Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Τι είναι ένα ακουστικό βαρηκοΐας και πώς μπορεί να βοηθήσει;

Ένα ακουστικό βαρηκοΐας είναι μια μικρή, ηλεκτρονική συσκευή που βοηθά σε ένα άτομο να ακούσει και τοποθετείται συνήθως γύρω από το αυτί ή στο αυτί ενός ατόμου. Το ακουστικό βαρηκοΐας ενισχύει τους ήχους γύρω από τον άνθρωπο, έτσι ώστε το άτομο που φοράει το ακουστικό να μπορεί να επικοινωνεί και να συμμετέχει περισσότερο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ένα ακουστικό βαρηκοΐας αποτελείται από ένα μικρόφωνο, έναν ενισχυτή και ένα μεγάφωνο. Το μικρόφωνο συλλαμβάνει ήχους από το ακουστικό περιβάλλον σας και τους μετατρέπει σε ηλεκτρονικά σήματα. Ο ενισχυτής ενισχύει επιλεκτικά το ακουστικό ηλεκτρονικό σήμα. Το μεγάφωνο είναι ένα πολύ μικρό ηχείο που επαναφέρει τα ηλεκτρονικά σήματα ξανά σε ήχους ακοής μέσα στο αυτί.

Η παραπάνω εικόνα είναι ένα παράδειγμα της ένδειξης της λειτουργίας ενός ακουστικού βαρηκοΐας.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν υποστεί βλάβη της ακοής, πράγμα που σημαίνει ότι τα τριχωτά κύτταρα που βρίσκονται κοντά στο σώμα του κοχλία δεν είναι τόσο δεκτικά όπως συνήθιζαν να είναι. Η βλάβη των τριχωτών κυττάρων στα αυτιά ενός ατόμου προκαλούνται από τη γήρανση, διάφορες νόσους, από βλάβη (δυνατός θόρυβος) ή από ωτοτοξικά φάρμακα.

Άλλες αιτίες της απώλεια ακοής (βαρηκοΐα) μπορεί να μην σχετίζονται με την καταστροφή των τριχωτών κυττάρων, αλλά αντίθετα να προέρχονται από μια γενετική αιτία ή βλάβη στο μέσο ους - ωτοσκλήρυνση.

Ωτοσκλήρυνση σημαίνει «σκλήρυνση του οστού του ωτός».

Κατά την ωτοσκλήρυνση δημιουργούνται μικρές εστίες σκληρού οστού με πολύ αργό ρυθμό, πριν ακόμα εκδηλωθεί η απώλεια της ακοής. Όταν οι εστίες του σκληρού οστού φτάσουν και προσβάλουν το οστό του αναβολέα (είναι το τρίτο και μικρότερο οστό σε αυτή την αλυσίδα μεταβίβασης του ήχου στο μέσο ους), αυτό σκληραίνει και δεν μπορεί να μετακινηθεί και να έρθει σε επαφή με το υγρό που υπάρχει στο εσωτερικό αυτί. Έτσι προκαλείται με μηχανικό τρόπο μια διαταραχή της μεταβίβασης του ήχου από τα οστά στο εσωτερικό αυτί, με αποτέλεσμα την εκδήλωση βαρηκοΐας που ονομάζεται «βαρηκοΐα αγωγιμότητας».

Ωστόσο, ένα ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να διορθώσει ή τουλάχιστον να βοηθήσει καλύτερα και στα δύο προβλήματα.

Ένα ακουστικό βαρηκοΐας είναι μια συσκευή που βοηθά στην ενίσχυση του ήχου, έτσι ώστε τα τριχωτά κύτταρα που έχουν επιζήσει στα αυτιά ενός ατόμου να μπορούν να ανιχνεύσουν τον ήχο. Όσο χειρότερη είναι η ακοή ενός ατόμου, τόσο μεγαλύτερη ενίσχυση χρειάζεται από το ακουστικό βαρηκοΐας. Ένα ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να θεραπεύσει στις περισσότερες περιπτώσεις της απώλεια ακοής εκτός από τις περιπτώσεις με πλήρη κώφωση ή μεγάλη βλάβη του ωτός.

Σημαντικό!

Εάν νιώθετε ο ίδιος ή σας αναφέρουν οι συγγενείς σας ότι η ακοή σας έχει μειωθεί, πρέπει να ξέρετε ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι η «τελευταία λύση». Το βασικότερο είναι να απευθυνθείτε σε ωτορινολαρυγγολόγο για πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση επειδή η αιτία της βαρηκοΐας μπορεί να είναι ένα απλό βύσμα κυψελίδας, το οποίο θεραπεύεται άμεσα. Μπορεί όμως να είναι και πρώτο σύμπτωμα βαρείας πάθησης (ακουστικό νευρίνωμα, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ).

Τηλεφωνήστε: 2110194618