Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Τι είναι ένα ακουστικό βαρηκοΐας και πώς μπορεί να βοηθήσει;

Τα ακουστικά βαρηκοϊας είναι ενισχυτές ήχου που αποτελούνται απο το μικρόφωνο, τον ενισχυτή και το μεγάφωνο. Οι διάφοροι ήχοι συλλέγονται μέσω του μικροφώνου, όπου μετατρέπονται σε ηλεκτρικό σήμα, ενισχύονται και επεξεργάζονται απο τον ενισχυτή και εξέρχονται προς τον ακουστικό πόρο μέσω του μεγαφώνου. Λειτουργούν με μπαταρία.

Υπάρχουν 5 βασικοί τύποι ακουστικών βαρηκοϊας:

  • Οπισθωτιαία
  • Ενδωτιαία
  • Ενδοαυλικά
  • Ακουστικά γυαλιά
  • Σωματικού τύπου

Ανάλογα με τον τρόπο που επεξεργάζονται το ηχητικό σήμα διακρίνονται σε αναλογικά (συμβατικα, προγραμματισμένα, τηλεχειριζόμενα και αυτόματα) και της νέας τεχνολογίας τα ψηφιακά τα οποία προστατεύουν το ακουστικό νεύρο και « δεν κουράζουν» .

Γενικά τα ακουστικά βαρηκοϊας έχουν ένδειξη σε περιπτώσεις βαρηκοϊας που δεν ανατάσσονται με εγχείρηση ή φαρμακευτική αγωγή, με όριο τα 80-90 dBHL.

Στις περιπτώσεις παιδικής βαρηκοϊας εφαρμόζονται ακουστικά βαρηκοϊας και στα δύο αυτιά, προκειμένου να επιτευχθεί κατάλληλη ακουστική ενίσχυση, καλύτερη εντόπιση της κατεύθυνσης του ήχου και πρόσθετη βελτίωση μέχρι και 20% στη διάκριση της ομιλίας, που συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του λόγου. Για περίσσοτερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της απώλειας ακοής στα παιδιά δείτε εδώ

Εμφυτεύσιμες προθέσεις

Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν οι εμφυτεύσιμες προθέσεις δηλαδή προθέσεις προγραμματιζόμενες ή ψηφιακές που τοποθετούνται χειρουργικά ή ολικώς στο μέσο αυτί.

Η διαφορά τους με τα ακουστικά βαρηκοϊας είναι οτι το ενισχυμένο σήμα που μετατρέπεται σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια δεν κινεί την μεμβράνη του μεγαφώνου, ώστε να παραχθεί ήχος, αλλά ένα συμπαγές μικροσύστημα που προκαλεί δονήσεις.

Διακρίνονται σε αυτα που το σύστημα δονητού τοποθετείται στο μαστοειδές οστό και σε αυτά που ο δονητής στερεώνεται στον άκμονα ή τον αντικαθιστά. Στην πρώτη κατηγοία ανήκει το όστεο- ενοποιημένο σύστημα (BAHA) που τοποθετείται χειρουργικά στο μαστοειδές οστό και προκαλεί ερεθισμό του κοχλία, με δονήσεις, απευθείας μέσω της οστικής οδού και όχι μέσω της ακουστικής αλυσίδας.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα συστήματα που ενεργούν μηχανικά πάνω στην οστική αλυσίδα, αναπαράγοντας και ενισχύοντας τις κινήσεις και έχουν ένδειξη στις νευροαισθητήριες βαρηκοϊες.

Η παραπάνω εικόνα είναι ένα παράδειγμα της ένδειξης της λειτουργίας ενός ακουστικού βαρηκοΐας.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν υποστεί βλάβη της ακοής, πράγμα που σημαίνει ότι τα τριχωτά κύτταρα που βρίσκονται κοντά στο σώμα του κοχλία δεν είναι τόσο δεκτικά όπως συνήθιζαν να είναι. Η βλάβη των τριχωτών κυττάρων στα αυτιά ενός ατόμου προκαλούνται από τη γήρανση, απο διάφορες νόσους, από βλάβη (δυνατός θόρυβος) ή από ωτοτοξικά φάρμακα.

Άλλες αιτίες της απώλεια ακοής (βαρηκοΐα) μπορεί να μην σχετίζονται με την καταστροφή των τριχωτών κυττάρων, αλλά αντίθετα να προέρχονται από μια γενετική αιτία ή βλάβη στο μέσο ους - ωτοσκλήρυνση.

Η χρήση ακουστικού βαρηκοϊας είναι οπτικά αντιαισθητική;

Για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρέπει να έχετε καθόλου άγχος αφου η χρήση ακουστικού βαρηκοϊας είναι όπως η χρήση γυαλιών μυοπίας και δεν θα πρέπει να σας προβληματίζει ουτε να αισθάνεστε οτι στιγματίζεστε με αυτό. Πλέον πάρα πολλοι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση κάποια ένδειξη γήρανσης αλλά ενα μέσο αντιμετώπισης ενός κοινού προβλήματος για πολλούς ανθρώπους με τα σημερινά δεδομένα.

Ωτοσκλήρυνση ορίζεται  «η σκλήρυνση του οστού του ωτός».

Ως ωτοσκλήρυνση ορίζουμε την φλεγμονώδη νόσο ορισμένων γενετικά καθορισμένων περιοχών της ωτικής κάψας, η οποία φαίνεται να συσχετίζεται αιτιολογικά με μια τοπική προσβολή των οστικών κυττάρων απο τον ιό της ιλαράς. Σημεία προσβολής κατα σειρά συχνότητας είναι η ωοειδής θυρίδα και η βάση του αναβολέα, η στρογγυλή θυρίδα, το ακρωτήριο και η ζώνη ενδοχονδρικής οστεοποίησης του κοχλία.

Το πρώτο στάδιο της νόσου χαρακτηρίζεται απο μια φλεγμονώδη διεργασία απορρόφησης του οστού (ωτοσπογγίωση). Το στάδιο αυτό ακολουθείται απο τον επανεμπλουτισμό της περιοχής με ανόργανα στοιχεία και τη δημιουργία νέου οστού. Όταν αυτό το νέο σκληρυντικό οστό προσβάλει σταδιακά τον δακτυλιοειδή σύνδεσμο και τον αναβολέα, προκαλεί αγκύλωση του αναβολέα και συνεπώς διαταραχή της ακοής.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει η συγκεκριμένη πάθηση είναι τα εξής:

  • Προοδευτική ετερόπλευρη (70%) ή αμφοτερόπλευρη (30%) βαρηκοϊα αγωγιμότητας, με ή χωρίς επιπρόσθετη νευροαισθητηριακή βαρηκοϊα. Η βαριά μορφή της ωτοσκλήρυνσης μπορεί να διακριθεί ανάλογα με την απώλεια ακοής που εμφανίζεται κατά την εξέλιξη της νόσου σε « προχωρημένη ωτοσκλήρυνση»  και « εξαιρετικά προχωρημένη ωτοσκλήρυνση» 
  • Η ωτοσκόπηση και ο ακτινολογικός έλεγχος της μαστοειδούς είναι συνήθως φυσιολογικά. Η απουσία ιστορικού ή σημείων φλεγμονωδών παθήσεων του μέσου ωτός είναι χαρακτηριστική στους ασθενείς με ωτοσκλήρυνση.
  • Εμβοές ποικίλης έντασης (σε ποσοστό 60%)
  • Μερικές φορές προσβολές ιλίγγου

Κατά την ωτοσκλήρυνση δημιουργούνται μικρές εστίες σκληρού οστού με πολύ αργό ρυθμό, πριν ακόμα εκδηλωθεί η απώλεια της ακοής. Όταν οι εστίες του σκληρού οστού φτάσουν να προσβάλουν το οστό του αναβολέα (είναι το τρίτο και μικρότερο οστό σε αυτή την αλυσίδα μεταβίβασης του ήχου στο μέσο ους), αυτό σκληραίνει και δεν μπορεί να μετακινηθεί και να έρθει σε επαφή με το υγρό που υπάρχει στο έσω αυτί. Έτσι προκαλείται με μηχανικό τρόπο μια διαταραχή της μεταβίβασης του ήχου από τα οστά στο εσωτερικό αυτί, με αποτέλεσμα την εκδήλωση βαρηκοΐας που ονομάζεται «βαρηκοΐα αγωγιμότητας».

Ωστόσο, ένα ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να διορθώσει ή τουλάχιστον να βοηθήσει καλύτερα και στα δύο προβλήματα.

Ένα ακουστικό βαρηκοΐας είναι μια συσκευή που βοηθά στην ενίσχυση του ήχου, έτσι ώστε τα τριχωτά κύτταρα που έχουν επιζήσει στα αυτιά ενός ατόμου να μπορούν να ανιχνεύσουν τον ήχο. Όσο χειρότερη είναι η ακοή ενός ατόμου, τόσο μεγαλύτερη ενίσχυση χρειάζεται από το ακουστικό βαρηκοΐας. Ένα ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να θεραπεύσει στις περισσότερες περιπτώσεις της απώλεια ακοής εκτός από τις περιπτώσεις με πλήρη κώφωση ή μεγάλη βλάβη του ωτός.

Σημαντικό!

Εάν νιώθετε ο ίδιος ή σας αναφέρουν οι συγγενείς σας ότι η ακοή σας έχει μειωθεί, πρέπει να ξέρετε ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι η «τελευταία λύση». Το βασικότερο είναι να απευθυνθείτε σε ωτορινολαρυγγολόγο για πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση επειδή η αιτία της βαρηκοΐας μπορεί να είναι ένα απλό βύσμα κυψελίδας, το οποίο θεραπεύεται άμεσα. Μπορεί όμως να είναι και το πρώτο σύμπτωμα μιας βαρειάς πάθησης (ακουστικό νευρίνωμα, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ).