Τι είναι οξεία νευροαισθητήρια βαρηκοΐα (απώλεια ακοής);
Η αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής χαρακτηρίζεται απο οξεία, μονόπλευρη ελάττωση της ακοής που συμβαίνει στον έσω ούς με άγνωστο παθογενετικό μηχανισμό. Η απώλεια ακοής μπορεί να είναι ήπια, μέτρια, μεγάλης ή πλήρης και μπορεί να αφορά τις υψηλές, τις μέσες, τις χαμηλές ή όλο το φάσμα συχνοτήτων. Η πάθηση συνοδεύεται απο εμβοές σε ποσοστό 85% και απο ίλιγγο σε 30% των περιπτώσεων.
Ταξινόμηση-Αίτια
Ανάλογα με τις συχνότητες που έχουν επηρεασθεί και το μέγεθος της πτώσης της ακοής μπορεί να ταξινομηθεί η αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής στις παρακάτω κατηγορίες:
- Βασεοκοχλιακού τύπου (υψηλών συχνοτήτων) ιδιοπαθής νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, η οποία μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία των έξω και των έσω τριχωτικών κυττάρων.
- Κορυφοκοχλιακού τύπου (χαμηλών συχνοτήτων) ιδιοπαθής νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή ισοζυγίου ύδατος-ηλεκτρολυτών, ή ακόμη και σε ενδολεμφικό ύδρωπα ως πιθανό αποτέλεσμα διαταραγμένης αιματικής ροής εντός της αγγειώδους ταινίας και επακόλουθης υποτοξικής κυτταρικής βλάβης.
- Μεσοκοχλιακού τύπου (μεσαίων συχνοτήτων) ιδιοπαθής νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές αιμάτωσης του ελικοειδούς πετάλου του κοχλία και συνεπακόλουθη υποτοξική κυτταρική βλάβη στο όργανο του Corti ή μπορεί να σχετίζεται με γενετικές ανωμαλίες.
- Πανκοχλιακού τύπου (όλων των συχνοτήτων) ιδιοπαθής νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές αιμάτωσης απο την ελικοειδή αρτηρία με συνέπεια υποξία και βλάβη των ιστών του κοχλία.
- Πολύ μεγάλου βαθμού ιδιοπαθής νευροαισθητήρια βαρηκοϊα, κώφωση η οποία μπορεί να οφείλεται σε θρομβωτική ή εμβολική απόφραξη της αιματικής ροής στην κοινή κοχλιακή αρτηρία ή στην ελικοειδή αρτηρία με τελικό αποτέλεσμα την υποξική βλάβη των ιστών του κοχλία. Το περιλεμφικό συρίγγιο λόγω ρήξης της στρογγυλής θυρίδας που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια ακοής ή και κώφωση.
- Άλλοι τύπου όπως κυμαινούμενο επίπεδο ακοής, προιούσα απώλεια ακοής παρά την πρόσφατη χορήγηση θεραπείας.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που συνήθως αναφέρουν οι ασθενείς είναι:
- Οξεία υποκειμενική απώλεια ακοής, αν και αυτό μπορεί να μην υπάρχει όταν η πττώση ακοής είναι πολυ μικρή και περιορίζεται μόνο σε μερικές συχνότητες.
- Εμβοές (περίπου στο 85% των περιπτώσεων)
- Αίσθημα πίεσης στο αυτί
- Ζάλη (περίπου στο 30%)
- Διαταραχή ακοής, διπλακουσία, υπερακουσία
- Περιωτιαία δυσαισθησία
- Δευτερογενείς διαταραχές απο τη ψυχική σφαίρα όπως άγχος, φόβος, δυσφορία, ανησυχία,παραίτηση, αισθήματα ενοχής.
Διαγνωστικά εργαλεία
- Λεπτομερές ιστορικό
- Ωτομικροσκόπηση
- Ρινοσκόπηση με ενδοσκόπιο 0/30
- Οπίσθια ρινοσκόπηση με ενδοσκόπιο 70
- Φαρυγγοσκόπηση
- Λαρυγγοσκόπηση με ενδοσκόπιο 90
- Τυμπανομετρία με αντανακλαστικά αναβολέα
- Τονικό ακουόγραμμα
- Προκλητές παροδικές ωτοακουστικές εκπομπές
- Προκλητά ακουστικά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους (ABRs) ή μαγντική τομογραφία εγκεφάλου σε περίπτωση διφορούμενων αποτελεσμάτων
- Έλεγχος αρτηριακής πίεσης
Χρήσιμοι πρόσθετοι διαγνωστικοί έλεγχοι
- Ακοομετρικός έλεγχος εμβοών (ταυτοποιήση συχνότητας, έντασης, ελάχιστο επίπεδο επικάλυψης με χρήση ευρείας/στενής ζώνης θορύβου ή με καθαρούς τόνους, προσωρινή αναστολή εμβοών)
- Ομιλιτική ακοομετρία
- Ωτοακουστικές εκπομπές προιόντων ακουστικής παραμόρφωσης
- Φλοιικά ακουστικά προκλητά δυναμικά
- Ηλεκτροκοχλιογραφία
- Τεστ γλυκερόλης κατα Klockhoff
- Διαγνωστική τυμπανοανάσπαση σε περιπτώσεις μεγάλου βαθμού απώλειας ακοής ή κώφωσης
- Γεν.Αίματος, ινωδογόνο, τριγλυκερίδια, κρεατίνη, CRP
- Ορολογικός έλεγχος για Μπορρέλια, Σίφυλη, HSV-1, Έρπη ζωστήρα, HIV
- Triplex αγγείων τραχήλου
- Αναλόγως με το ιστορικό του ασθενούς παθολογική, νευρολογική, ψυχιατρική, ορθοπεδική, γενετική εκτίμηση
Θεραπεία
Συντηρητική θεραπεία
Βασικές θεραπευτικές ενέργειες αποτελούν η χορήγηση κορτικοστεροειδών απο του στόματος ή ενδοφλεβίως καθώς και μέσω τυμπανικών εγχύσεων. Οι ενδοτυμπανικές εγχύσεις γίνονται στο ΩΡΛ ιατρείο κάτω απο το χειρουργικό μικροσκόπιο υπο τοπική αναισθησία της τυμπανικής μεμβράνης. Τα πλεονεκτήματα των ενδοτυμπανικών εγχύσεων είναι η δυνατότητα υψηλότερης φαρμακευτικής συγκέντρωσης και στο αυτί και η αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών του φαρμάκου με αποτέλεσμα να είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος θεραπείας. Επιπρόσθετη θεραπεία περιλαμβάνουν η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης του καρδιακού ρυθμού και του αιματοκρίτη (<45). Ασθενείς που παρουσιάζουν διαταραχές απο τη ψυχική σφαίρα όπως άγχος, φόβος, κατάθλιψη, ανησυχία, αίσθημα ενοχής θα πρέπει να αξιολογούνται στο ψυχίατρο.
Η επιτυχία της θεραπείας πολλές φορές εξαρτάται απο την σωστή χορήγηση της και απο το γρήγορη εφαρμογή της για την πρώιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.