Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Τυμπανόγραμμα και ακουστικά αντανακλαστικά

Τυμπανομετρία είναι μια πολύ χρήσιμη δοκιμή της ακαμψίας του τυμπανικού υμένα και αξιολογεί την λειτουργία του μέσου ωτός.

Μπορεί να είναι χρήσιμη στην ανίχνευση υγρού στο μέσο ους, αρνητικής πίεσης του μέσου ωτός, της διαταραχής των ακουστικών οσταρίων, της διάτρησης της τυμπανικής μεμβράνης και των συμπτωμάτων ωτοσκλήρυνσης.

Πως γίνεται η τυμπανομετρία;

Η τυμπανομετρία εφαρμόζεται με πρόκληση μιας μικρής ποσότητας ενός ερεθίσματος (ένταση 85dB και συχνότητα 226Hz) . Ο ειδικός μετρητής μετράει την κίνηση της τυμπανικής μεμβράνης κατά τις αλλαγές της πίεσης.

Εάν υπάρχει υγρό στο μέσο αυτί, η τυμπανική μεμβράνη δεν θα δονείται σωστά και με το τυμπανόγραμμα αυτό θα είναι εμφανές.

Εάν υπάρχει αέρας στο μέσο αυτί, αλλά ο αέρας είναι σε μία υψηλότερη ή χαμηλότερη πίεση από την περιβάλλουσα ατμόσφαιρα, η γραμμή του τυμπανογράμματος θα μετατοπιστεί.

Η ταυτόχρονη μέτρηση του όγκου του έξω ακουστικού πόρου υποδεικνύει εάν πρόκειται περί συλλογής υγρού στο μέσο ους με ακέραια την τυμπανική μεμβράνη, διάτρηση του τυμπανικού υμένα, απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου ή σωληνίσκου αερισμού.