Τα βουλωμένα αυτιά προκαλούνται από τις παρακάτω αιτίες:
- Απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου από βύσμα κυψελίδας (κερί) ή κάποιο ξένο σώμα.
- Παρουσία υγρού στο μέσο αυτί (π.χ. εκκριτική ωτίτιδα)
- Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας (απότομες μεταβολές ατμοσφαιρικής πίεσης, λοιμώξεις αναπνευστικού, αλλεργική ρινίτιδα, κρεατάκια).
- Οστεώματα
- Εξοστώσεις
- Ινώδης εξωτερική ωτίτιδα
- Φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα
- Επιδερμικό βύσμα ή αποφρακτική κεράτωση του έξω ακουστικού πόρου
- Μετεγχειρητικό χολοστεάτωμα του έξω ακουστικού πόρου
- Στένωση της εισόδου του έξω ακουστικού πόρου
Είναι μια άσχημη εμπειρία για τον ασθενή, ο οποίος από την πρώτη στιγμή θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με τον ιατρό.
Πρωτού ξεκινήσει η διάγνωση ο ασθενής με βουλωμένο αυτί θα πρέπει να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Οι κλινικές και παρακλινικές εικόνες και εξετάσεις δίνουν τη σωστή διάγνωση.
Οι πιθανές διαγνώσεις με σχόλιο για κάθε διάγνωση:
1. Βουλωμένο αυτί από βύσμα, κερί, επιδερμικό βύσμα: καθαρισμός με αναρρόφηση ή χρήση βοηθητικών φαρμάκων για τον καθαρισμό.
2. Όταν το βουλωμένο αυτί προκαλείται από ξένο σώμα, πρώτα γίνεται η σωστή εκτίμηση της κατάστασης και μετά η αφαίρεση του ξένου σώματος, ο έλεγχος του τύμπανου, της ακουστικής αλύσους, του κροταφικούοστού και ακολουθούν οι ωτονευρολογικές εξετάσεις.
3. Ωταιμάτωμα μετά από ατύχημα ή χτύπημα. Εφαρμόζεται γενικός έλεγχος και αξονική.
4. Γριππώδης ωτίτης, έρπης, ιογενή ωτίτης, μόλυνση υγρού στην εκκριτική ωτίτιδα, επιμόλυνση μετά από ιγμορίτιδα ή περιαμυγδαλικό απόστημα ή οπίσθιο φαρυγγικό, φυματίωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία απευθύνεται στην αιτία, χρειάζεται στενή παρακολούθηση με πλήρες ωτονευρολογικό έλεγχο, βελτίωση των συνθηκών του περιβάλλοντος και παρατήρηση για πιθανή παράλυση Bell ή άλλη νευρολογική επέκταση.
Πάντα ενημερώνουμε τους ασθενείς με βουλωμένο αυτί να έχουν υπομονή για περίπου 2 εβδομάδες οι οποίες είναι αρκετές για την βελτίωση της ακοής, η οποία όμως θα πρέπει να ελεγχθεί ξανά.
Πιο σπάνιες αιτίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή τη κατάσταση είναι:
- Διάτρηση τυμπάνου μετά από κάταγμα, σφαλιάρα, πυώδη ωτίτιδα κλπ. με άμεση χειρουργική αποκατάσταση.
- Ακουστικό τραύμα (οξεία μορφή) σε πιλότους, στρατιώτες, κυνηγούς, αστυνομικούς κλπ. Πλήρες ωτονευρολογικός έλεγχος με ανάγκη άμεσης επείγουσας θεραπείας.
- Σύνδρομο Meniere με πτώση ακοής ,αίσθημα πληρότητας, εμβοές, ίλιγγο καθώς και ιογενή φλεγμονή του λαβυρίνθου. Πρέπει να ερευνήσουμε για σύνδρομο Meniere την ιογενή φλεγμονή στο λαβύρινθο.
- Η αυξημένη πίεση στο λαβύρινθο του εγκεφάλου ή η ύπαρξη όγκου όπως το ακουστικό νευρίνωμα ή η ύπαρξη μεταστατικών όγκων εγκεφάλου. Πολλά από αυτά τα διαπιστώνει η Νευροωτολογική εξέταση, ΟΑΕ, ABR, VNG.
Διάγνωση απόφραξης απο ξένο σώμα
- Διάφορα ξένα σώματα μπορεί να ανακαλυφθούν στον έξω ακουστικό πόρο.
- Η διάγνωση είναι εύκολη με τη χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου και των ειδικών αγκίστρων
Αφαίρεση ξένου σώματος
Η αφαίρεση γίνεται με τα εδικά άγκιστρα και λαβίδες χωρίς αναισθησία ή και υπό γενικής αναισθησίας στα παιδιά. Η αφαίρεση μέσω έκπλυσης με σύριγγα είναι αποτελεσματική για μικρά πλαστικά ή μεταλλικά ξένα σώματα αλλά όχι για οργανικά ξένα σώματα τα οποία μπορεί να διαστέλλονται με το νερό.
- Η μεγαλύτερη ζημιά απο ένα ξένο σώμα στον έξω ακουστικό πόρο γίνεται απο την απρόσεκτη προσπάθεια απομάκρυνσης του
- Η αφαίρεση υπο γενική αναισθησία με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου μπορεί να είναι απαραίτητη στα παιδιά.
Εξοστώσεις
Οι εξοστώσεις αποτελούν περιοχές εντοπισμένης ημισφαιρικής οστικής ανάπτυξης στο οστέινο τμήμα του έξω ακουστικού πόρου συνήθως πολλαπλές και αμφοτερόπλευρες.
Διάγνωση
Στην διάγνωση εμφανίζονται ως περιγεγραμμένες ημικυκλικές ή ωοειδείς οστικές προβολές μερικές φορές μισχωτές που καλύπτονται απο λεπτό, φυσιολογικό δέρμα. Ήπια ψηλάφηση υπο το χειρουργικό μικροσκόπιο με άγκιστρο είναι συνήθως επώδυνη αλλά επιβεβαιώνει την διάγνωση.
Συμπτώματα και θεραπεία
Συνήθως ασυμπτωματικές απαιτούν χειρουργική αντιμετώπηση μόνο στην σπάνια περίπτωση της υφολικής απόφραξης του έξω ακουστικού πόρου με κατακράτηση κυψελίδας ή σε άτομα που δυσκολεύονται να στεγνώσουν τον έξω ακουστικό πόρο λόγω κατακράτησης νερού μεταξύ των εξοστόσεων και της τυμπανικής μεμβράνης.
Οστεώματα
Το οστέωμα αποτελεί καλοήθη οστικό όγκο του έξω ακουστικού πόρου. Τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι η Βαρηκοϊα αγωγιμότητας εξαιτίας συσσώρευσης κερατίνης και κυψελίδας μεταξύ του οστεώματος και της τυμπανικής μεμβράνης και η υποτροπιάζουσα εξωτερική ωτίτιδα.
Διάγνωση
Συμπαγής οστική μάζα που καλύπτεται απο φυσιολογικό δέρμα. Η αξονική τομογραφία καταδυκνύει την επέκταση της βλάβης.
Θεραπεία
Χειρουργική αφαίρεση με οστεογλύφανο αποφεύγοντας τον τραυματισμό της τυμπανικής μεμβράνης, των οσταρίων και της κροταφογναθικής άρθρωσης.
Ινώδης εξωτερική ωτίτιδα
Η ινώδης εξωτερική ωτίτιδα ή απόφραξη του αυλού του έξω ακουστικού πόρου. Ο έξω ακουστικος πόρος είναι βραχύς και απολήγει τυφλά στον ισθμό.
Συμπτώματα
-
Κνησμός
-
Έκκριση μετά απο χειρισμούς στην περιοχή
-
Βαρηκοϊα αγωγιμότητας μέσου προς μεγάλου βαθμού
Θεραπεία
Στα αρχικά στάδια ο κοκκιωματώδης ιστός πρέπει να αφαιρείται ύπο το χειρουργικό μικροσκόπιο και εφαρμόζεται τοπική θεραπεία με κορτικοστεροειδή. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν οποιοδήποτε χειρισμό στην περιοχή. Σε περιπτώσεις που η στένωση ή η απόφραξη μονιμοποιηθεί συνίσταται η χειρουργική αποκατάσταση η οποία όμως είναι δύσκολη και τα ποσοστά υποτροπής υψηλά.
Μετεγχειρητικό χολοστεάτωμα του έξω ακουστικού πόρου
Αποτελεί λευκωπή, μαλακή επιδερμική κύστη καλυπτόμενη απο φυσιολογικό δέρμα. Συχνότερα εμφανίζεται ως μικρές λευκές πέρλες. Η θεραπεία του είναι η χειρουργική αφαίρεση
Στένωση της εισόδου του έξω ακουστικού πόρου
Αποτελεί την στένωση του εξωτερικού ανοίγματος του πόρου, αυτόματη (λόγω ηλικίας) σχετιζόμενη με υποτροπιάζουσα εξωτερική ωτίτιδα ή συχνότερα μετα απο ωτοχειρουργικές επεμβάσεις.
Διάγνωση
Το εξωτερικό άνοιγμα του έξω ακουστικού πόρου μεταβάλλεται με μία στενή, επιμηκυμένη σχισμή.
Θεραπεία
Πλαστική αποκατάσταση του έξω ακουστικού πόρου.