Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Βουλωμένο αυτί

Τα βουλωμένα αυτιά προκαλούνται από τις παρακάτω αιτίες:

Είναι μια άσχημη εμπειρία για τον ασθενή, ο οποίος από την πρώτη στιγμή θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με τον ιατρό.

Πρωτού ξεκινήσει η διάγνωση ο ασθενής με βουλωμένο αυτί θα πρέπει να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Οι κλινικές και παρακλινικές εικόνες και εξετάσεις δίνουν τη σωστή διάγνωση.

Οι πιθανές διαγνώσεις με σχόλιο για κάθε διάγνωση:

1.    Βουλωμένο αυτί από βύσμα, κερί, επιδερμικό βύσμα: καθαρισμός με  αναρρόφηση ή κάνουμε χρήση βοηθητικών φαρμάκων για τον καθαρισμό.
2.    Όταν το βουλωμένο αυτί προκαλείται από ξένο σώμα, πρώτα γίνεται η σωστή εκτίμηση της κατάστασης και μετά η αφαίρεση του ξένου σώματος, έλεγχος του τύμπανου, ακυστικής αλύσους, κροταφικού και ακολουθούν οι ωτονευρολογικές  εξετάσεις.
3.    Ωταιμάτωμα μετά από ατύχημα ή χτύπημα. Γενικός έλεγχος και αξονική.
4.    Γριππώδης ωτίτης, έρπης, ιογενή ωτίτης, μόλυνση υγρού στην εκκριτική ωτίτης, επιμόλυνση μετά από ιγμορίτιδα ή απόστημα περιαμυγδαλικό ή οπίσθιο φαρυγγικό, φυματίωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία απευθύνεται στην αιτία, χρειάζεται στενή παρακολούθηση με πλήρες ωτονευρολογικό έλεγχο, βελτίωση των συνθηκών του περιβάλλοντος και παρατήρηση για πιθανή παράλυση  Bell ή άλλη νευρολογική επέκταση.

Πάντα ενημερώνουμε τους ασθενείς με βουλωμένο αυτί να έχουν υπομονή για περίπου 2 εβδομάδες που είναι αρκετές για την βελτίωση της ακοής, η οποία όμως θα πρέπει να ελεγχθεί ξανά.

Πιο σπάνιες αιτίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή τη κατάσταση είναι:

  • Διάτρηση τυμπάνου μετά από κάταγμα, σφαλιάρα, πυώδη ωτίτης  κλπ. με άμεση χειρουργική αποκατάσταση.
  • Ακουστικό τραύμα (οξεία μορφή) πιλότοι, στρατιώτες, κυνηγοί, αστυνομικοί κλπ. Πλήρες ωτονευρολογικός έλεγχος με ανάγκη άμεσης επείγουσας θεραπείας.
  • Σύνδρομο Meniere με πτώση ακοής ,αίσθημα πληρότητας, εμβοές, ίλιγγος καθώς και ιογενής φλεγμονή του λαβυρίνθου. Πρέπει να ερευνήσουμε για σύνδρομο Meniere την ιογενή φλεγμονή στο λαβύρινθο.
  • Η αυξημένη πίεση  στο λαβύρινθο του εγκεφάλου ή όγκος όπως του ακουστικού νευρινώματος ή μεταστατικοί όγκοι εγκεφάλου. Πολλά από αυτά τα διαπιστώνει η Νευροωτολογική εξέταση, ΟΑΕ, ABR, VNG.

Τηλεφωνήστε: 2110194618