Το ροχαλητό με συνοδό αποφρακτική άπνοια μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και στα παιδιά. Ωστόσο, αναπτύσσεται πιο συχνά σε μεσήλικες άνδρες, οι οποίοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Θεωρείται ότι περίπου 3-7 από τους 100 μεσήλικες άνδρες και 2-5 από τις 100 μεσήλικες γυναίκες αναπτύσσουν το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας.
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας είναι οι ακόλουθοι. Όλοι από αυτούς αυξάνουν την τάση της στένωσης και απόφραξης του λαιμού τη νύχτα.
- Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, ιδιαίτερα αν έχετε ένα παχύ και κοντό λαιμό, το υπερβολικό λίπος στο λαιμό μπορεί να συμπιέσει τον αεραγωγό.
- Η κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ. Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μυς περισσότερο από το συνηθισμένο και κάνει τον εγκέφαλο λιγότερο δεκτικό στα επεισόδια άπνοιας.
- Υπερτροφικές αμυγδαλές.
- Σκωλίωση ρινικού διαφράγματος και υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών.
- Κατάχρηση κατασταλτικών φαρμάκων όπως τα υπνωτικά χάπια ή ηρεμιστικά.
- Ύπνος ανάσκελα και όχι στα πλάγια.
- Έχοντας μια μικρή ή υποπλαστική κάτω γνάθο.
- Κάπνισμα.
- Οικογενειακό ιστορικό του συνδρόμου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.
Γι’ αυτό ο ασθενής στο ιατρείο μας θα υποβληθεί σε πλήρη εξέταση ρινός, ρινοφάρυγγα, στόματος, φάρυγγα, υποφάρυγγα.
- ιστορικό
- ρινοσκόπηση
- ενδοσκόπηση με άκαμπτο ενδοσκόπιο
- ρίνο – φάρυγγο - λαρυγγοσκόπιση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο (δοκιμασία Müller).
- έλεγχος λαρυγγο-φαρυγγικής παλινδρόμησης
- μελέτη ύπνου
Ο κυριότερος σκοπός της ωτορινολαρυγγικής εξέτασης είναι ο εντοπισμός της αιτίας του παθολογικού ροχαλητού με υπνική άπνοια, ώστε οι ασθενείς να υποβληθούν εγκαίρως στην ενδεικνυόμενη θεραπεία.