Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Ιός HPV: Συμπτώματα και θεραπεία

Υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικοί τύποι του HPV, από τους οποίους περισσότερoi από 40 μπορούν να μολύνουν τα γεννητικά όργανα, το στόμα και το λαιμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με HPV δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Μερικοί τύποι προκαλούν κοινές μυρμηγκιές όταν εισβάλλουν στο δέρμα. Άλλοι τύποι είναι η αιτία των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Στην πραγματικότητα το HPV είναι το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβάνοντας και τις παθήσεις των γεννητικών οργάνων και ορισμένες μορφές καρκίνου. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις ο HPV ξεπερνάει την απλή μόλυνση και μπορεί να προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας.

HPV στόμαHPV - Herpes στόμα

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εκτίθενται σεξουαλικά και αποκτούν HPV δεν αναπτύσσουν συμπτώματα ή προβλήματα υγείας και οι περισσότερες HPV λοιμώξεις υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε δύο χρόνια. Όμως η λοίμωξη μπορεί να παραμείνει και να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα. 
Αυτά περιλαμβάνουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, τον καρκίνο του πέους στους άνδρες και αμφότερα και τα δύο φύλα τους ορισμένους καρκίνους του πρωκτού και τον καρκίνο στοματοφάρυγγα (καρκίνος του ρινοφάρυγγα, της βάσης της γλώσσας και των αμυγδαλών).

Στο παρελθόν ο καρκίνος ρινοφάρυγγα συνδεόταν με το κάπνισμα ή την κατάχρηση του αλκοόλ. Σήμερα ο καρκίνος στόματος και του ρινοφάρυγγα που σχετίζεται με το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι πολύ πιο σπάνιος, ενώ αυτός που προκαλείται από τον ιό HPV αυξάνεται δραματικά. Προβλέπεται ότι από το 2020 ο HPV- σχετιζόμενος με καρκίνο στο στόμα και στο φάρυγγα θα εμφανίζεται πιο συχνά από ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.
Δυστυχώς ο καρκίνος του στόματος και στοματοφάρυγγα είναι τις περισσότερες φορές αόρατος για τον ασθενή με ελάχιστα συμπτώματα. Γι' αυτό ο βασικός στόχος του οδοντιάτρου ή του ΩΡΛ χειρούργου είναι να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει αυτή τη διάγνωση. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις του καρκίνου που ξέρετε, όπως του τραχήλου της μήτρας, του δέρματος, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του μαστού η έγκυρη διάγνωση είναι ο μόνος παράγοντας για αποτελεσματική αντιμετώπιση σε πρώιμα και ιάσιμα στάδια.

Στη πρώτη φάση χρειάζεται μια πλήρης ΩΡΛ εξέταση που συμπεριλαμβάνει ιστορικό (συμπτώματα, διάρκεια συμπτωμάτων, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση κτλ.), την εξέταση της μύτης, του στόματος, του φάρυγγα, την ψηλάφηση αμύγδαλων, της βάσης της γλώσσας, του τραχήλου και τον βασικό ενδοσκοπικό έλεγχο ρινός-φάρυγγα-λάρυγγα με εύκαμπτο ενδοσκόπιο.

Εάν υπάρχουν κάποια ευρήματα προχωράμε και σε διαφόρους άλλους ελέγχους (εξετάσεις αίματος, καλλιέργειες, υπέρηχους, αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες κτλ). Εάν υπάρξει υποψία HPV μόλυνσης, στο ΩΡΛ ιατρείο μπορεί να γίνει η αφαίρεση του μορφώματος και αποστολή του για ιστολογική και ανοσοιστοχημική εξέταση. 

Τι είναι το HPV στόματος;

Οι ίδιοι τύποι του HPV που μολύνουν τις γεννητικές περιοχές μπορεί να μολύνουν το στόμα και το λαιμό. Ο ιός HPV που βρέθηκε στο στόμα και το λαιμό ονομάζεται HPV στόματος. Ορισμένοι τύποι του HPV στόματος (γνωστοί λόγω high risk κίνδυνου) μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους της περιοχής κεφαλής και του τραχήλου. Άλλοι τύποι του HPV στόματος (γνωστοί ως low type κίνδυνου) μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα στο στόμα, στο λαιμό και στη γλώσσα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η HPV μόλυνση όλων των τύπων μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.

Κονδυλώματα στη γλώσσαΚονδυλώματα στο στόμα - Εικόνες


Ο ιός HPV μεταφέρεται μέσω άμεσης επαφής με το δέρμα ή με το βλεννογόνο. Η απλή όμως μεταφορά του ιού από άτομο σε άτομο δεν είναι συνήθως ικανή να δημιουργήσει φλεγμονή. Πρέπει να υπάρξει τριβή και να προκύψουν μικροτραυματισμοί για να εισχωρήσει ο ιός στο επιθήλιο. Οι άνθρωποι συχνά μολύνονται και από το στοματικό σεξ. 

 
Παράγοντες  κίνδυνου

Οι παράγοντες κινδύνου για στοματικό HPV περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί παράγοντα κινδύνου, ειδικά αν έχετε πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Αν είχατε 20 ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους, οι πιθανότητές σας να μολυνθείτε με HPV μπορεί να είναι υψηλότερες από 20%.
  • Το κάπνισμα είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Η εισπνοή του καπνού μειώνει την προστασία βλεννογόνου και το στόμα γίνεται πιο ευαίσθητο στις μολύνσεις. Λευκοπλακία στόματος και γλώσσας (Τα συμπτώματα της λευκοπλακίας είναι μια πυκνή, σκληρή, άσπρη ελαφρά ανασηκωμένη πλάκα ή κηλίδα στο εσωτερικό μάγουλο, στα ούλα ή στη γλώσσα και μερικές φορές στο κάτω χείλος.):  

Λευκοπλακία στη γλώσσαΛευκοπλακία στο στόμα

  • Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Είστε σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο αν καπνίζετε και πίνετε.
  • Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης HPV στόματος από ότι οι γυναίκες.
  • Η ηλικία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο στοματοφάρυγγα. Οι περιπτώσεις είναι συχνότερες στους ενήλικες.
Συμπτώματα

Ο HPV στόματος συχνά δεν έχει συμπτώματα, επειδή οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είναι μολυσμένοι και είναι ακόμα λιγότερο πιθανό να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να αναπτυχθούν κονδυλώματα στη γλώσσα, στο στόμα ή στο λαιμό αλλά αυτό δεν είναι συχνό φαινόμενο.
Μερικοί τύποι του ιού HPV μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο στόματος και γλώσσας. Σε ανεύρεση καρκίνου στοματοφάρυγγα, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εντοπίζονται στη γλώσσα, στις αμυγδαλές, στα τοιχώματα του φάρυγγα. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν από τον HPV στόματος. 

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο να μολυνθώ από το HPV στόματος;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν διερευνήσει πώς μπορεί ο καθένας να προληφθεί από τον HPV στόματος. Ωστόσο, είναι πιθανό τα προφυλακτικά, όταν χρησιμοποιούνται συχνά και σωστά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες να μολυνθείτε από τον HPV κατά την διάρκεια του στοματικού σεξ, δεδομένου ότι λειτουργούν ως εμπόδια και σταματούν τη μετάδοση του HPV από άτομο σε άτομο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς μεταδίδεται ο HPV στόματος, πώς μπορεί να προληφθεί και ποιος είναι πιθανότερο να αναπτύξει προβλήματα υγείας από την στοματική HPV λοίμωξη.

Υπάρχει HPV τεστ για μένα να μάθω αν έχω το HPV στόματος;

Δεν υπάρχει ακόμα τεστ για τη διάγνωση του HPV στόματος ή λαιμού. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να ανακαλυφτεί εάν ο προληπτικός έλεγχος για στοματοφαρυγγικό καρκίνο θα έχει οφέλη για την υγεία. Αλλά εάν υπάρχουν ύποπτες βλάβες στο στόμα ή στο λαιμό σας μπορεί να γίνει ιστολογική και ανοσοϊστοχημική εξέταση για ανεύρεση και ταυτοποίηση του ιού HPV και υπότυπους του υψηλού κίνδυνου.

Μπορεί το HPV εμβόλιο να αποτρέψει τον HPV στόματος και τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο;

Τα εμβόλια HPV που υπάρχουν τώρα στην αγορά αναπτύχθηκαν για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλους λιγότερο συχνούς καρκίνους των γεννητικών οργάνων. Είναι πιθανό ότι τα εμβόλια HPV θα μπορούσαν επίσης να αποτρέψουν και τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα, αφού τα εμβόλια αποτρέπουν μια αρχική μόλυνση από διάφορους τύπους HPV που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους στοματοφάρυγγα. Όμως δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που καθορίζουν αν τα εμβόλια HPV θα εμποδίσουν τον καρκίνο στόματος, καρκίνο γλώσσας και τον καρκίνο ρινοφάρυγγα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο HPV στο στόμα;

Οι περισσότεροι τύποι HPV στόματος χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα πριν προκαλέσουν οποιαδήποτε βλάβη στο στόμα. 

Εάν στο στόμα υπάρχουν κονδυλώματα που οφείλονται σε HPV, τότε ο ΩΡΛ χειρουργός σας μπορεί να τα αφαιρέσει στο ιατρείο ή στη κλινική με τοπική ή γενική αναισθησία. Η θεραπεία των κονδυλωμάτων στόματος με τοπικές θεραπείες μπορεί να είναι δύσκολη επειδή οι υποτροπές είναι δυστυχώς πολύ συχνές. 

 

HPV θήλωμα σταφυλής

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες μεθόδους για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων: την κλασσική χειρουργική αφαίρεση, την αφαίρεση κονδυλωμάτων με χρήση λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων, κρυοθεραπεία, Interferon άλφα-2b (Intron Α, Roferon-Α) σε ενέσιμη μορφή.
Συνήθως εάν έχετε κονδυλώματα στο λαιμό, κονδυλώματα στη γλωσσά ή στο στόμα μπορεί να γίνει αφαίρεση στο ιατρείο με τοπική αναισθησία χωρίς πόνο με χρήση RF με βιοψία. 

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα και γνωρίζετε ή νομίζετε ότι μπορεί να έχετε HPV, κλείστε ένα ραντεβού με τον ΩΡΛ ιατρό σας για πλήρη εξέταση.