Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Έλεγχος ΩΡΛ αλλεργιών

Το ιατρικό ιστορικό και η πλήρης ΩΡΛ εξέταση πρέπει να επαρκούν για να τεθεί η διάγνωση αλλεργικής ρινίτιδας αλλά και οι επιπρόσθετες εξετάσεις αλλεργίας μπορεί να είναι χρήσιμες όταν το υπεύθυνο  αλλεργιογόνο δεν είναι σαφές. Στην έρευνα της χρόνιας ρινίτιδας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν υπάρχει αλλεργικός παράγοντας σαν αιτία της υπεραντιδραστικότητας του βλεννογόνου.

  • Δερματικές Δοκιμασίες Αλλεργίας (Skin Prick Tests)

Αποδεικτικά στοιχεία από ελεγχόμενες μελέτες δείχνουν την υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα των δοκιμών του δέρματος.

Με δερματική δοκιμασία νυγμού εισάγεται ένα μικρό ποσό του αλλεργιογόνου στο δέρμα, προκαλώντας μία μικρή, εντοπισμένη αλλεργική απόκριση, με τη μορφή ενός πομφού (χτύπημα) και ερύθημα (κοκκίνισμα) στο σημείο της δοκιμής.

Τα αποτελέσματα ελέγχονται σε 15 με 20 λεπτά. Αυτή τη εξέταση είναι ασφαλή και ανώδυνη.

  • Όταν οι δοκιμές τσιμπήματος του δέρματος δεν είναι διαθέσιμες ή ο ασθενής λαμβάνει αντιισταμινικά ή έχει δερμογραφισμό, μπορούν να προσδιοριστούν με εξέταση αίματος οι συγκεντρώσεις IgE που συνολικά ονομάζονται (RAST) ή με ενζυμική ανοσοπροσροφητική δοκιμασία (ELISA). Εάν το αποτέλεσμα είναι ασαφές, θα πρέπει να θεωρηθεί ο κατάλογος των διαφορών.
  • Εκτίμηση του βαθμού ρινικής απόφραξης αεραγωγού

Σε όλους τους ασθενείς με πιθανή αλλεργική ρινίτιδα ενδείκνυται η ενδοσκοπική εξέταση με ακάμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο για αποκλεισμό έντονης υπερτροφίας των κάτω ρινικών κογχών ή σκολίωσης ρινικού διαφράγματος. Η άρση του κωλύματος μπορεί να βελτιώσει το πρόβλημα του ασθενούς.

Τεχνικές όπως ακουστική ρινομετρία και ρινομανομετρία παρέχουν μια αντικειμενική αξιολόγηση του βαθμού της ρινικής απόφραξης.

  • Αξονική τομογραφία

Αυτή ενδείκνυται όταν η πρώτη φαρμακευτική θεραπεία έχει αποτύχει ή η διάγνωση της χρόνιας ρινοκολπίτιδας είναι ύποπτη και δεν μπορούμε να επιβεβαιωθούμε με το ιστορικό και την ενδοσκοπική εξέταση ή υπάρχει υποψία νεοπλασίας.