Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Φαρμακευτικός ύπνος για εκτίμηση υπνικής άπνοιας.

Ενδοσκόπηση του φαρμακευτικού ύπνου στη διάγνωση και η αντιμετώπιση του συνδρόμου της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

Ο πιο σημαντικός στόχος της χειρουργικής εκτίμησης και αντιμετώπισης του ροχαλητού και των αποφρακτικών απνοιών είναι η εύρεση των σημείων του ανώτερου αεραγωγού που ευθύνονται γι' αυτά τα προβλήματα. Ο χειρουργός ιατρός μπορεί στη συνέχεια να προσαρμόσει την επέμβαση σύμφωνα με τα ακριβή στοιχεία του προβλήματος του κάθε ασθενή.


Η ενδοσκόπηση φαρμακευτικού ύπνου (ΕΦΥ) είναι ένα πολύ καλό συμπλήρωμα μελέτης ύπνου που εφαρμόζεται στην  κλινική αξιολόγηση του ασθενούς με σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Είναι μια έμπιστη και χωρίς κινδύνους εξέταση η οποία μπορεί να εντοπίσει τα σημεία της απόφραξης στον ανώτερο αεραγωγό των ασθενών.

Με την αναγνώριση των δομών που ευθύνονται για την απόφραξη, οι ωτορινολαρυγγολόγοι μπορούν να προτείνουν στους ασθενείς την καλύτερη δυνατή θεραπεία, είτε αυτή θα είναι χειρουργική, είτε με την χρήση του στοματικού προθέματος.


Η ενδοσκόπηση φαρμακευτικού ύπνου (drug-induced sleep endoscopy – DISE) καθορίζεται από 3 σημεία-κλειδιά: (1) τη χρήση  φαρμάκων για να επιτευχθεί ύπνος,  (2) τον στόχο της μίμησης της συμπεριφοράς του ανώτερου αεραγωγού ως επί φυσιολογικού ύπνου, και (3) την ενδοσκοπική αξιολόγηση του ανώτερου αεραγωγού.


Η Ε.Φ.Υ. συνιστάται όταν εξετάζονται ως εναλλακτικές θεραπείες για αποφρακτική υπνική άπνοια η χειρουργική αντιμετώπιση ή το στοματικό πρόθεμα. Δηλαδή, η Ε.Φ.Υ. δεν είναι υποχρεωτική σε ασθενείς στους οποίους θα συστηθεί θεραπεία με συσκευή συνεχής θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP), απώλεια κιλών ή θεραπεία θέσης, αφού η οπτική προσπέλαση των σημείων της απόφραξης δεν είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις.


Η σημασία της ενδοσκόπησης του φαρμακευτικού ύπνου μπορεί να μας αποδείξει ότι η παρουσία συγκεντρικής απόφραξης στο επίπεδο της μαλακής υπερώας και πλήρους προσθιοπίσθιας απόφραξης στο επίπεδο της ρίζας της γλώσσας συνδέονταν ανεξάρτητα με αποτυχία στη χειρουργική αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας.