά είναι ένα κληρονομικό πρόβλημα που επηρεάζει 1-2% του πληθυσμού (αν και η διάγνωση του είναι κάπως υποκειμενική και αυτό το ποσοστό εξαρτάται από το τι θεωρείται ως σημαντική δυσμορφία του αυτιού). Μπορεί να είναι ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη και προκύπτει ως αποτέλεσμα της έλλειψης (ή δυσπλασίας) του χόνδρου κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου. Τα αφεστώτα ώτα έχουν ανώμαλη ελικοειδή πτύχωση η απλά μεγαλώνουν πλευρικά.

Περιστασιακά, μικρές πτυχώσεις κατά τη γέννηση μπορούν να υποχωρούν από μόνες τους ή με τη βοήθεια ειδικών νάρθηκων!!!

Πεταχτά αυτιά δεν έχουν την τάση να βελτιώνονται με τον καιρό και η πλειονότητα των μωρών, που έχουν προεξέχοντα αυτιά γεννιούνται με φυσιολογική ακοή. Με μείζονες συγγενείς ανωμαλίες όπως διάφορες δυσπλασίες (μικρωτία, βαρείες δυσμορφίες, απλασία ωτός), το κυριότερο πρόβλημα που προκύπτει στους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού σας είναι η αναζήτηση του εάν συνδυάζεται με απώλεια ακοής.

Το ψυχολογικό πρόβλημα:

Η ψυχολογική δυσφορία που προκαλείται από τα πεταχτά αυτιά (αφεστώτα ώτα) μπορεί να είναι δυσβάσταχτη. Τα πειράγματα στο σχολείο προκαλούν όσο την βραχυπρόθεσμη δυστυχία, τόσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση και στην αυτοπεποίθηση του παιδιού. 


Συντηρητική αντιμετώπιση:

Προτού το παιδί φτάσει στην ηλικία των έξι μηνών, ο χόνδρος του αυτιού είναι πολύ μαλακός και μπορεί να αλλάξει με τοποθέτηση νάρθηκα. Στις μέρες μας έχουν εφευρεθεί εξελιγμένοι νάρθηκες, που καταφέρνουν να διορθώσουν το πρόβλημα με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Η χρήση αυτών των ναρθήκων στα μωρά μικρότερα των έξι μηνών μειώνουν την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση. Στα μωρά, που έχουν συμπληρώσει τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, η χειρουργική διόρθωση είναι η μόνη επιλογή.

Χειρουργική αντιμετώπιση:

Όταν το παιδί γίνεται πέντε ετών, φτάνει στην καλύτερη ηλικία για να γίνει η ωτοπλαστική επέμβαση. Επειδή οι συμμαθητές του στο νηπιαγωγείο αρχίζουν τα πειράγματα, το παιδί καταλαβαίνει, ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θέλει να το λύσει όσο πιο δυνατόν γρήγορα. Ορισμένοι χειρουργοί έχουν προτείνει να γίνονται οι επεμβάσεις πριν από την ηλικία των 4-6 ετών, αλλά αυτό δεν συνηθίζεται στην χώρα μας.

 Η ωτοπλαστική στα παιδιά γίνονται με την ίδια επιτυχία και σε ενήλικους ασθενείς. Μόλις ληφθεί η απόφαση, η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε από τον πλαστικό χειρούργο, είτε από τον ωτορινολαρυγγολόγο. 

Αναισθησία:

Συνήθως η ωτοπλαστική σε παιδιά γίνεται γενική αναισθησία σε παιδιά και τοπική αναισθησία στους ενήλικες.

Διαδικασία:

Η επέμβαση ωτοπλαστικής στο παιδί μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα ή και στα δυο αυτιά. Χρειάζεται περίπου μια ώρα για να ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει μια τομή στο πίσω μέρος του αυτιού, απομάκρυνση μιας μικρής ποσότητας του δέρματος και ανάπλαση του πτερυγίου χόνδρου. Το κλείσιμο γίνεται με απορροφήσιμα ράμματα (με εξαίρεση κάποιες σπάνιες περιπτώσεις) και το αυτί (ή και τα δυο αυτιά) θα μείνει καλυμμένο με επίδεσμο για λίγες μέρες.

Μετεγχειρητική φροντίδα:

Η διαδικασία είναι συνήθως υπόθεση 1 ημέρας, αλλά οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ώστε να υπολογίσουν τουλάχιστον 10 ημέρες απουσίας από το σχολείο ή την εργασία.

Η συνηθισμένη φαρμακευτική αγωγή μετά από το χειρουργείο είναι τα απλά παυσίπονα, αλλά πρέπει να αποφύγετε τα μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) λόγω του αυξημένου κινδύνου της αιμορραγίας. Η μετεγχειρητική φροντίδα ποικίλλει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο επίδεσμος μένει για περίπου 7 ημέρες (είναι σημαντικό το αυτί να κρατηθεί στη συγκεκριμένη θέση μετά την επέμβαση). Παρόλα ταύτα, μια πρόσφατη μελέτη υπέδειξε, ότι δεν χρειάζεται να παραμείνουν οι επίδεσμοι σε οποιονδήποτε ασθενή για περισσότερο από 24 -48 ώρες.

Ακολουθήστε τη συμβουλή του γιατρού σας η επικοινωνήστε μαζί μας, αν ο επίδεσμος έφυγε από τη θέση του πριν από το συνιστάμενο χρόνο.

Σε κάποιους ασθενείς προτείνεται να φορούν προστατευτικό στήριγμα για αρκετές εβδομάδες μετά την επέμβαση (ιδιαίτερα τη νύχτα).
Μπορείτε να λουστείτε κανονικά δυο εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ώστε να φροντίζουν με τον κατάλληλο τρόπο το σημείο της τομής για σωστή επούλωση και πλήρη ανάρρωση.

Κολύμβηση πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον 2 εβδομάδες (ιδανικά περιμένετε 4-6 εβδομάδες) και το άθλημα να αποφεύγεται για 8 εβδομάδες. Τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται ανά πάσα στιγμή μετά την επέμβαση.

Επιπλοκές:

Γενικά σπάνιες (όχι περισσότερο από 5% όλων των περιπτώσεων συνολικά).

  • Αυτές που συνδέονται με γενική αναισθησία.
  • Ανάπτυξη των χηλοειδών ουλών (3%).
  • Μούδιασμα του αυτιού (s), το οποίο μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.
  • Ασυμμετρία μεταξύ των αυτιών.
  • Αιμάτωμα - πολύ σπάνια, μερικές φορές ο ασθενής πρέπει να επιστρέψει στη κλινική για αφαίρεση θρόμβου.
  • Λοίμωξη - αν είναι σοβαρή, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του τραύματος, επηρεάζοντας και τον χόνδρο. Αν μείνει χωρίς κατάλληλη θεραπεία, προκαλεί μακροχρόνια παραμόρφωση και απαιτεί περαιτέρω διαδικασία για τη διόρθωση τους.
  • Υποτροπή.
Πρόγνωση:

Τα πεταχτά αυτιά δεν αλλάζουν σχήμα από μόνα τους. Μετά την ηλικία των έξι μηνών, η χειρουργική διόρθωση είναι προς το παρόν η μόνη διαθέσιμη μέθοδος για την αντιμετώπισή του προβλήματος. Υπάρχει γενικά ένα εξαιρετικό ποσοστό ικανοποίησης μετά την επιτυχή χειρουργική επέμβαση, με θεαματικές θετικές επιδράσεις στην αυτοεκτίμηση, κοινωνική ζωή και αυτοπεποίθηση του ασθενή.

Τηλεφωνήστε: 2110194618